Auto magazin

Dacia Sandrider je najsnažniji model marke i spreman je za reli!

Dacia Sandrider je najsnažniji model marke i spreman je za reli!
30.01.2024.

Na prezentaciji u Parizu, prvi čovek Dačije, Denis Le Vot, svečano je predstavio Sandrider. Prototip koji bi sledeće godine trebalo da učestvuje tokom cele sezone Svetskog reli-rejd prvenstva i relija Dakar.

Petorostruki pobednik relija Dakar, Nasser Al-Attiyah, reli legenda Sebastien Loeb i Cristina Gutiérrez Herrero trebalo bi da budu tri zvanična vozača za Dačiju.

Dacia Sandrider

Jednostavan i sveden dizajn spoljašnjosti “sendrajdera” dolazi iz Dačijinog dizajnerskog studija i podseća na studiju Manifesto.

Ipak, ceo automobil je razvijen u saradnji sa Prodrive-om. Poseduje samo one delove karoserije koji su apsolutno neophodni.

Dacia Sandrider

Poseban naglasak stavljen je na aerodinamiku, koja je poboljšana za 10% u poređenju sa drugim prototipovima u FIA kategoriji Ultimate T1+. Odstojanje od tla je čak povišeno za 40%.

Pri dizajniranju unutrašnjosti Sandridera, Dačijini dizajneri i nženjeri posebno su obratili pažnju na potrebe i navike vozača i suvozača.

Dacia Sandrider

Modularni dizajn instrument table omogućava svakom članu posade prilagođavanje ergonomije i rasporeda određenih funkcija prema vlastitim željama.

Prodrive je takođe pomogao Dacii u pronalaženju optimalne raspodele težine za Sandrider čije su dimenzije 4.140 x 2.290 x 1.810 mm.

Dacia Sandrider

Prototip je izgrađen na šasiji od cevi sa ojačanim podramom, a tu su i karoserija od ugljeničnih vlakana, ogibljenje sa dvostrukim poprečnim nosačima, sekvencijalni šestobrzinski menjač i pogon na sve točkove.

Auto pokreće 3,0-litarski V6 twin-turbo motor koji radi na sintetičkom gorivu i proizvodi 360 KS i 540 Nm.

Dacia Sandrider

Zanimljive karakteristike uključuju Sabelt sedišta koja su postavljena specijalnim antibakterijskim tkaninama kako bi brzo izbacila vlagu.

Rezervni točkovi nisu pokriveni radi lakše zamene, a magnetna ploča integrisana u karoseriju Sandrider-a sprečava gubitak šrafova za točkove u pesku.

Dacia Sandrider

Dacia Sandrider će najpre proći niz testova u različitim zemljama. Njegov debi u motorsportu biće na reliju Maroko 2024 (W2RC), koji će se održati od 5. do 11. oktobra 2024. godine.

Dacia Sandrider

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]