Detaljni utisci sa premijere: Volkswagen T-ROC

Ekipa Auto magazina imala je privilegiju da, među malobrojnim novinarima iz celog sveta, prisustvuje premijernom otkrivanju najnovijeg Volkswagenovog modela T-Roc. Za razliku od većine konkurenata, ovaj automobila ima i pogon na sva četiri točka

auto magazin srbija vw t-roc

Dugo smo iščekivali otkrivanje najmanjeg krosovera u gami Volkswagena. Koliko je ovaj model važan za kompaniju, govori i podatak da se do poslednjeg trenutka nije znalo kako izgleda serijska verzija.

Nije bilo čak ni “procurelih” fotografija na internetu. Na poziv uvoznika vozila marke Folksvagen za našu zemlju, kompanije Porsche SCG, uputili smo se u mondenski gradić Como, pozicioniran na obali istoimenog jezera na granici Italije i Švajcarske.

Domaćini su organizovali premijeru i gala veče u čuvenom kongresnom centru, poznatom pod nazivom Villa Erba. Cilj je bio da se napravi paralela između otmenosti i šarma italijanskog gradića i novog SUV modela, pozicioniranog odmah ispod “tiguana”.

auto magazin srbija vw t-roc

Posle kratkog uvoda, na scenu su izašla tri primerka, svaki u “bikolore” varijanti. Iako najmanji u gami, T-Roc pleni svojom ekstravagancijom, objedinjujući modni glamur i vrhunski inženjering.

auto magazin srbija vw t-roc

Koliko smo mogli da čujemo od kolega iz drugih zemalja, niko nije očekivao ovakvu količinu originalnosti, kada je u pitanju dizajn.

auto magazin srbija vw t-roc

Činjenica je da je dosta toga preuzeto sa bratskog Audija Q2 sa kojim T-Roc deli mehaniku i dobar deo estetike, međutim, svi su se složili da izgled novog krosovera uopšte nije dosadan, kako su neki očekivali.

auto magazin srbija vw t-roc

Šta više, dizajneri Volkswagena uspeli su pomire prepoznatljivu konzervativnu estetiku sa svima onima koji žele automobil vedrog duha i karaktera.

auto magazin srbija vw t-roc

Po završetku zvaničnog dela, priređen je banket u ogromnoj bašti kongresnog centra, gde smo imali prilike da se iz prve ruke upoznamo sa novim modelom.

auto magazin srbija vw t-roc

Iako pripada B segmentu, auto uopšte nije mali, naprotiv. Moglo bi se reći da predstavlja idealan odnos prostranosti kabine i prtljažnika u poređenju sa spoljašnjim dimenzijama.

Iz nekog razloga, baš kao i kod Audija Q2, postavljena je tvrda plastika u tapacirungu vrata i na komandnoj tabli.

auto magazin srbija vw t-roc

Za sve drugo, zaista nismo mogli da nađemo zamerku, bar ne na prvi pogled. Veoma nam se dopalo što je boja karoserije prisutna i u unutrašnjosti, tako da vedra atmosfera prati putnike tokom kompletnog trajanja vožnje.

auto magazin srbija vw t-roc

Kao i drugi veći Volkswageni i T-Roc je dobio virtuelnu, odnosno digitalnu instrument tablu, čiji sadržaj može da se personalizuje, od izgleda instrumenata pa sve do prikazivanja mape navigacije preko cele površine displeja.

U oči odmah padaju selektor pogona i taster elektro-hidraulične parkirne kočnice, što ne može tek tako da se vidi kod konkurenata.

auto magazin srbija vw t-roc

Najvažnije od svega, T-Roc će biti dostupan i u verziji sa 4Motion pogonom na sva četiri točka, što je još jedna bitna stavka koja ga čini drugačijim od ostalih.

Sve to je moguće zahvaljujući konstrukciji na modularnoj MQB mehaničkoj platformi koju deli i sa drugim, većim VW modelima.

auto magazin srbija vw t-roc

Manji brat Tiguana će imati tri benzinska i tri dizel motora. Standardno će imati pogon na prednjim točkovima i manuelni menjač, a biće dostupan i sa sedmostepenim robotizovanim DSG menjačem.

Pretpostavljamo da će osnovnu ponudu predstavljati 1,0 TSI motor sa 115 KS, a da će moći da se pohvali i novim 1,5 TSI benzincem sa tehnologijom isključivanja cilindara tokom vožnje.

auto magazin srbija vw t-roc

Takođe, očekujemo da će dizelaše predstavljati već dobro poznati 1,6 TDI i 2,0 TDI motori.

Od inženjera Folksvagena smo dobili informaciju da će i osnovna verzija imati vrlo bogatu bezbednosnu opremu.

Tako će sistem za automatsko kočenje biti standard, uključujući i kamere za prepoznavanje izletanja pešaka.

auto magazin srbija vw t-roc

Standard će biti i automatsko kočenje nakon eventualnog sudara kako bi se izbegli dalji problemi, kao i sistem za prevenciju napuštanja saobraćajne trake.

Rečeno nam je da će sastavni deo osnovne konfiguracije biti klima-uređaj, multimedijalni displej osetljiv na dodir, LED dnevna i zadnja svetla, kao i specijalna zaštita mehanike sa donje strane vozila.

auto magazin srbija vw t-roc

Vlasnici novog Volkswagena T-Roc će imati brojne mogućnosti za personalizaciju vozila, počevši od već pomenute dvobojne karoserije, pa sve do dekorativnih panela unutrašnjosti, dostupnih u četiri boje u okviru Style paketa opreme.

Sa druge strane, Sport paket opreme će imati sportske dodatke, kao što su standardne “kadice” u cilju boljeg držanja tela u krivinama.

auto magazin srbija vw t-roc

Na spisku dodatne opreme naći će se i drugi bezbednosni sistemi koji istovremeno utiču na komfor, kao što su adaptivni tempomat, kamera za vožnju unazad, radarski senzori za upozorenje na dolazeći saobraćaj sa zadnje strane vozila koji pružaju veliku pomoć prilikom isparkiravanja unazad…

auto magazin srbija vw t-roc

Tu su još sistemi za kontrolu mrtvog ugla, automatsko parkiranje kod koga auto sam kontroliše manevrisanje ali i kočenje, ali i električno otvaranje vrata prtljažnika.

Sve u svemu, Volkswagen se potrudio da u B segment unese opremu koja je karakteristična za vozila više klase, uključujući i snažne motore, kojima baš i ne mogu da se pohvale konkurenti.

auto magazin srbija vw t-roc

Početak prodaje novog Volkswagena T-Roc zakazan je već za novembar a prvi primerci mogli bi da stignu do svojih kupaca početkom sledeće godine.

auto magazin srbija vw t-roc

Jedinstven u klasi

Prednost tehnički bogate familije došla je do izražaja i u slučaju Volkswagena T-Roc.

Od starije braće nasledio je najmodernije snažne motore sa mogućnošću isključivanja cilindara ali i 4Motion pogon na sva četiri točka, u kombinaciji sa manuelnim ali i sedmostepenim DSG menjačem.

auto magazin srbija vw t-roc

Čim otvorite vrata, u oči upada okrugli selektor pogona, smešten neposredno ispred ručice menjača.

Ima nekoliko modova, kao što su vožnja po klizavoj podlozi, vožnja standardnim putem, vožnja brdovitim terenima i vožnja klizavim brdovitim terenima.

Time je T-Roc postao jedan od ukupno dva SUV modela B segmenta koji može da se pohvali 4×4 pogonom.

auto magazin srbija vw t-roc

Ekskluzivna oprema

“VW T-Roc” je po ugledu na veće i skuplje modele grupacije dobio potpuno digitalne instrumente.

Vozač može da izabere nekoliko režima rada, a jedan od njih je i mapa navigacionog uređaja preko cele površine displeja, baš kao i u luksuznim Audijevim modelima.

auto magazin srbija vw t-roc
Natprosečan komfor

Iznenadili smo se koliko je prostran T-Roc. Osim što na zadnjim sedištima nudi obilje mesta za glavu i kolena putnika, ostalo je dovoljno mesta i za prtljag.

Zapremina gepeka je čak 445 litara, što je rezultat koji možemo da svrstamo u sam vrh klase. Obaranjem naslona sedišta, inače deljivih u razmeri 60/40, dobija se čitavih 1290 litara.

Ništa manje interesantan i ekskluzivan podatak je da će se na spisku opreme naći i električno otvaranje vrata prtljažnika, po čemu je takođe jedinstven u klasi.

auto magazin srbija vw t-roc

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring