Auto magazin

Ekskluzivno: Auto Magazin na promociji Mercedesovog autobusa budućnosti

Ekskluzivno: Auto Magazin na promociji Mercedesovog autobusa budućnosti
28.11.2016.
Budućnost je stigla

Redakcija Auto Magazina imala je posebnu čast da među retkim novinarima iz celog sveta prisustvuje spektakularnoj promociji glavnog Mercedesovog tehnološkog noviteta za predstojeći IAA u Hanoveru Hanover, Nemačka Od specijalnog izveštača Milan Derbogosijan

Auto magazin Mercedes future bus

Na razvoju novih tehnologija, koje treba da olakšaju upotrebu korisnicima u budućnosti i da smanje zagađenje planete, radi se već decenijama.

Međutim, čini se da niko nije otišao toliko daleko kao najveći nemački proizvođač komercijalnih vozila.

Već prvi pogled na fotografije na ovim stranama u čitaocu verovatno izaziva salve komentar poput „Ma ovo će biti ko zna kad“ ili „Nikada ovo neće zaživeti“.

Da vam odmah razbijemo predrasude – ovo već postoji. Da, budućnost je stigla. Da, građani Amsterdama su već u budućnosti.

Mega-gradovi, saobraćajni kolapsi, ekološke katastrofe.

Sve su to problemi koji se sreću na svakom kontinentu, ali uprkos tome ljudi moraju na posao ili deca u školu.

Ipak, sve teže to čine individualno, sopstvenim prevozom. Rešenje je dakle u savremenim i brzim transportnim sistemima (BRT – Bus Rapid Transport). Prvo će svi pomisliti na metro, ali metro je izuzetno skupa investicija i tehnološki neprimenjiva u svim gradovima. Zato su linije brzog autobuskog transporta povoljnije iako zahtevaju obimne investicije u infrastrukturu.

Auto magazin Mercedes future bus

Autobus budućnosti testirali smo na ulicama Amsterdama

Ovoga puta obreli smo se u Amsterdamu, gradu koji ima visoku ekološku svest svojih građana, ali i velikom poslovnom centru sa više miliona stanovnika. Dakle, pravo mesto da se spoji lepo i korisno – da se testira novi autobus budućnosti. Da, tako se i zove – Future Bus.

Koncept autobusa budućnosti napravljen je na šasiji postojećeg globalnog gradskog lidera, modela „citaro“, ali sa potpuno novim asimetričnim dizajnom, ultra modernim linijama i atraktivnim konceptom osvetljenja koji jasno distancira ovaj autobus od bilo čega viđenog na drumovima. Čak su i vrata postavljena samo na sredini autobusa kako bi se u enterijeru dobilo više prostora i komfora.

Auto magazin Mercedes future bus

Koncept autobusa budućnosti napravljen je na šasiji postojećeg globalnog gradskog lidera, modela citaro

Nakon teorijskog dela, novinari su prisustvovali praktičnom delu prezentacije i to najpraktičnijem mogućem – sačekali su navedeni autobus na autobuskom stajalištu! Autobus budućnosti se već testira u realnim uslovima u saobraćaju u Amsterdamu. Ono što je još zanimljive jeste da celu liniju od oko 20 km prelazi potpuno autonomno, bez korišćenja upravljača, bez gasa i kočnice, iako se na liniji nalazi mnogo stajališta, raskrsnica, semafora pa čak i tunel!

Future bus“ poseduje tehnologiju „City Pilot“ za autonomnu vožnju koja predstavlja unapređenu verziju prikazanu na kamionu „aktros“ pre dve godine i specijalno prilagođenu za autobuse i gradsku vožnju. „City Pilot“ je spozoban da prepoznaje svetla na semaforima i da komunicira sa njima tako što će usporiti na prilazu a potom uz pomoć bežične veze i promeniti svetla na semaforima tako da autobus nastavi kroz raskrsnicu bez zaustavljanja.

Auto magazin Mercedes future bus

Vrata su postavljena samo na sredini autobusa kako bi se u enterijeru dobilo više prostora i komfora

Zahvaljujući savremenom GPS sistemu vozilo može da se kreće i kroz tunel sa besprekornom preciznošću iako je poznatuo da se u tunelima prekida GPS signal. Sistem od 12 kamera i dva radara, dugog i kratkog dometa, u mogućnosti da prepoznaju prepreke na putu, a naročito pešake čak i u iznenadnim situacijama kada oni istrče na kolovoz. Vozilo će tada samostalno aktivirati kočnice kako bi se bezbedno zaustavilo i sprečilo ili ublažilo udar u pešaka.

Zahvaljujući izuzetno preciznim kamerama koje prate dešavanje 360 stepeni oko vozila, autobus može sam da se parkira besprekorno precizno na svega par centimetara od izdignutih autobuskih stajališta. Na taj način se olakšava ulaz i izlaz putnika, posebno onih sa specijalnim potrebama, a sprečava se bilo kakvo oštećenje vozila koje bi moglo biti posledica vozačke greške i nepreciznosti.

Auto magazin Mercedes future bus

Autobus celu liniju od oko 20 km prelazi potpuno autonomno

I da, na kraju stigli smo i do vozača. Njegova uloga u ovakvom autobusu i na ovakvim linijama je prilično minimalizovana, ali sa druge strane, pruža vozaču zadovoljstvo u radu i smanjuje stres svakodnevnog rada u saobraćajnim gužvama.

Pedantni Nemci su izračunali da nezadovoljstvo uslovima rada i povećan stres znatno povećavaju broj dana bolovanja i odsustva zaposlenih što šteti kompaniji i na kraju krajeva celom društvu.  Dakle, autobus budućnosti je osmišljen da pruži glatku, mirnu i opuštajuću vožnju koja u putnicima treba da izazove želju za korišćenjem ovog vida transporta.

Auto magazin Mercedes future bus

City Pilot je spozoban da prepoznaje svetla na semaforima i da komunicira sa njima

Sa druge strane, treba da omogući efikasnu upotrebu, niže troškove održavanja (kroz smanjenje habanja komponenti vozila) i nižu potrošnju goriva i emisiju izduvnih gasova. Čini nam se da su svi elementi tu. Ono što je začudilo sve novinare jeste činjenica da ovaj autobus ne pokreće nikakav elektromotor niti neko drugo alternativno gorivo, što nam govori da se autobuska industrija ipak neće lako odreći fosilnih goriva, ali će ponuditi njegovu najefikasniju upotrebu.

Uostalom, najveći zagađivači vazduha iz saobraćaja nisu ni kamioni ni autobusi već automobili. Njih je najviše u saobraćaju a upotrebom savremenih rešenja masovnog transporta broj automobila na ulicama može biti znatno smanjen.

Auto magazin Mercedes future bus

Kao u parku
Enterijer autobusa budućnost osmišljen je tako da treba da zainteresuje ljude kako bi se oni radije odlučili na putovanje autobusom do posla ili škole, umesto da koriste sopstveni automobil. Svetlosni koncept u samom autobusu se menja tokom vožnje u zavisnosti od toga da li je autobus u autonomnom ili manuelnom režimu vožnje, ali se boje kreću od zelene do plave čime se asocira na vedro nebo i parkove.

Čak su i vertikalni rukohvati razgranati pri vrhu kako bi putnika asocirali na drveće, dok je „nebo“ urađeno od oblika koje podsećaju na krošnje drveća i lišće. Naravno, tu je i mnogo zgodnih pomagala koja služe da obezbede praktičnost i zabavu tokom vožnje poput bežičnog interneta ili čak bežičnih punjača za mobilne telefone.

Auto magazin Mercedes future bus

Šta je BRT?
BRT ili „Bus Rapid Transport“ je specijalno osmišljen sistem brzog linijskog transporta velikog broja putnika specijalnim autobusima na posebnim linijama koje se kreću posebnim saobraćajnicama.

Možda najočigledniji primeri toga mogu se videti u megapolisima poput Istanbula ili Meksiko Sitija. U svetu već 180 gradova koristi ovaj sistem od čega se njih 35 oslanja isključivo na Mercedes-Benz autobuse (najčešće „citaro“ ili „kapasiti“), što znači da u svakom trenutku čak 18.000 mercedesovih autobusa prevozi putnike brzo i bezbedno. U Istanbulu, vršni interval dolaska autobusa je na 20-25 sekundi, kreću se prosečnom brzinom od 40 km/h (što je za gradske uslove izuzetno brzo!), rade na liniji dugačkoj 52 kilometra i dnevno prevezu 750.000 putnika!

Auto magazin Mercedes future bus

 

 

 

 

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 Skyactive X sa 186ks sa automatskim menajcem. Prodavac [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad