Auto magazin

Ekskluzivno: testirali smo BRC LDI sistem

Ekskluzivno: testirali smo BRC LDI sistem
12.05.2015.
Ultimativni LPG sistem

BRC je uspeo da napravi idealni sistem za automobile sa direktnim ubrizgavanjem goriva. "LDI" vrši ubrizgavanje LPG-a u tečnom stanju preko fabričke pumpe visokog pritiska i fabričkih (benzinskih) brizgaljki. Imali smo prilike da proverimo kako ovaj uređaj radi

Krajem godine imali smo ekskluzivnu priliku da prisustvujemo ugradnji novog, revolucionarnog gasnog sistema u auto sa direktnim ubrizgavanjem benzina.

Firma Ekoforte, ekskuzivni zastupnik i prodavac BRC uređaja i jedan od samo desetak akreditovanih servisa za ugradnju LDI sistema na svetu, novi uređaj i način njegove ugradnje prikazala nam je na novoj “kiji sportidž” sa “GDI” benzinskim motorom sa direktnim ubrizgavanjem.

auto magazina magazinauto.com brc ldi sistem

BRC LDI sistem je namenjen motorima sa direktnim ubrizgavanjem benzina i koristi fabričke brzigaljke

Novi “LDI” sistem (skraćenica od LPG direct injection) je u potpunosti revolucionaran i praktično nema nikakve zajedničke karakteristike i konstrukciona rešenja sa ijednim gasnim sistemom koji poznajemo. Naime, nakon gotovo decenije razvoja, BRC je predstavio gasni uređaj koji u motor ubrizgava tečni naftni gas u tečnom stanju.

Dakle, “LDI” uređaj nema isparivač, a za njegovo ubrizgavanje direktno u komoru za sagorevanje koristi fabričku, originalnu pumpu visokog pritiska i brizgaljke goriva! Od gasne instalacije tu su samo Stako toroidni gasni rezervoar sa dve pumpe goriva, nešto instalacije koja dovodii gas u tečnom stanju do fabričke pumpe goriva visokog pritiska i uređaj kojim se gas uvodi u pumpu visokog pritiska.

auto magazina magazinauto.com brc ldi sistem

Glavni deo BRC-ovog sistema je računar koji kontroliše rad motora

Naravno tu je i računarska centrala koja kontroliše rad sistema. Na prvi pogled, sistem je vrlo jednostavan i minimalno invazivan prema automobilu, što je bila glavna zamerka pojedinih ljudi kada je u pitanju klasični gasni sistem. U stvari, najveća tajna i uspeh novog “LDI” sistema krije se u računaru i kompleksnom softveru koji kontroliše rad.

Instalacija uređaja u automobil je relativno jednostavna i brza. Nakon ugradnje sledi kalibracija sistema specijalnim softverom koji je strogo čuvana tajna firme BRC i koji je dostupan samo sertifikovanim serviserima koji trenutno ima, kao što smo već naveli, samo desetak na svetu.

auto magazina magazinauto.com brc ldi sistem

Komponente BRC LDI sistema

Novi “LDI” sistem je u potpunosti monofjuel. To znači da motor uvek startuje koristeći tečni naftni gas, a prelazi na rad na benzinu samo kada vi to zaželite. To znači da je ovaj sistem ekonomičniji od klasičnih gasnih uređaja jer ne troši ne malo benzina u svom radu.

Takođe, “LDI” se ne ponaša kao klasični gasni sistemi. Naime, motor je primetno elastičniji na niskim i srednjim obrtajima. Brojna ispitivanja pokazuju da je motor opremljen ovim uređajem snažniji i ima veći obrtni moment kada radi na LPG, nego kada radi na benzin.

auto magazina magazinauto.com brc ldi sistem

Toroidni rezervoar gasa ugrađen je na mesto rezervnog točka

To se događa upravo zbog toga što se gas ubrizgava u tečnom stanju. Za razliku od klasičnih gasnih sistema koji ubrizgavaju gas u gasovitom stanju i to u količini koja ide na uštrb količine usisanog vazduha, kod “LDI” sistema se ubrizgava puna količina vazduha.

Gas se bolje raspršuje od benzina i prilikom detonacije razvija se veći pritisak na čelo klipa nego kod benzina, uprkos činjenici da gas ima nešto manju kalorijsku vrednost od benzina. To direktno utiče na obrtni moment i snagu motora. U standardnoj, umerenoj vožnji, pokazalo se da vozač manje pritiska pedalu gasa i zbog toga automobil sa “LDI” sistemom troši menje gasa nego benzina.

auto magazina magazinauto.com brc ldi sistem

Utakač gasa se nalazi pored čepa za točenje benzina

BRC je pripremio novi gasni uređaj za praktično sve automobile sa direktim ubrizgavanjem benzina koji se trenutno nalaze na tržištu, bez obzira da li imaju ugrađen turbo punjač, ili ne. Ako ste zainteresovani za “BRC LDI” uređaj, više informacije možete dobiti kod uvoznika, firme Ekoforte.
Ivan Katunac

auto magazina magazinauto.com brc ldi sistem

Elegantni prekidač gasnog sistema

Cene
U zavisnosti od automobila, cena “BRC LDI” sistema kreću se između 2.100 i 2.500 evra za četvorocilindrične motore. Ispitivanja su pokazala da se ugradnja novog uređaja isplati već za 20 hiljada pređenih kilometara, u zavisnosti od automobila i stila vožnje. BRC-ov “LDI” sistem se servisira na 40 hiljada kilometara.

auto magazina magazinauto.com brc ldi sistem

U fabričku pumpu za gorivo stižu vod goriva i LPG-a

Za svaki auto po meri
BRC za svaki automobil sa direktnim ubrizgavanjem ima spreman komplet sa odgovarajućim toroidnim rezervoarom goriva firme Stako i posebno prilagođenim softverom. Uređaj prati kompletna dokumetacija sa uputstvom za ugradnju, kao i kompletan projekat po R115 standardima.

auto magazina magazinauto.com brc ldi sistem

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Frapantno je koliko vozača ne zna paralelno parkiranje. I to u beogradu gde bez takvog [...]

Moćan, obrazovan čovek, moćna kompanija. RIP. [...]

Da li stvarno ima potrebe od ovog rešenja? Deluje pmalo distopično. Kako će raditi kod [...]

Ovo mi je nekako dizajnerski promasaj. Auto izgleda jeftino zbog svih ovih dodataka [...]

Ovo su veoma napredna rešenja i oduzimaju dah. Ali treba malo paziti i na bezbednost [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad