Buderus Guss iDisc praktično ne stvara prašinu tokom kočenja

Filijala kompanije Bosch, Buderus Guss, razvila je kočni disk pod nazivom iDisc koji proizvodi do 90 odsto manje prašine tokom kočenja

Anđeli čuvari imaju više lica. Savršeno okrugao, veličine tanjira i debljine palca, kočni disk je jedan od njih.

Mnogo pre ABS-a, ESP-a, vazdušnih jastuka i drugih bezbednosnih sistema, disk kočnice čine vožnju sigurnijom, a zaustavni put značajno kraćim, čime su doprinele sprečavanju brojnih saobraćajnih nezgoda.

Danas, međutim, postoji još jedan razlog zašto su kočni diskovi u centru pažnje javnosti: prašina koja nastaje u procesu kočenja.

Veći udeo zagađenja česticama iz drumskog saobraćaja izazvan je habanjem kolovoza, pneumatika i kočnica nego sagorevanjem goriva.

Prema oceni Agencije za zaštitu životne sredine Baden-Virtemberg, kočnice i pneumatici odgovorni su za 32 odsto emisija čestica tokom vožnje, od čega približno polovinu čini prašina iz kočnih sistema.

Značajno smanjenje prašine usled kočenja je od ključnog značaja u poboljšanju kvaliteta vazduha, naročito u gradovima.

Upravo zato je filijala kompanije Bosch Buderus Guss razvila iDisc. U poređenju sa klasičnim kočnim diskovima, ovaj disk proizvodi do 90 odsto manje prašine tokom kočenja.

Planirano je da početak proizvodnje iDisc kočnica za evropsko tržište bude u novembru 2017. godine.

Jedinstveno obeležje iDisc („i“ označava inovaciju) jeste volfram-karbidni premaz koji je trenutno dostupan samo u kompaniji Buderus Guss.

Tehnologija se zasniva na konvencionalnim kočnim diskovima od livenog gvožđa. Svake godine, filijala kompanije Bosch proizvede do 20 miliona ovih diskova u svojim pogonima u Nemačkoj u Brajdenbahu i Ludvigshutu.

Kako bi konvencionalni disk postao iDisc, frikcione površine se pre nanošenja završnog sloja obrađuju mehanički, toplotno i galvanski.

Sve ovo je deo procesa koji su razvili istraživači kompanija Buderus Guss i Bosch tokom višegodišnjeg istraživanja.

Što se tiče cene, iDisc je oko tri puta skuplji od standardnog kočnog diska od livenog gvožđa, a tri puta jeftiniji od keramičkog kočnog diska.

Cena će verovatno nastaviti da pada kako se obim proizvodnje bude povećavao. Gledajući samo automobile, potražnja za kočnim diskovima iznosila je više od 330 miliona jedinica tokom 2016. godine.

auto magazin srbija buderus guss disk kočnice bosch

Bez žljebova, bez rđe

Još jedan argument u korist iDisc-a јеsu njegove brojne pozitivne osobine. Pored drastičnog smanjenja količine prašine usled kočenja, karbidni premaz pruža i veću bezbednost tokom upotrebe.

Performanse kočenja su slične kao kod keramičkih kočnica, posebno kada je reč o pregrevanju jer je poznato da se snaga kočenja smanjuje usled čestih uzastopnih kočenja.

Kao i keramički kočni disk, iDisc je veoma stabilan u ovom pogledu i neznatno gubi sposobnosti smanjenja brzine.

Habanje je takođe znatno umanjeno. U zavisnosti od čvrstoće karbidnog premaza, iDisc ima vek trajanja koji je dva puta duži nego kod standardnih kočnih diskova.

Žljebovi na frikcionim površinama? Nema šanse. Korozija isto tako ne predstavlja problem – što je velika prednost, posebno kod električnih automobila.

S obzirom na to da oni vraćaju energiju kočenja u procesu poznatom kao rekuperacija, električni automobili vrše manji pritisak na kočnice i često se dešava da dođe do formiranja rđe na frikcionim površinama.

Problem sa manjom kočnom silom koja se javlja na početku procesa kočenja usled korozije diskova, ne postoji kada su iDiskovi ugrađeni u vozilo.

Prljavi naplatci su stvar prošlosti

I ljubitelji atraktivnih alu-felni obožavaće iDisc. Sjajan karbidni premaz na kočionom disku prava je poslastica za oči.

Otporan na habanje i koroziju, disk ostaje netaknut i nakon višegodišnje upotrebe, što ga čini savršenim rešenjem za trend otvorenih naplataka.

Što je najbolje, zahvaljujući tome što iDisc smanjuje prašinu usled kočenja za 90 odsto, nema više potrebe za redovnim čišćenjem naplataka agresivnim sredstvima za čišćenje, čime se direktno utiče na zaštitu životne sredine.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring