Ekskluzivno: vozili smo “mercedes A45 AMG” na stazi Hungaroring

Mercedes je od 2012. godine prodao više od dva miliona primeraka nove „A-klase“. Pri tome, prosečna starost kupaca spustila se za čak 12 godina. Ovo je bio povod za slavlje na kojem nam je Mercedes predstavio svu raskoš i talenat svoje kompaktne klase Budimpešta , Mađarska Od našeg specijalnog izveštača Ivan Katunac

Auto magazim mercedes kompaktna klasa i AMG vožnja po Hungatoringu Ivan Katunac

Gotovo idealna pozornica za predstavljanje kompletne game kompaktnih automobila je Mađarska.

Imali smo prilike da vozimo serijske automobile odličnim auto putevima oko Budimpešte i ne tako kvalitetnim magistralama i lokalnim putevima.

Na raspolaganju nam je bilo svih pet verzija kompaktnih modela, i sve varijante, od električne „B-klase“, pa do moćnih AMG-a.

Kako bi nam pokazala kvalitet i moć najjače serijske varijante, domaćini su nam priredili pravu poslasticu – odveli su nas na trkačku pistu Hungaroring.

Tu smo imali prilike da praktično neograničeno uživamo vozeći fenomenalne automobile na samoj ivici našeg talenta i mogućnosti automobila.

Za kraj, priređen nam je mali izlet u Kečkemet, gde se nalazi fabrika u kojoj se proizvode modeli „B-klasa“, „CLA“ i „CLA šuting brejk“.

Auto magazim mercedes kompaktna klasa i AMG vožnja po Hungatoringu
Dve grupe po tri mercedesa A 45 AMG po stazi predvodi jedan moćni kupe mercedes AMG GT

Za početak, skoncentrisali smo se na krosover „GLA“, koji je nedavno pretrpeo restilizaciju. Dizajneri su želeli da mu podare još sportskiji i prestižniji izgled, pa su mu promenili branike, a umesto ksenonskih, ugradili su LED farove. Kabina je izmenjena. Upotrebljeni su kvalitetniji materijali i nove presvlake toplijih boja. Tu je i kamera sa pogledom 360 stepeni oko vozila, kao i hends fri brava i otvaranje poklopca prtljažnika pokretom noge ispod zadnjeg branika.

Posebno nas je obradovala činjenica da su inženjeri Mercedesa odlučili da i u nešto povišeni „GLA“ ugrade najjači dostupni motor – dvolitarski turbo benzinac snage 381 KS. Verzija „GLA 45 AMG“ ima u serijskoj opremi sportsko podešeno oslanjanje točkova sa aktivnim amortizerima. Ono je primetno tvrđe od standardnih verzija, a sa njim je krosover spušten 30 milimetara. Inače, AMG sportsko ogibljenje može da se dobije uz doplatu uz sve ostale kompaktne modele.

Auto magazim mercedes kompaktna klasa i AMG vožnja po Hungatoringu
Jedino na srednje brzim krivinama, kakva je, recimo, krivina 11, potrebno je naglašeno ubaciti auto u krivinu blagim zanošenjem zadnjeg dela

Probne vožnje počinjemo baš u modelu „GLA 45 AMG“. Ruta nas je vodila auto putevima oko Budimpešte, pa preko magistrale do lokalnih seoskih puteva. Idealna kombinacija podloga da se na teške muke stavi ogibljenje koje mora da bude sportski tvrdo i precizno a u isto vreme da se nosi sa udarnim rupama, kolotrazima i sitnim poprečnim naborima na asfaltu. Naime, koliko god dobri bili auto-putevi u ovom delu Mađarske, toliko su lokalni putevi stari i „umorni“. Čak su u primetno lošijem stanju u odnosu na puteve u, recimo, Vojvodini.

Sve AMG varijante imaju prekidač kojim se reguliše ponašanje automobila, od težine servo asistencije volana, preko mape rada motora, pa do tvrdoće amortizera. Razlike u ponašanju su velike i lako primetne. Od sportski agresivnog automobila, koji se stresa na naboranom asfaltu, pa do prilično udobnog krosovera koji jedva da oseća udarne rupe. Moramo da pohvalimo konstruktore koji su uradili odličan posao uspevši da naprave ogibljenje sa očiglednim kompromisima, ako ništa drugo, zbog povećanog centra mase. Auto se tek malo više ljulja i naginje u odnosu na klasične kompakt modele, a trakcija ni jednog trenutka nije ugrožena. Slična je i priča sa „komunikacijom“ preko volana. Upravljač je u svim verzijama prijatno mekan, ali mu je ponekad, naročito na vožnji na limitu potreban malo bolji odziv kako bi vozač znao šta se događa ispod točkova.

Auto magazim mercedes kompaktna klasa i AMG vožnja po Hungatoringu
Nagli pritisak na pedalu kočnice gotovo ni malo ne remeti ravnotežu automobila

Dolazimo na stazu Hungaroring gde nas čeka prava poslastica. Zadužujemo po kacigu i odlazimo u „boks“ gde nas očekuju dve grupe po tri „mercedes A 45 AMG“ koje predvodi jedan moćni kupe „mercedes AMG GT“ sa instruktorom koji je u stalnoj radio vezi sa novinarima.

Mađarsku trkačku stazu poznajemo od ranije, ali su nam tokom upoznavanja sa limitima modela „A 45 AMG“ itekako dobro došli čunjevi koje je postavio organizator, a koji su bili orijentiri za tačku kočenja, skretanja i teme krivine. Nakon kruga za zagrevanje sledi pun gas. Na kraju startno-ciljnog pravca snažno kočenje. Automobil tek malo „čučne“ preko prednje osovine a snažne i gotovo neuništive kočnice zaustavljaju auto u trenu. Poslušali smo savete instruktora i zakočili desetak metara pre tačke skretanja.

Auto magazim mercedes kompaktna klasa i AMG vožnja po Hungatoringu
Za početak, skoncentrisali smo se na krosover „GLA“, koji je nedavno pretrpeo restilizaciju

Polako učimo limite fizike i pomerano trenutak kočenja bliže krivini. Nagli pritisak na pedalu kočnice gotovo ni malo ne remeti ravnotežu automobila. Pri najjačem kočenju sa velikih brzina, tek bi minimalno zaplesao levo-desno, ali tako da vozač gotovo nema potrebe da koriguje upravljačem. U stvari, ovakvo ponašanje je idealno da postavite automobil za ulazak u krivinu. Na brzim i sporim krivinama, kao i pri nagloj promeni pravca automobil je vrlo neutralan i sledi komande vozača bespogovorno.

Jedino na srednje brzim krivinama, kakva je, recimo, krivina 11, potrebno je naglašeno „ubaciti“ auto u krivinu blagim zanošenjem zadnjeg dela. Jer, ako u takvoj krivini preterate, automobil će samo otklizati, pre svega preko prednjih točkova. Nikakve vozačke bravure, pa ni elektronika vas neće izvući. Na svu sreću, iza krivine se nalazi velika asfaltna zona za izletanje, tako da naše eksperimentisanje sa automobilom nije bilo opasno, niti je rezultovalo prevelikim zaostatkom iza „pejs kara“.

 

Auto magazim mercedes kompaktna klasa i AMG vožnja po Hungatoringu
Dizajneri su želeli da mu podare još sportskiji i prestižniji izgled

Vožnja na limitu na trkačkoj stazi nije naporna i zahtevna, jer „A 45 AMG“ ima toliko veliki limit i odlično podešenu bezbednosnu elektroniku da vozaču ostaje samo da uživa. Naravno, ne možemo da preporučimo početnicima, ili osobama koje nemaju praksu da sednu za volan ovakve „zverke“. Naime, automobil verovatno neće pogrešiti, ali vozač hoće.

Na kraju vožnje sledi krug za hlađenje mehanike. Zaustavljamo se u boksu i obuzima nas (nama) prelep miris vrelog auta: turbine, auspuha, kočnica i guma. Daleko od toga da su se kočnice zapalile, ali iz velikih točkova prečnika 20 inča izbija jara koja može da se oseti i na koži ako dovoljno priđete automobilu. Pa opet, kočnice su sve vreme bile maksimalno pouzdane i efikasne. Čak je i pedala kočnice ostala tvrda i sa minimalnim hodom.

Auto magazim mercedes kompaktna klasa i AMG vožnja po Hungatoringu
I atraktivna kupe – limuzina CLA može da se dobije u AMG verziji

Dok „hladimo glavu“ i sumiramo utiske uz tradicionalni gulaš, razmišljamo o narednom danu i poseti fabrici koju nam domaćini spremaju. Mercedes svoje kompaktne modele proizvodi u čak pet fabrika, u Nemačkoj, Mađarskoj, Finskoj, Kini i Meksiku. Fabrika u Kečkemetu je počela da radi 2016. godine i ona je prva Mercedesova fabrika u Evropi koja se nalazi van Nemačke. Prošle godine proslavila je 600 hiljaditi proizvedeni automobil. U njoj se proizvodi „B-klasa“, „CLA“ i „CLA šuting brejk“.

Fabrika se nalazi na oko sto kilometara od granice sa Srbijom, odmah pored autoputa M5 (E75). Već smo navikli na kontrole prilikom ulaska u ovakvu vrstu objekata, ali je Mercedes to podigao na viši nivo. Pored ostalog, prošli smo kroz metal detektor poput onoga na aerodromu i prilikom ulaska i prilikom izlaska iz fabrike. Takođe, uz sebe nismo smeli da imamo prtljag, a slikanje i snimanje je strogo zabranjeno, pa vam prikazujemo fotografije koje su nam obezbedili domaćini.

Auto magazim mercedes kompaktna klasa i AMG vožnja po Hungatoringu
Fabrika se nalazi na oko sto kilometara od granice sa Srbijom, odmah pored autoputa M5 (E75)

Proizvodni proces je dobro poznat. Lim u rolnama ulazi u seriju presa iz koje izlaze delovi komponenti. Roboti zavarivanjem spajaju komponente od kojih se dobijaju delovi, poput vrata, patosa, bočnih strana. Korak po korak, dolazimo do gotove školjke automobila.

Školjka zatim odlazi na detaljno čišćenje i tretman, pre nego što završi u lakirnici. Nekoliko slojeva osnovnog sloja, boje i laka, i na trakama zatičemo školjku koja već podseća na gotov proizvod. Tu dolazimo u halu gde se školjka povezuje sa motorom, ogibljenjem i ostalom mehanikom. Taj proces tradicionalno se zove „venčanje“. Dalje niz traku zatičemo radnike koji uz pomoć robota montiraju i prilagođavaju stakla, komandnu tablu i ostatak unutrašnjosti automobila.

Auto magazim mercedes kompaktna klasa i AMG vožnja po Hungatoringu
Dalje niz traku zatičemo radnike koji uz pomoć robota montiraju i prilagođavaju stakla, komandnu tablu i ostatak unutrašnjosti automobila

Na kraju, potrebno je samo nasuti raznorazne tečnosti, provesti automobil kroz vodenu zavesu kako bi se videlo da li negde propušta i to je to. Test vozači preuzimaju auto na kraju trake i izvoze ga na specijalnu test stazu. Krug dužine oko jedan kilometar sastoji se od nekoliko vrsta neravnih podloga kojima se ogibljenje i šasija stavljaju na specifične muke koje najlakše pokažu nedostatke. Ukoliko sve prođe kako treba, a to je najčešći slučaj, automobili se spremaju za transport.

Mercedes je sa pravom ponosan na svoju klasu kompaktnih automobila. Od kada su 2012. godine promenili filozofiju i prikazali klasičan hečbek „A-klase“, stekli su brojnu klijentelu na koju ranije nisu mogli da računaju, a koja će sigurno ostati verna brendu. Prema rečima domaćina, porodica malih modela će uskoro biti proširena sa pet na osam automobila. Jedva čekamo da vas upoznamo sa njima.

Auto magazim mercedes kompaktna klasa i AMG vožnja po Hungatoringu

Podnosi i težak teren
Krosover „GLA“ je pre svega zamišljen za vožnju u gradskim sredinama. Međutim, ako zatreba, itekako je sposoban da siđe sa asfalta i pokaže da je mlađi brat čuvene „G-klase“. Kupci čak imaju mogućnost da naruče automobil sa specijalnim ogibljenjem prilagođenim teškim terenima koje automobil podiže za 30 milimetara. Tu je set od sedam kamera koje na ekranu infotejnment sistema daje sliku od 360 stepeni oko automobila, zahvaljujući kojoj je lako i bezbedno voziti automobil po uskim i nepristupačnim terenima.

Auto magazim mercedes kompaktna klasa i AMG vožnja po Hungatoringu

U sposobnost novog „mercedesa GLA“ uverili smo se na specijalno pripremljenom poligonu. Oštre, gotovo neprijatne uzbrdice, nizbrdice i nagibi pokazali su nam koliko je lako voziti ovakav automobil opremljen elektronskim sistemima koji pomažu vozaču ne samo prilikom vožnje uzbrdo, već i nizbrdo i u „rikverc“.

Auto magazim mercedes kompaktna klasa i AMG vožnja po Hungatoringu

Najjači serijski četvorocilindraš
U AMG modele ugrađuje se četvorocilindrični dvolitarski turbo benzinac koji razvija snagu od 381 KS i maksimalni obrtni moment od 450 Nm. Fabrika sa ponosom ističe da je ovo najjači serijski proizveden četvorocilindrični motor na svetu.

Auto magazim mercedes kompaktna klasa i AMG vožnja po Hungatoringu

To je postignuto zahvaljujući sistemu ubrizgavanja koji radi na 200 bara, kao i zahvaljujući tvin-skrol trubo punjaču koji daje pritisak od 200 bara. I još jedan podatak – domaćini su istakli da je ovaj motor tako kvalitetan i moderan da očekuju da će imati jednako dugački radni vek kao bilo koji iz game.

Auto magazim mercedes kompaktna klasa i AMG vožnja po Hungatoringu

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring