Ekskluzivno: Vozili smo Michelin CrossClimate pneumatike

Mišelin je na eksluzivnoj novinarskoj prezentaciji otkrio svoj najnoviji model - “krosklimat”. U pitanju je letnja guma koja je sertifikovana i za vožnju po zimi. Testirali smo je na poligonu i po zavejanim putevima obronaka Alpa Boulogne Billancourt, Francuska Od specijalnog izveštača Ivan Katunac

Auto magazin je bila jedna od malobrojnih specijalizovanih redakcija iz Evrope koja je imala ekskluzivnu priliku da prisustvuje testiranjima i predstavljanju gume koja će olakšati korišćenje automobila velikoj većini vozača na planeti.

Naime “mišelin krosklimat” je letnji pneumatik koji je sertifikovan za vožnju po zimi. Dakle, nema više potrebe za dva seta pneumatika, zamenom točkova i čuvanjem.

auto magazin magazinauto.com michelin crossclimate
Zimske gume ne služe samo za vožnju po snegu, već i kada je temperatura ispod sedam stepeni Celzijusa

 

Već na početku želimo da vam skrenemo pažnju da zimske gume ne služe samo za vožnju po snegu, već i kada je temperatura ispod sedam stepeni Celzijusa. Ispod te temperature standardni letnji pneumatik gubi svoja elstična svojstva i drastično mu se smanjuje prijanjanje za podlogu. Tada se vozite skoro kao po ledu, a takođe uništavate svoje skupe pneumatike.

Gume koje mogu da se koriste tokom cele godine nisu novitet na tržištu. One obično imaju oznaku ol-sizn, a mnogi imaju i oficijani znak da mogu da se koriste tokom zime – simbol planinskog vrha i pahulju (“3PMSF”). Međutim, do sada su takvi pneumatici sa sobom donosili previše kompromisa zbog kojih nisu imali preterano kvalitetne performanse.

To se naročito odnosi na letnje uslove vožnje gde su u proseku pokazali čak deset procenata zaostatka prilikom kočenja na suvoj podlozi i bočnog prijanjanja na vlažnom asfaltu. Takođe, treba napomenuti da je vožnja zimskih guma tokom leta čista ludost. Njihove performanse su čak do 20 posto lošije u odnosu na letnje, a zbog specifične mešavine, tada se prosto tope i neumereno troše.

auto magazin magazinauto.com michelin crossclimate
Do sada su ol sizn pneumatici sa sobom donosili previše kompromisa

 

Mišelin se diči da je napravio prvu kombinovanu gumu koja po većini parametara pripada “A” klasi tokom leta, a pri tome ima sertifikat sa planinskim vrhom i pahuljom za vožnju po zimi.
Domaćin je vrlo ponosan na svoj novi proizvod za koji smatra da je veliki pomak u branši i zato su se potrudili da novinarima do detalja pokažu sve vrline.

Zbog toga su zakupili čitav hotelski kompleks u kojem su napravili svoju bazu sa tri poligona za ispitivanje voznih karakteristika. Bili smo smešteni nadomak Ženeve, odmah ispod obronaka Alpa.

Tu smo pored divnih pejzaža imali i prijatnu kontinentalnu klimu i odlične planinske puteve sa kombinacijom suve podloge i zavejanih drumova. Idealne kulise za testiranje “mišelin krosklimata”.
Nakon vrlo pompezne konferencije za štampu i tehničkih radionica u kojima smo se upozanli sa novim modelom, odveli su nas na test poligon.

auto magazin magazinauto.com michelin crossclimate
Mišelin je vrlo ponosan na svoj novi proizvod za koji smatra da je veliki pomak

 

Pretpostavljamo da ste nestrpljivi da pročitate kako se novi “mišelin” pokazao u praksi, pa smo tehnički opis ostavili za kraj. Na raspolaganju su nam bili automobili opremljeni letnjim, zimskim, ol-sizn i “krosklimat” pneumaticima.

Svi su Mišelinovi osim ol-sizn, jer ih Francuzi ne proizvode. Naš zadatak je bio da te autmobile proteramo preko tri poligona i tako zaključimo kako se različite vrste pneumatika ponašaju na različitim podlogama.

Prva “vežba” je brza vožnja po vlažnoj asfaltnoj kružnoj pisti. Od nas se očekivalo da postignemo što veću brzinu pre nego što auto prokliza. Letnji pneumatik i “krosklimat” su pružili slične rezultate, s tim što nam se čini da je nova guma prijatnija prilikom vožnje na limitu.

auto magazin magazinauto.com michelin crossclimate
Prva vežba je brza vožnja po vlažnoj asfaltnoj kružnoj pisti

 

Popušta polako i postepeno, a preko osećaja na volanu jasno govori vozaču da ne može brže. Letnji model se pokazao kao nešto nervozniji. Auto sa zimskim gumama je postigao ubedljivo najlošiju brzinu i pri tome je bio vrlo “nervozan”. Slično se ponašala i ol-sizn guma, ali je uspela da ostvari nešto veću brzinu.

Sledeći poligon bio je namenjen naglom kočenju po suvom asfaltu. Zadatak je bio da zaletimo auto do 55 km/h i zatim naglo ukočimo. Mi smo najbolji rezultat postigli “krosklimat” penumatikom, oko metar kraći nego sa letnjom gumom. Od nje je dva metra bio lošiji ol-sizn pneumatik, dok je još pet metara bio lošiji zimski model. Pri tome “krosklimat” i letnji model pružaju sličan osećaj.

Vrlo snažno “zagrizu” asfalt, ne gube pravac, a ABS sistem radi meko i ritmično. Preostala dva modela su potpuno drugačiji. Neodređeno hvataju podlogu, ABS radi neravnomerno i morali smo blago da korigujemo pravac.

auto magazin magazinauto.com michelin crossclimate
Popušta polako i postepeno, a preko osećaja na volanu jasno govori vozaču da ne može brže

 

Poslednji test je bio polazak na snegom pokrivenoj uzbrdici. Nije bilo čudno da je zimska guma ovde bila suverena. Nismo osetili nikakvu razliku ni sa “krosklimatom” jer test ipak nije bio previše zahtevan. Malo se jogunio prednji deo auta sa ol-sizn pneumaticima, a trebalo je biti pravi majstor pa krenuti uz nasip letnjom gumom.

Drugi deo upoznavanja sa novim pneumatikom protekao je na planinskim putevima iznad Ženeve. U donjem delu staze, asfalt je bio suv, a kako smo se peli na planinu pute je prvo postao mokar, pa pod “bljuzgavicom” i na kraju u potpunosti prekriven snegom. Scenografija kao poručena da se gume testiraju za ono što su namenjene – prelazni period.

Na suvom, automobil se ponašao očekivano. Upravljač je bio precizan i komunikativan, upravljanje predvidivo i oštro. Jedino smo primetili da su nove gume nešto glasnije od klasinih letnjih, mada mnogo tiše u odnosu na zimske u istim uslovima.

auto magazin magazinauto.com michelin crossclimate
Drugi deo upoznavanja sa novim pneumatikom protekao je na planinskim putevima iznad Ženeve

 

Slična situacija je bila i na vlažnom kolovozu. Ono što smo primetili tokom testova na poligonu doživeli smo i u saobraćaju. “Krosklimat” uliva poverenje vozaču zahvaljujući vrlo blagim reakcijama na limitu. Popušta linearno i predvidivo, tako da je lako kontrolisati i podupravljanje i preupravljanje.

Na kraju dolazi deo koji smo možda najviše iščekivali – sneg. “Krosklimat” vrlo odlučno grabe sneg i imaju dobru trakciju i na utabanoj i na tek zavejanoj podlozi. Odličan utisak pružaju i prilikom kočenja i u krivinama. Namerno smo skrenuli sa puta na dubok neutaban sneg. Nismo imali poteškoća da se izvučemo iz smeta. Nove gume su vrlo sposobne i ubedljive i na snegu.

auto magazin magazinauto.com michelin crossclimate
Na kraju dolazi deo koji smo možda najviše iščekivali – sneg

 

Jedan dan vožnje svakako nije dovoljan za konačni zaključak, ali ono što smo mi doživeli dovoljno je da razumemo osnovnu ideju Mišelina. Svi mi koji vozimo u područiju u kom sneg pada dva meseca u godini, a i tada samo nekoliko dana ima snega, ovo su gume koje nam odgovaraju. Odlične su tokom leta, a po snegu su gotovo jednako sposobne kao najbolji zimski pneumatici.

Čak i ako se nalazite u planinskim predelima gde zima može da bude neoprostiva, “krosklimat” će vam biti od koristi jer će vas služiti do kasno u jesen. Sa njima nećete morati da razmišljate kada će biti poslednji trenutak da “penzionišete” svoje letnje gume i da li će vas rani mraz uhvatiti nespremne.

auto magazin magazinauto.com michelin crossclimate
Nove gume su vrlo sposobne i ubedljive i na snegu

 

Kako radi zimska guma?
Mnogi od nas smatraju da zimska guma radi tako što “kopa” sav sneg pod sobom i tako obezbeđuje prijanjanje. Upravo suprotno! Svi oni nebrojeni kanali koji se nalaze na zimskom pneumatiku služe upravo da bi se uhvatila i sabila što veća količina snega.

To vam je kao kada pravite grudvu. Što više je pritiskate, to je čvršća i kompaktnija. Ideja kod zimskih guma je da se sneg uhvaćen u šarama uhvati za sneg na podlozi i tako obezbedi neophodan pogon.

auto magazin magazinauto.com michelin crossclimate
U početku će proizvoditi 23 modela u veličinama od 15 do 17 inča

 

Pokriveno tržište
Mišelin tvrdi da će odmah nakon početka prodaje u maju ove godine imati pokriveno preko 70 posto tržišta. U početku će proizvoditi 23 modela u veličinama od 15 do 17 inča. Sukcesivno će uvoditi nove dimenzije, ali i vrste pneumatika. Naredne godine očekuju se verzije za SUV modele, kao i za teretna vozila.

auto magazin magazinauto.com michelin crossclimate
Cena će biti tek oko 10 procenata veća od letnjeg modela

 

Cena?
Mišelin nas je uverio da cena novog pneumatika neće biti velika. Zapravo, biće tek oko 10 procenata veća od njihovog najpopularnijeg letnjeg modela. To je upravo idealno ne samo za kućni budžet, već i za kompanije koje raspolažu velikim voznim parkom.

auto magazin magazinauto.com michelin crossclimate
Materijal je dovoljno čvrst na velikom tempreaturama, a opet dovoljno mekan po mrazu

 

Tehnologija stoji iza svega
Da bi mogli da naprave pneumatik koji će imati odlične performanse u svim vremenskim uslovima konstruktori su morali da naprave revoluciju u tri oblasti. Pre svega, tu je smeša gume. Ona je, naravno, vrlo velika tajna.

auto magazin magazinauto.com michelin crossclimate
Ipsilon šema šare sa dodatnim mikro usecima jednako dobro radi po snegu, kao i na suvom asfaltu

 

Materijal je dovoljno čvrst na velikom tempreaturama, a opet dovoljno mekan po mrazu. Takođe, noseći deo pneumatika je osmišljen tako da prati rad smeše, odnosno da nikada ne bude previše krut po hladnoći, ili mekan leti. Na kraju, tu je i ipsilon šema šare sa dodatnim mikro usecima koje jednako dobro rade po snegu, kao i na suvom asfaltu.

auto magazin magazinauto.com michelin crossclimate
Vaš izveštač na poligonu za testiranje pneumatika

Pročitajte i ove informacije o automobilskim pneumaticima:

Goodyear UltraGrip Performance novitet za zimsku sezonu

Da li nove gume imaju rok trajanja?

Pirinčana pleva kao sirovina za pneumatike

Goodyear utišao sportske pneumatike

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring