Auto magazin

Dacia promenila logo i još ponešto…

Dacia promenila logo i još ponešto…
17.06.2021.

Bila je to 2007. godina i međunarodna prezentacija tek predstavljenog modela Dacia Logan MCV. Tada smo u italijanskom gradiću južno od Barija imali prilike da razgovaramo sa čelnim ljudima Renaulta i na njihovo pitanje šta nam najviše smeta kod novog modela, pomenuli smo i dizajn logotipa.

dacia-logo

Nedugo zatim, Dacia je promenila vizuelni identitet svog zaštitnog znaka koji je trajao sve do danas. Renault je za svoj rumunski brend osmislio potpuno novi imidž, koji ne bi trebalo kupce da asocira na nešto jeftino, već na nešto praktično i pristupačno, bez uvrede za zdrav razum.

U saopštenju za medije navodi se i da logotip, središnji element novog vizuelnog identiteta, ostavlja snažan utisak čvrstoće i stabilnosti. Oblik slova „D” i „C” je namerno pojednostavljen, a sama slova su prikazana kao međusobno slike u ogledalu koje simbolišu ekonomično razmišljanje i domišljatost marke. Geometrijske linije logotipa stvaraju utisak mehaničkog kretanja niza slova.

dacia-logo

Amblem, s druge strane, predstavlja samo srce logotipa jer su u njemu slova „D” i „C” povezana kao lancem; snažno i neraskidivo. Zahvaljujući tome novi amblem je moćan, upečatljiv i lako prepoznatljiv, čak i izdaleka.

Prilikom predstavljanja novog vizuelnog identiteta, najavljene su i nove boje za Dacia modele, koje nas asociraju pre svega na prirodu. Među njima su, osim kaki zelene, tamna kaki, boja terakote i boja peska. Dve dodatne boje su jarko narandžasta i zelena.

dacia-bigster

Počevši od juna 2021, novi identitet marke će se postepeno komunicirati različitim kanalima (internet stranica marke, oglašavanje, brošure…), a od 2022. godine će krasiti i Dacia prodajna mesta. Novi logotip i amblem će se naći na Dacia vozilima od druge polovine 2022.

Prvi auto na kom smo videli novi logo je koncept Bigster, koji nam pokazuje kako bi mogao da izgleda novi SUV rumunskog brenda.

dacia-bigster

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Aktuelno Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Не може од бабе девојка, не бива :) [...]

Unutrasnjost izgleda jako dobro. Dugo nisam video auto koji mi je po svim karakteristikama bas [...]

Hehe, ovan sam u horoskopu i ima istine! Hvala na zanimljivoj objavi! [...]

Jedini automobili koji stede u gradu su hibridi, tako da prilikom kupovine samo bi trebalo [...]

Savršeno.....Hvala [...]

Dobro, ali mnogo malo [...]

Preuzmite Auto magazin za android