Auto magazin

Ekskluzivno: Lada Kalina Cross Lux

Ekskluzivno: Lada Kalina Cross Lux
05.08.2016.

Nakon nekoliko godina pauze, na našem tržištu je dostupna kompletna gama Lade, zahvaljujući uvozniku, firmi Rusauto. Odlučili smo se da testiramo model koji, pored večite “nive”, svakako privlači najviše pažnje, a to je “kalina kros”.

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

Karavan sa povećanim klirensom nije čest prizor

Model “kalina” poznajemo dugo godina. Pre sedam godina u našem magazinu ste mogli da pročitate test klasične “kaline”. Tada smo bili relativno hladni prema automobilu. Imao je veliki potencijal, ali i veliki broj sitnica koje su kvarile opšti utisak.

U Rusauto po test auto smo otišli rešeni da “ladi” pristupimo “hladne” glave i bez pristrasnosti. Uostalom, Lada je pre nekoliko godina promenila vlasnika. Sada ruskim gigantom gazduje Reno-Nisan korporacija.

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

Klirens je povećan na 183 mm, točkovi su prečnika 15 inča

Po tehničkom i dizajnerskom nivou, “kalinu” je najlakše smestiti na nivo “dačije sandero”. Šta je “kalina kros”? Rusi su se odlučili da na bazi karavan verzije svojeg automobila B segmenta (što je samo po sebi retkost) naprave lajftajl model koji je vrlo popularan poslednjih godina.

Od klasičnog, napravili krosover: mešavinu standardnog automobila i terenca. Povisili su klirens na 183 mm, montirali su alu-felne od 15 inča (sa vrlo kvalitetnim Pireli pneumaticima), a karoseriju su obogatili ukrasima poput srebrnog ojačanja ispoid prednjeg i zadnjeg branika, naglašenim plastičnim rubovima i sajtnama, kao i krovnim nosačima.

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

Primetan je veliki napredak u dizajnu, kvalitetu materijala i ergonomiji

Uz detaljno izmenjen dizajn prednjeg i zadnjeg dela, automobil izgleda neuobičajeno. Da smo brojali sve začuđene poglede tokom testa, mogli bi da zaključimo da je auto vrlo privlačan. Osnovno pitanje je: ko je glavni konkurent ovoj “ladi”?

Pre svega po izgledu, nameni i ciljnom krugu kupaca, tu je Dačija, u ovom slučaju sa “stepvej” modelima. Po ceni tu su desetak najjeftinijih automobila sa klima uređajem na našem tržištu. A opet, “kalina kros” praktično nema konkurenta.

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

Lako je primetiti da je Ladu preuzeo Reno-Nisan

Prvi kontakt sa automobilom je uvek vrlo bitan, a to je uvek kvaka vrata. Povlačimo je ka sebi, hod je kratak, odlučan, precizan, zvuk odsečan. Uvek nekoliko puta otvorimo i zatvorimo vrata kada se upoznajemo sa autom. Zatvaraju se meko, lako, uz prijatan zvuk. Ovo bitno drugačije nego nekada.

Lako se primeti da je dizajn kabine i plastika unapređena. Materijali su na nivou Dačije, što nije iznenađujuće s obzirom ko je sada vlasnik Lade. Kvalitet izrade je bitno popravljen u odnosu na “kalinu” koju smo vozili 2009. godine. Neko je očigledno proveo mnogo vremena da posveti pažnju detaljima, počevši od boje materijala, pa do funkcije i načina na koji su sastavljeni i rade pojedinačni sklopovi.

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

Sedišta su obimnija i kvalitetnija nego u sličnoj “dačiji”

Inače, detalji i sitnice u presudni u tome kako osećamo i prihvatamo automobil. Iz prve se vidi da je neko posvetio veliko pažnju svemu. Da, oseća se dizajnerska ruka Renoa, ali je “kalina” još uvek svoja i dobro distancirana od “dačija”. Dopada dan se narandžasti štof na centru sedišta, a možda još više i to što je taj materijal ugrađen na tapacire vrata. U B segmentu, to nije česta pojava.

Sve komande i prekidači su detaljno izmenjeni. Sada su mekani i fini pod prstima. Položaj za upravljačem je zadovoljavajući. Pedale, volan i ručica menjača su postavljene odmereno, pa se i dvometraši lako snađu. Volan se podešava po visini, ali, na žalost, vozačevo sedište ne može de se spusti. Ipak, položaj tela tokom vožnje nije naporno. Sedište je dosta udobnije i prijatnije, sa većim potpornim površinama nego kod sličnih modela iz grupacije.

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

Sedala zadnje klupe moraju da se rotiraju kada obarate zadnju klupu, što znači da visoki vozači ne mogu da pomere sedište kako im odgovara

Prtljažnik ima zapreminu od 335 litara, što već zalazi u C segment. Ako oborite zadnju klupu, a ona je podeljena na trećini, dupliraćete zapreminu (do ivice prozora). Prostor na zadnjoj klupi je prosečan, profil patosa ispod zadnje klupe umanjuje prostor za stopala.

U Srbiji, “kalina kros” se nudi u standardnoj i “luks” verziji. Mi smo vozili skuplju verziju koja je krcata opremom. Nabrajamo standard: četiri podizača prozora (automatika za vozačev), centralna brava sa daljinskom komandom, automatski klima uređaj, senzori za farove i brisače, infotejnment sistem, pokazivači pritiska u gumama, grejači prednjih sedišta, grejač vetrobrana, alarm, alu-felne od 15 inča, frontalni vazdušni jastuci, ABS, ESP, parking senzori pozadi, putni kompjuter, ISOFIX priključci.

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

Prostran prtljažnik sa oborenim sedištem; rezervni točak je u prtljažniku jer je ugrađen LPG uređaj

Ovo je svakako najbogatiji spisak opreme koji može da se dobije u automobilu ove kategorije. Međutim, ono što želimo da naglasimo je da je svaka stavka kvalitetna, i nije ugrađena tek da bi se “štiklirala” kolona u spisku opreme.

Na primer, multimedijalni uređaj je napravljen na “vindous” (Windows) platformi, povezuje se sa telefonom i pored hends fri razgovora može da pušta muziku sa plejera telefona. Uređaj prihvata SD karticu, kao i klasičnu USB memoriju.

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

Prtljažnik “kaline kros” je veći od brojnih automobila C segmenta

Zvuk je vrlo dobar, čak mnogo bolji nego kod nekih mnogo skupljih automobila sa zvučnijim imenima. Tu su i parking senzori. Rekosmo, nisu ugrađeni samo da bi bili na spisku opreme, već su dobro ukopljeni u audio sistem: kada izaberete rikverc, muzika će se utišati da bi lakše čuli upozorenja.

Iznenadili smo se opštim kvalitetom i količinom opreme, a fabrika se potrudila da se ne razočaramo u vožnju, što je ipak presudno kod automobila. Ugradili su električni servo na volan i time u potpunosti promenili osećaj. Upravljanje je i dalje relativno neprecizno na pravcu, ali je osećaj za podlogu pristojan. Upravljač je lak i relativno komunikativan, a manevrisanje je lakše nego kod sličnih automobila sa hidrauličnim servom (“dačija”).

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

Lada je uspela da svoj provereni motor osavremeni, smanji mu potrošnju i poboljša elastičnost

Iako ima 3,75 kruga okreta od jedne do druge krajnje tačke, automobil je lak i prilično zabavan za vožnju. Naravno ovde morate imati na umu da ga poredimo sa modelima slične konstrukcije. Upravljanje je dovoljno precizno i a prijanjanje kvalitetno da automobil možete nehajno “baciti” u krivinu bez posledica po ponašanje.

Imajući u vidu da je ovo povišena verzija “kaline”, pretpostavljamo da ovakav auto nećete kupiti kako bi bili najbrži u krivinama. Ipak, “kros” je stabilan, bezbedan i neće vas uhvatiti nespremne ni na lošem kolovozu.

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

Obloga od tkanine na vratima nije čet prizor u automobilima B segmenta. Sva četiri prozora su električna, automatika je samo za vozačev

Zvučna i mehanička izolacija su iznenađujuće dobre. Do 120 km/h zvuk motora, točkova i vazduha su vrlo umereni. Kod testiranog automobila nam je jedino smetalo “žvakanje” diferencijala u nižim stepenima prenosa. Ogibljenje je podešeno dovoljno mekano tako da se udarne rupe upijaju bez većih problema, dok se auto pomalo stresa na uzastopnim kratkim neravninama.

Ispod haube se nalazi provereni Ladin benzinac od 1,6 litara sa 16 ventila. Uz verziju “kros” dolazi samo ovaj motor, dok uz druge modele “lade” može da se dobije i slabija varijanta sa osam ventila. Takođe, sa drugim verzijama “kaline”, moguće je naručiti i automatski menjač.

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

“Kalina” ima vrlo kompleksan i kvalitetan infotejnment sistem; SD kartica ide u centralnu jedinicu, a USB priključak je u kaseti

Testirani automobil ima snagu od 98 “konja” i vrlo je živahan. Precizni i ne previše teški petostepeni ručni menjač ima dobro raspoređene brzine, pa ubrzanje iz mirovanja do stotke iznosi 11 sekundi, dok su međuubrzanja odlučna i preticanje ne predstavlja problem, ili rizik. Fabrika deklariše maksimalnu brzinu od 181 km/h.

Test smo završili sa prosekom od 8,5 litara goriva na 100 pređenih kilometara. U gradu, “lada” troši oko deset litara. Na auto-putu pri 120 km/h potrošnja je 7,5 litara. Ako povećate brzinu, naglo će se povećati buka i potrošnja.

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

Lada se opredelila za zeleno osvetljenje instrumenata; putni računar pruža mnoge informacije, poput temperature rashladne tečnosti

Da sumiramo: prijatno smo iznenađeni “kalinom kros”. Očigledno je da se neko jako pomučio da ispravi sve sitne detalje zbog kojih smo negodovali pre sedam godina kada smo vozili staru “kalinu”. Sada smo se susreli sa vrlo ozbiljnim, pažljivo sastavljenim automobilom koji je vrlo pristojno ponaša u vožnji.

Kada uz to dodate izuzetno bogatu opremu i cenu od samo 10.650 evra dobijate vrlo konkurentan paket koji uveliko prevazilazi najeftinije auotmobile A i B segmenta, kao i slične “budžet” modele poput “dačije”.
Ivan Katunac

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

Može i na gas
Testirani automobil bio je opremljen gasnim uređajem. Uvoznik Lade za Srbiju, firma Rusauto obezbeđuje automobile sa ugrađenim gasnim uređajem i atestom po ceni od 600 evra. Ugrađen je moderan automatski sekvencijalni uređaj koji odlično sarađuje sa benzinskim računarom i ne umanjuje performanse vozila.

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

I vetrobran se greje
Lada u skuplju verziju “kaline kros” ugrađuje sistem za grejanje vetrobrana. U pitanju je splet žica tanjih od ljudske vlasi kose, sličan, ako ne i isti kakav koristi Ford. One ne štete vidljivosti, a svakako dobro dođu ne samo tokom hladnih dana, već i kada želite da odmaglite “šoferku”, a da ne uključujete klima uređaj.

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

Kvalitetne komponente
Lada se potrudila da u “kalinu kros” ugradi kvalitetne komponente. Tako na primer, uz aluminijumske naplatke dolaze odlične Pirelijeve gume. Takođe, ugrađen je za ovu klasu natprosečan infotejnment sistem na Vindous platformi. Automatski jednozonski uređaj je relativno primitivan, ali precizno i prijatno obavlja svoj zadatak.

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

Lada Kalina Cross Lux
Motor: zapremina 1596 ccm, snaga 72 kW (98 KS) pri 5600 o/min, maks. obrtni moment 140 Nm pri 4000 o/min, menjač manuelni petostostepeni
Dimenzije: 4104 / 1700 / 1560 mm, međuosovinsko rastojanje 2476 mm, prtljažnik 335/ 670l, rezervoar 50 l, masa 1055 kg, pneumatici 195/50 R15
Performanse: maks. brzina 181 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,0 s, potrošnja 5,2/6,7/9,3 l/100 km

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

Oprema
Standard: ESP, ABS, EBD, BAS, frontalni vazdušni jastuci, automatski jednozonski klima uređaj, podizači svih prozora (vozačev automatski), radio CD MP3 sa blutut i USB konekcijom, šest zvučnika, putni računar, elektro podesivi retrovizori sa grejačima, svetla za maglu napred i nazad, alu-felne 15 inča, volan podesiv po visini, grejači prednjih sedišta, grejač vetrobrana, senzori za brisače i farove

Auto magazin Srbija lada kalina cross vaz 2194 test review 2016

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

4 komentara

 1. Ivan
  Ivan October 09, 14:53

  Kupili smo je u martu 2015g obicnu nije Cros ali je maksimalni nivo opreme i automatik, prezadovoljan sam sa njom nikakvih problema, po Moskovskim guzvama trosi 9,5-10l ( zivim u Rusiji ) bas mi je drago da je ima i tamo, ako se budem ikada vratio u Srbiju izabrao bi auto marke Lada uvek, i svima savetujem za te pare nema bolje! ?

  Reply to this comment
 2. Ivica
  Ivica October 31, 12:29

  Kalinu “cross” vozim od jula ove godine,posle predjenih 2000km sam krenuo na put za Srbiju.Njeno ponasanje je odlicno a potrosnja je padala ispod 7Lit. na 100km.Sa tom opremom je u Rusiji jeftinija za nekih 2000-2500e.

  Reply to this comment
 3. MILUTIN STANOJEVIĆ
  MILUTIN STANOJEVIĆ December 16, 06:34

  Trenutno vozim LADU 2111, koju sam kupio 2003 godine.Sada sam zainteresovan za kupovinu po sistemu “staro za novo”, LADE Kalina Cross Lux,ito po mogućnosti na kredit.Molim Vas za informaciju kako da ovo ostvarim.Hvala unapred !

  Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Poštovani imam problem sa blokiranjem prednjeg točka na mecedesu b klase .pritisak kočenja tog točka [...]

Svi više vole klasične benzinske motore. Države moraju da pseognu za veoma restriktivnim merama ako [...]

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesuje me jaris hibrid 1.5 litar motor koliko ce kostati dobija li se sunvencija I [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad