Bosch predstavio nove tehnologije u Tokiju

Na 43. sajmu automobila u Tokiju Bosch je kao vodeći dobavljač tehnologija i usluga predstavio niz sigurnih, komfornih, čistih i ekonomičnih inovacija koje su u skladu sa sve većim potrebama za zaštitom životne sredine i smanjenjem broja saobraćajnih nesreća u svetu

Elektrifikacijom pogona do čiste i ekonomične mobilnosti
Na putu do električnog pogona Bosch je razvio rešenja sa slabim, snažnim i plug-in hibridima kao i samostalne električne pogone. Ovakav razvoj se poklapa sa strategijom japanske vlade koja želi da do 2020. godine “vozila nove generacije” imaju udeo na tržištu od otprilike 20 do 50 posto, a do 2030. god. otprilike 50 do 70 posto.

Na ovogodišnjem sajmu automobila u Tokiju Bosch je predstavio celi spektar inovacija kao što su npr. sistem za plug-in-hibride koji može da smanji emisiju ugljen dioksida za 65 procenata. Do 2014. realizovaće se 30 projekata elektrifikacije pogona za koje Bosch serijski proizvodi odgovarajuće komponente.

Akumulatori su i dalje ključna tehnologija za elektrifikaciju vozila. Do 2020. godine Bosch želi da prepolovi troškove izrade litijum-jonskog akumulatora i istovremeno udvostruči njegov kapacitet, upotrebom preciznijih upravljačkih tehnologija akumulatora, inovativnih materijala i elektrohemijskih tehnologija. Da bi ubrzao ovaj razvoj, Bosch je nedavno potpisao ugovor o zajedničkim ulaganjima sa japanskim kompanijama GS Yuasa i Mitsubishi Corporation.

Automatizovane funkcije vožnje za više sigurnosti i komfora
Iako je dug put do potpuno automatizovane vožnje, Bosch već sada nudi veliki broj funkcija za sigurnost i asistenciju vozaču. “Ubeđeni smo da će nam automatizovana vožnja pomoći  da ostvarimo viziju o sigurnoj vožnji bez saobraćajnih nesreća. Povrede bi trebalo da postanu prošlost, a u idealnom slučaju saobraćajnih nesreća više ne bi ni bilo”, dodao je Šajder. Preko 90 posto saobraćajnih nesreća u svetu prouzrokovano je ljudskom nepažnjom. 74 posto saobraćajnih nesreća u Japanu nastalo je zbog nepoštovanja saobraćajnih i sigurnosnih pravila. U 2012. god. u 40 posto nesreća sa smrtnim ishodom umešani su stariji vozači – prema nacionaloj policiji ovaj broj se povećao za tri procenta u odnosu na 2011. godinu. Bosch proizvodi su već pomogli da se ovaj broj značajno smanji.

Osim toga, automatizacija će nam omogućiti komforniju vožnju. Japanski vozači provedu oko 30 sati godišnje u zastoju. Sistemi za asistenciju vozaču kao što su adaptivna regulacija brzine (Adaptive Cruise Control, ACC) već su smanjili gužve u saobraćaju. Sledeće godine Bosch će na tržište izbaciti sistem za asistenciju u zastoju, koji će u gustom saobraćaju odgovarajućim prilagođavanjem brzine obezbeđivati dovoljno rastojanje do drugih vozila i aktivnim  upravljanjem održavati vozilo u traci. Razvojem funkcija za automatsku vožnju Bosch se približava svom cilju za sledeću dekadu – potpuno automatskoj vožnji.

[ot-caption title=”Volf-Hening Šajder, direktor poslovnog sektora automobilske tehnologije Bosch” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2013/12/Bosch-Tokyo_2013__4__Scheider_press_conference.jpg”]

Umrežavanje sistema u vozilu sa okolinom
Važan preduslov za potpunu automatizaciju je umrežena vožnja. Između ostalog, Bosch se fokusira i na komunikaciju Car-to-Cloud, koja omogućava da vozilo bude u konstantnoj vezi sa brzim mrežama za prenos podataka. Kompanija očekuje da će do 2015. godine skoro svako novo vozilo imati za to odgovarajuću opremu.

Umreženost sistema u unutrašnjosti vozila obezbeđuje sigurniju i komforniju vožnju. Na sajmu automobila u Tokiju Bosch će predstaviti i novi „mySpin“ sistem, koji aplikaciju za Smartphone na displeju vozila prikazuje na potpuno isti način kao na mobilnom telefonu. To znači da će vozači imati  jednostavniji i sigurniji pristup aplikaciji tokom vožnje.

Kompletan spektar bezbednosnih sistema za motocikle
Bosch je razvio tehnologije za komforniju, sigurniju i efikasniju vožnju. Najveći istraživački centar za aktivne sigurnosne sisteme izvan Nemačke nalazi se u japanskom gradu  Yokahama i specijalizovan je za tehnologiju motocikala.

Proizvodi, razvijeni u Jokahami, pokrivaju celokupnu paletu sigurnosnih sistema za motocikle. Stabilizaciona kontrola (Motorcycle Stability Control, MSC) je tehnološki najmoderniji sigurnosni sistem za motocikle premijum klase, koji smanjuje opasnost od nesreće čak i prilikom snažnog kočenja u krivinama. Povoljni sistem za deblokadu točkova “ABS 9M light”, koji kontroliše samo prednji točak, koncipiran je za azijsko masovno tržište. Pošto su dvotočkaši u nekim zemljama Azije glavna transportna sredstva, ova pristupačna inovacija ima potencijal da značajno smanji broj  saobraćajnih nesreća sa teškim povredama ili smrtnim ishodom u celom regionu. Ovaj primer jasno ilustruje strateški moto Boscha – “Tehnologija za život”.

Snažan partner proizvođačima automobila u celom svetu
Da bi trajno sačuvali dobru poziciju na internacionalnom tržištu, japanski proizvođači automobila nastoje da unaprede svoje tehnološko vođstvo, posebno u oblasti elektrifikacije pogona. Isto kao i drugi proivođači vozila, i oni sve više investiraju u zemlje u razvoju. Zahvaljujući internacionalnoj prisutnosti i inovativnoj snazi, Bosch je u prilici da ovu šansu iskoristi za veliki rast i širenje internacionalne mreže. Samo u ovoj godini Bosch je otvorio dva velika poslovna društva u Kini i trenutno otvara prvi proizvodni pogon za benzinske sisteme u Indoneziji i širi proizvodne kapacitete na Tajlandu.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring