DSG menjač slavi 20. rođendan

Kada je Volkswagen 2002. godine najavio svoj menjač sa dvostrukim kvačilom pod nazivom „DSG“ (Direct Shift Gearbox – transmisija sa direktnim menjačem) za serijsku proizvodnju, to nije bila apsolutna novost – a ipak je trebalo da unese revoluciju u vožnju.

Često su potrebne decenije pre nego što nova tehnologija nađe svoj put u serijskoj proizvodnji – DSG iz VW-a nije izuzetak. Prvi patenti za prenos sa dvostrukim kvačilom pojavili su se još 1939. i 1940. godine.

Porše je uspešno koristio sopstvenu adaptaciju, PDK, u motosportu osamdesetih. Međutim, nisu hteli da ga uvedu u serijsku proizvodnju u Štutgartu zbog grubih promena brzina.

I tako je prošlo još godina, sve do novembra 2002. godine, kada je iz VW-a stiglo saopštenje za štampu koje je najavilo direktnu primenu menjača za VW Golf R32. Šta se desilo?

DSG menjač
Prvi VW sa DSG menjačem – Golf R32

Zahvaljujući sve boljim kontrolnim jedinicama, interakcija između motora i menjača je postala znatno glatkija, dok vreme menjanja ne samo da je zasenilo konvencionalni automatski pretvarač obrtnog momenta, već i manuelni menjač.

Golf R32 je ubrzao do 100 km/h 0,2 sekunde brže sa menjačem sa dvostrukim kvačilom. I to nije sve: potrošnja je takođe drastično opala – što će se pokazati kao elementarno u narednih nekoliko decenija. Dakle, VW DSG nije imao omogućio korist samo sportskim, već i ekonomičnim automobilima.

Trijumf DSG-a nije bio zasnovan samo na činjenici da je bio alternativa često tromim automatskim menjačima koji troše gorivo, već i sekvencijalnim menjačima, koji su uglavnom bili rezervisani za egzotične i sportske automobile.

DSG menjač

Al,i kako DSG uspeva da kombinuje sve prednosti? Strogo govoreći, menjač sa dvostrukim kvačilom se sastoji od dva automatizovana menjača, svaki sa svojim kvačilom.

Parni stepen prenosa radi na jednom menjaču, a neparan na drugom, tako da kada prebacite nagore ili naniže, sledeća brzina je odmah dostupna na drugom menjaču.

Kada menjate brzinu, jedno kvačilo se zatvara dok se drugo otvara direktno. VW sada nudi šestostepeni ili sedmostepeni DSG za skoro sve SUS motore, a mnogi proizvođači su sledili njihov primer svojim razvojem.

DSG menjač

Pošto klasični automatski menjači i dalje nude prednosti u pogledu lakoće popravke i manje mase, obe tehnologije su i danas široko rasprostranjene.

Međutim, električna mobilnost više ne zavisi od tradicionalnih menjača, zbog čega će se udeo automobila sa DSG-om verovatno ponovo smanjiti u budućnosti.

S druge strane, DSG će biti nezamenljiv zbog pucanja iz auspuha koje nastaje preskakanjem paljenja koje nastaje usled pauziranja ubrizgavanja radi lakšeg menjanja stepena prenosa.

DSG menjač

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring