Test: Honda CRF 1000L Africa Twin

Više od decenije smo čekali da Honda ponovo počne sa proizvodnjom jednog od svojih najprodavanijih modela – “afrikom tvin”. Što se nas tiče, svaki dan čekanja se isplatio

Dočekasmo i taj dan. U redakciji Auto magazina zazvonio je telefon a sa druge strane “žice” začuli smo sledeće – “Afrika” je registrovana, vi ste prvi. Kada možete da dođete? Da li je odmah prerano, pomislismo?

Auto magazin srbija honda africa twin moto test review 2016
Na testu se našla trikolore verzija, jedna od četiri u ponudi

Vreme je bilo sunčano i toplo za april, pa smo do Hondinog salona sreli desetine motora, čak i dve stare “afrike”. Nije ni bilo upitno da se ovaj motor u našoj zemlji, ali i širom Evrope vrlo ceni i voli.

Dočekala nas je “trikolore” verzija, a o ponudi boja jos su i “CRF reli” crvena, siva i crna. Odmah nam se dopalo što nova “afrika” dizajnom vrlo podseća na onu sa kraja 20. veka. Naravno materijali su novi, kvalitetniji, instrument tabla savremena, u skladu sa novom erom, ali osnovna ideja je ostala ista.

Auto magazin srbija honda africa twin moto test review 2016
Nova afrika dizajnom vrlo podseća na onu sa kraja dvadesetog veka

Motor je tanan, vižljast, kao mladi pastuv, čak toliko uzan da smo se zapitali da li je pod njim stvarno motor od hiljadu “kubika”. Okrenuli smo ključ u bravi i začuo se prepoznatljiv zvuk tvin motora.

Nas je asociralo na zvuke tam-tam bubnjeva koji bi smo mogli čuti u nekoj afričkoj noći. Jedva dočekasmo da sednemo u sedište i posle samo nekoliko stotina metara dočekalo nas je pravo iznenađenje.

Auto magazin srbija honda africa twin moto test review 2016
Instrument tabla je savremena, u skladu sa novom erom, ali osnovna ideja je ostala ista

Na ovaj motor smo se tako lako privikli, da smo posle tri ulice imali utisak kao da je u našem vlasništvu već godinama i da smo sa njim prešli hiljade kilometara. Ergonomija, položaj vozača, pozicija instrumenata, papučica menjača, sve je gotovo savršeno podešeno.

Lakoća sa kojom se vlada ovim motociklom je na zavidno visokom nivou. Njegova mala širina idealna je za privlačenje između automobila i za konstantne gradske gužve, ali svoje prave vrline “afrika” je pokazala tek kad smo se zaputili magistralom van Beograda.

Auto magazin srbija honda africa twin moto test review 2016
Ergonomija je takva da se iskusan vozač potpuno navikne na afriku već nakon tri raskrsnice

U  krivinama je odlična i pri malim i pri većim brzinama. Lako se obara, a u svim obrtajima ima dovoljnu količinu snage u rezervi da odgovori na snažnije “odvrtanje” ručice gasa. Iako ima 95 konjskih snaga, manje od konkurentskih motora poput “BMW R1200 GS” ili “dukatija multistrade 1200”, ima i manju zapreminu, pa se taj nedostatak oseća samo u krajnjoj brzini.

Ako vozite u skladu sa ograničenjima u našoj i okolnim zemljama, ovaj nedostatak nećete ni primetiti. Biće to samo brojka na papiru. Kako je “afrika” motor koji je namenjen i za vožnju van asfalta, naravno da smo je isprobali i u tim uslovima.

Auto magazin honda africa twin 2016 011
Žičani naplaci zlatne boje u retro stilu

Nismo preterivali, jer su na njoj bile standardne gume, a ne “kramponke”, ali se i sa njima pokazala veoma dobro. Prepreke poput trotoara, udarnih rupa na asvaltu i nižih stepenika su za nju ono što bi se žargonski moglo nazvati “dečija igra”. Iako teška, uz malo napora i malo više umeća, jer je prva brzina dosta kratka, ide i na zadnji točak. To je još jedan od razloga zašto volimo enduro motore.

Ne smemo da zaboravimo i da navedemo da je sedište vozača izuzetno udobno, a njegova visina se može podešavati u rasponu od 850 do 870 mm. Suvozačevo sedište je takođe odlično i ne zahteva nikakvu fizičku snagu pri vožnji čak ni kada se siđe sa asfalta.

Auto magazin honda africa twin 2016 013
Visina sedišta vozača se može podešavati u rasponu od 850 do 870 milimetara

Ako imate manje od 170 cm, kao autor ovog teksta, da biste seli na zadnje sedište, jednostavnije ćete to učiniti ako se prvo oslonite na fuzaster pa onda opkoračite motor, ali i malo gimnastike nikada nije na odmet.

Da pokušamo da rezimiramo. “Honda CRF 1000L Afrika Tvin” nas je vrlo prijatno iznenadila. Izuzetno udoban i vozan motor, plemenitog karaktera, opremljen svim onim elektronskim sistemima 21. veka, a opet je zadržao prepoznatljive linije i izgled od pre par decenija. Takođe, novi model prati i sasvim prihvatljiva cena od 13.390 evra za osnovnu verziju.
Nela Tasić

Auto magazin srbija honda africa twin moto test review 2016

Dve verzije prenosa
Pored standardne verzije manuelnog, u ponudi je i takozvana DCT verzija (Dual-clutch transmission) automatizovanog prenosa brzina. Ova vrsta automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom jedinstvena je u svetu dvotočkaša a može se nabaviti i na domaćem tržištu. Cena je nešto veća od osnovnog modela i iznosi 14.590 evra.

Auto magazin srbija honda africa twin moto test review 2016

Priča stara nepune tri decenije
Prva “afrika tvin” počela je da se prodaje 1989. godine. Njena puna oznaka glasila je “honda XRV650” i nastala je na modelu “NXR 750 afrika tvin” specijalno konstruisanim za Pariz – Dakar reli. Tih osamdesetih, Honda je četiri puta osvajala ovo takmičenje koje se tada vozilo od Pariza do senegalske prestonice kroz afrička bespuća, pa je tako ime ovog motora sa kraja te decenije bio i poseban omaž uspehu japanskog proizvođača na Crnom kontinentu.

Auto magazin srbija honda africa twin moto test review 2016

Honda CRF 1000L Africa Twin
Motor: četvorocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, redni tvin 998 ccm
Snaga:           90 KS (70 kW) pri 7.500 o/min
Max. obrtni moment:           98 Nm pri 6.000 o/min
Menjač:          šestostepeni manuelni
Dimenzije:     2335x875x1475 mm
Masa: 208 kg
Visina sedišta:         850 do 870 mm
Pneumatici:  90/90 R21 napred, 150/70 R18 nazad
Kočnice:        dvostruki plivajući hidraulični disk 310 mm sa četvoroklipnim  radijalnim čeljustima napred, hidraulični disk 256 mm i dvoklipne čeljusti nazad

Auto magazin srbija honda africa twin moto test review 2016

 

 

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring