Čemu služe EGR ventili i kako pronaći zamenu

Kod naših vozača još uvek vlada verovanje da je EGR ventil potpuno nepotreban i na njegovu neispravnost reaguju tek kada dođe do većeg otećenja motora. Međutim, zamenski delovi firme Delfaj trebalo bi da u potpunosti prekinu ovu praksu

Kod modernih benzinskih i dizel motora EGR ventili se koriste za preciznu regulaciju sagorevanja smeše, kako bi se povećala ekonomičnost i smanjila količina azotnih-oksida i ugljo-vodonika.

EGR ventil služi da u smešu svežeg vazduha i goriva uvede manju, ili veću količinu izduvnih gasova, pomoću kojih se reguliše sagorevanje. Stvari su vrlo jednostavne. Prevelika količina kiseonika stvara topao plamen i brzo sagorevanje smeše. Kao reakcija na povećanje temperature u komori za sagorevanje dolazi do neželjene hemijske reakcije između kiseonika i azota iz usisanog vazduha, kojom prilikom se stvaraju otrovni azot-oksidi. Kao posledica toga, pored povećanog zagađenja životne sredine, usled iteracije sa azotom, samoj smeši u motoru ostaje manje kiseonika za sagorevanje goriva, čime se smanjuje snaga, povećava nivo ugljo-vodonika. Kada pregrejaloj smeši dodate odgovarajuću količinu sagorelih izduvnih gasova, koji ne sadrže kiseonik, dolazi do snižavanja temperature sagorevanja i dovođenja parametara rada motora u normalu.

Delphi-Diesel-Combustion-Chamber

Kod benzinskih motora, EGR smanjuje mogućnost za samozapaljivanjem. Kao direktna posledica toga moguće je koristiti viši kompresioni odnos i drugačije vreme paljenja, kako bi se dobio elastičniji motor. Kod dizelaša, osetno se smanjuje buka detonacije prilikom rada na leru.

EGR ventil radi suprotno kod benzinaca i dizelaša. Kod dizela je prilikom rada na minimumu potpuno otvoren i može da obezbedi i do 50 posto prisustva sagorelih gasova u komori za sagorevanje. Prilikom povećanja snage i obrtaja on se u potpunosti zatvara. Za promenu, kod benzinaca EGR je potpuno zatvoren na leru i polako se otvara sa povećanjem snage. Ipak, maksimalno učešće izduvnih gasova kod benzinaca iznosi samo pet do deset procenata.

Vehicle electronics

EGR ventil je podložan otkazu rada zbog začepljenja, pre svega usled taloženja čestica čađi. Ventil može da ostane potpuno otvoren, potpuno zatvoren, ili može da ima sporu reakciju. Ako je zaglavlje u otvorenom položaju, kod benzinaca će izazvati loš rad n leru, a kod dizela će izazvati smanjenje snage i crn dim iz auspuha. Ako je EGR ostao zatvoren, izazvaće preterano lupanje kod dizelaša i povećanu potrošnju goriva kod benzinaca.

Delphi-Shield-Pack-Connection-System

Šta činiti?

Kada EGR ventil otkaže, jedina prava popravka je zamena. Preporučujemo vam da uvek koristite zamenski deo visokog kvaliteta koji po specifikacijama u potpunosti odgovara fabričkim zahtevima. Jedan od najvećih i naboljih proizvođača zamenskih delova je firma Delfaj (Delphi). Njihova preporuka je da se prilikom zamene ventila detaljno provere i po potrebi očiste priključna creva i konektori.

Delphi Vehicle Electronics EGR Valve

 

17 KOMENTARA

 1. Poštovani, gledao sam na Youtube kako se EGR ventil čisti nekim sprejom i interesuje me da li je to prihvatljivo raditi radi preventive.
  HVALA unaprijed

 2. imao sam fiat mareu sjajan motor i auto imo sam problem sa eger ventilom yatvorili smo ga totalno i radio je auto super tako da je egger ventil prevara

  • Nije prevara. On ima svoju svrhu. To što automobil funkcioniše i bez njega je druga stvar. Trebalo bi ga redovno cistiti, a ako i posle čišćenja auto nema snagu, onda je problem verovatno druge prirode. Turbina može takodje nakupiti cadji i nju treba ocistiti nekad.
   Najlakše je kad dodje do kvara zecepiti cevi, i reći da tako treba. Kao sto kaze pocetak teksta:“nasi vozači veruju da je egr potpuno nepotreban…”

 3. moze i bez EGR STO POSTO SAM SIGURAN KO IMA PROBLEM SLOBODNO GA ZATVARAJTE ILI NA KOMPU GA STAVITE NA OFF I KRAJ PROBLEMIMA

  • Stavio sam ja na off i zaglavio podloskom malo jacom da ne bi se raspala i upala u motor ali motor je prilikom iskljucenja egera izgubio 30% snage da napomenem turbo je nov kupljen kao i zamjaca kompresija solidna za motor tih kilometara ali kad ukljucim eger vrati sve sto izgubi tako da jedino rijesenje ako nije ok poslije ciscenja je kupiti nov dio i cao 🙂

 4. Pozdrav ljudi. Imam passat b6 1.9 tdi. Upalila se lampica i dijagnostika mi pokazuje da je egr. Auto slabije vuce u niskim obrtajima a na 2200 obrtaja naglo ubrza. I gledao sam nedje da se na 1.9 tdi, vadjenjem onog vakumskog crijeva egr gasi i problem resava. Da li je tacno.

 5. Imam Mazdu 3, 1,6 hdi, 2004godište, od skorije vreme, slabije vuče, pre toga crkla mi je turbina, zamenio sam novu turbinu, išao je dobro a posle kraćeg vremena ide mlitavo, zamenjen je regulator pritiska goriva, ali i dalje je mlitav, inače razvuče brzinu do 180 kilometara na čas, neznam da li nije u pitanje egr ventil?

 6. iskljucio sam egr za mercedes cdi 2005 posto nije imao snagu da vuce a pred toga su mi iskljucili i dpf filter kod ktalizatpr ,softverski.
  dali e mozno da sad mi stvori auto problem na turbinu posto samiskljucio dpf i egr

 7. Imam problem kod vw polo 1.4 tdi, vuče mi srtuju. Na komjuteru mi se javlja da je ventil otvoren i da baca solenoid struju na masu. Majstor mi kaže da je to nemoguće kad je auto ugašen tj, da nema dovod struje do ventila dok se ne da kontakt ključem. Da li je u pravu ili stvarno može da vuče struju i kad je auto ugašen. Hvala.

 8. imam problem na audiju a6 2,5tdi dok je leden radi ko sat, predjem par kilometara i upali mi se lampica ABS i ESP i izgubi vucu a pojacazvuk motora takodje iskljuci i turbinu. pa ako neko zna sta bi moglo biti nek javi sumnjam na egr ventil

  • I meni se to isto desava.Imam Audi-a A4 1.9 TDI.Kad ga upalim dok je hladan otvara turbinu i kad se zagreje ne otvara vise i slabo vuce.

  • I ja imam takodje problema sa turbinom. Imam Audi-a A4 1999 1.9 TDI. Kada je hladan otvara turbinu i cim se zagreje izgubi snagu i ne otvara turbinu. Ne znam ni ja zbog cega je to

 9. Da li zbog egr ventila moze tresti motor. Diznu sam promijenio i bilo neko vrijeme ok. Sad motor podrhtava pa prestane. Nema pravila. Vruc ili hladan. Kad dam gasa prestaje tresti. Ima snage al naglo ubrzava povis 2000 obrtaja

 10. Imam pezo 207 1.4 hdi i trosi mi 7L dizela,po mom misljenju to je mnogo da li je mozda to zbog egr ventila da nije zaprljan(zapusen)?

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring