Dacia promenila logo i još ponešto…

1

Bila je to 2007. godina i međunarodna prezentacija tek predstavljenog modela Dacia Logan MCV. Tada smo u italijanskom gradiću južno od Barija imali prilike da razgovaramo sa čelnim ljudima Renaulta i na njihovo pitanje šta nam najviše smeta kod novog modela, pomenuli smo i dizajn logotipa.

dacia-logo

Nedugo zatim, Dacia je promenila vizuelni identitet svog zaštitnog znaka koji je trajao sve do danas. Renault je za svoj rumunski brend osmislio potpuno novi imidž, koji ne bi trebalo kupce da asocira na nešto jeftino, već na nešto praktično i pristupačno, bez uvrede za zdrav razum.

U saopštenju za medije navodi se i da logotip, središnji element novog vizuelnog identiteta, ostavlja snažan utisak čvrstoće i stabilnosti. Oblik slova „D” i „C” je namerno pojednostavljen, a sama slova su prikazana kao međusobno slike u ogledalu koje simbolišu ekonomično razmišljanje i domišljatost marke. Geometrijske linije logotipa stvaraju utisak mehaničkog kretanja niza slova.

dacia-logo

Amblem, s druge strane, predstavlja samo srce logotipa jer su u njemu slova „D” i „C” povezana kao lancem; snažno i neraskidivo. Zahvaljujući tome novi amblem je moćan, upečatljiv i lako prepoznatljiv, čak i izdaleka.

Prilikom predstavljanja novog vizuelnog identiteta, najavljene su i nove boje za Dacia modele, koje nas asociraju pre svega na prirodu. Među njima su, osim kaki zelene, tamna kaki, boja terakote i boja peska. Dve dodatne boje su jarko narandžasta i zelena.

dacia-bigster

Počevši od juna 2021, novi identitet marke će se postepeno komunicirati različitim kanalima (internet stranica marke, oglašavanje, brošure…), a od 2022. godine će krasiti i Dacia prodajna mesta. Novi logotip i amblem će se naći na Dacia vozilima od druge polovine 2022.

Prvi auto na kom smo videli novi logo je koncept Bigster, koji nam pokazuje kako bi mogao da izgleda novi SUV rumunskog brenda.

dacia-bigster

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring