Auto magazin

Casa 500 i vrt La Pista 500 su nezaobilazna mesta za posetu u Torinu

Casa 500 i vrt La Pista 500 su nezaobilazna mesta za posetu u Torinu
25.09.2021.

1

Fiat je nedavno napravio još jedan omaž modelu 500, otvorivši specijalan muzej i vrt koji s ponosom nose naziv najpoznatijeg “fijata” svih vremena. Ujedno, ovo su postale i nezabilazne tačke za turiste ali i ljubitelje automobilizma kada svrate u Torino.

fiat la casa 500

Casa 500 – Budućnost inspirisana korenima

Casa 500 je novi prostor za izložbe koji čini deo muzejskog kompleksa Pinacoteca Agnelli, na čijem čelu je Džinevra Elkan. Ogroman prostor sa površinom od više od 700 m2 budi sećanja, emocije i snove i prati kulturu i istoriju države i grada, isprepletane sa istorijom modela 500.

fiat la casa 500

Mnogo više od automobilskog muzeja, Casa 500 govori o budućnosti brenda FIAT, počevši od njegovih korena; oni koji su zaista inspiracija za budućnost. Zajednička nit je „metamorfoza“ modela FIAT 500 tokom tri generacije, modela koji je ušao u istoriju automobilske industrije i koji je uvek inspirisao nove načine razmišljanja i života.

fiat la casa 500

Casa 500 se nalazi na 4. spratu muzeja Pinacoteca Agnelli i ima direktan pogled na stazu Lingoto, i u pitanju je otvoren prostor za izlaganje.

fiat la casa 500

La Pista 500, nebeski vrt 

Niz cvetanja i boja u skladu sa godišnjim dobom, igra lišća, svetlosti i senki, punih i praznih prostora, aroma koje ispunjavaju vazduh. Krovni vrt La Pista 500 sadrži sve to, a postavljen je na mestu gde su se automobili napravljeni u fabrici Lingoto nekada testirali.

Vrt je prava injekcija prirode u grad, primer zelene arhitekture izgrađene na zgradi koja predstavlja simbol za Torino i njegovu istoriju i koja je sada otvorena svim građanima, kao beg od metropole svuda oko njih. La Pista 500 je napravljena kao prostor za sve.

la pista 500

Projekat La Pista 500 takođe predstavlja novi put industrijske arheologije, praveći primer naturalističke kulture, i uvodeći najnovije ekološke vrednosti: od ekologije i štednje energije do socijalne komponente.

Delo je arhitekte Benedeta Kamerane – sa podrškom Kristijane Ruspe, specijaliste iz kompanije Giardino Segreto, u botaničkom delu – i projekat se prostire duž celog ringa od 1,2 kilometara, ali ne staje samo na izgradnji velikog vrta na visini od 28 metara. Zaista, istorija lokacije se čuva i prerađuje: nekadašnja staza je sada oživljena, isključivo za električna vozila, kao i bicikle i skutere. Ona je jedinstvena.

la pista 500

Vrt je dizajniran u tematskim oblastima baš kao barokni vrtovi, a ova moderna verzija ima nove prostore, od kojih se svaki razlikuje po nameni: od meditacije i joge, staze za trčanje i oblasti za vežbanje, preko infografika o terenu i spomenicima u gradu, do prostora za umetnost koji se deli sa muzejem Pinacoteca Agnelli. Trenutno je tu prikazano 9 većih skulptura nekih od najvećih vajara 20. veka, kao uvod u privremenu izložbu „Fondacija Megt: studio na otvorenom,“ u muzeju Pinacoteca Agnelli od 15. oktobra.

la pista 500

Pored ovih zona, tu je i pet tematskih celina, podeljenih po domaćim vrstama biljaka: „šumarak lešnika“, „biljke za obrazovanje i bojenje“, „kuhinjski vrt“, „zeljaste biljke“ i „meditacija“.

U svetu koji iznova otkriva vrednost prirode, ne smemo zaboraviti šta biljke mogu da učine za ljude, počevši od sposobnosti da nas prehrane, ili pomognu u meditaciji kao u slučaju aromatičnih biljaka. Njih je postavila Zegna grupa, partner FIAT-a i velika proizvodna kompanija koja posebno brine o zaštiti životne sredine. Godine 1993. izgradila je Oasi Zegna, prirodni park koji se prostire na 100 km² u gradu Bjela na Alpima.

la pista 500

Više od 40. 000 biljaka u najvećem visećem vrtu u Evropi 

Vrt je osmišljen kao moderan, linearni park, sa 28 velikih „ostrva“ koja se prostiru na malo više od 7.000 m2 od ukupnih 27.000. U njemu se nalazi više od 40.000 jedinki 300 vrsta i varijacija biljaka, izabranih na osnovu ekoloških kriterijuma: neke su iz regije Pijemont i susednih oblasti, odabrane u skladu sa sezonskim varijacijama u boji. To su uglavnom zeljaste višegodišnje bilje, koje rastu veoma brzo sa velikim rodom. Samo zamislite alpske livade koje spontano cvetaju u mešavinu cveća, tekstura i veličina čim se sneg otopi.

la pista 500

Kako bi se one uzgajale, usvojene su nove konceptualne tehnike za dramatično smanjenje potrošnje vode i korišćenja đubriva; ova odluka je donesena na osnovu kriterijuma održivosti. Samo nekoliko meseci kasnije, u vrtu već žive različite vrste leptira i buba: prava injekcija biodiverziteta.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Lifestyle Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Veoma dobar rezultat, jedan od pet nije uote malo. Još kada bi vlade u EU [...]

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]