Auto magazin

Ekskluzivno: Vozili smo restilizovanu Škodu Octaviu

Ekskluzivno: Vozili smo restilizovanu Škodu Octaviu
28.04.2017.
Zaboravite zavesu

Bilo da ste vrhunski teniser ili odlični proizvođač automobila, duh senke gvozdene zavese baciće vas u drugi plan. Retko ko je hrabar i objektivan (čak i stručan) da javno prizna kako su vozila sa znakom Škode danas nešto najbolje. Preterano? Razmislite i reći će vam se samo... Porto, Portugal Od našeg specijalnog izveštača Dejan Danilović

magazinauto.com srbija Škoda Octavia 2017 promocija Dejan Danilović

Godine i vekovi su prošli od kada su začetnici Škode udarili kamen temeljac ove marke.

Da dolazi iz neke druge zemlje bliže Atlantiku, mnogi bi je prozvali i legendarnom.

Mi to radimo bez ustezanja. Škoda je fenomen automobilske industrije razvijane u jednoj maloj zemlji.

Škoda je počela sa radom kada je Vaclav Klement ostavio knjižaru u ranim 1890-im i spojio se sa mehaničarem Vaclavom Laurinom.

Osnovali su malu radionicu za popravku bicikala u Mladoj Boleslavi, u to vreme delu Austro-Ugarske imperije.

Pretpostavljamo da su u to vreme imali skromnu ideju o stvaranju radionice koja se na kraju ispostavila kao jedan od najvećih istočno-evropskih proizvođača automobila.

Ta pozicija u centralnoj Evropi, a kasnije i u (geo)političkom Istočnom bloku  ostaće na neki način kamen oko vrata češkom gigantu. Jer, bilo da ste vrhunski teniser ili odlični proizvođač automobila, duga senka koju je bacila gvozdena zavesa baciće vas u drugi plan.

magazinauto.com srbija Škoda Octavia 2017 promocija

Limuzina koja je nekoliko puta vaskrsavala, da bi se najzad sredinom devedestih pojavila i počela da mrsi račune velikima

Retko ko je hrabar i objektivan (čak i stručan) da prizna da su vozila sa znakom Škode danas nešto najbolje u Evropi. Preterano? Razmislite i reći će vam se samo. A jedan od ponosa ozbiljne inženjerske nacije oličene u Škodi jeste – „oktavija”. Limuzina koja je nekoliko puta vaskrsavala, da bi se najzad sredinom devedestih (1996.) pojavila i počela da mrsi račune „velikima”.

Evo, dvadeset godina kasnije, novinari „Auto magazina” otputovali su u Porto, na test vožnje novog modela, ili tačnije, značajno redizajnirane verzije koja je na tržištu od 2013. godine. A Portugal je, sećate se, česta pozornica za lansiranje novih „škoda”: nedavno smo u Lisabonu vozili „kodijak”, sada smo otišli oko 300 kilometara severnije, u lučki grad velike tradicije.

magazinauto.com srbija Škoda Octavia 2017 promocija

Pored klasičnih analognih instrumenata u ponudi će biti i virtuelni info centar na TFT ektranu

Kroz vekove važna luka, centar vinarske umetnosti i dom slatkog „porta”, danas je već u februaru okupan suncem i pun turista sa svih strana sveta. Nismo ni mi zaboravili na čašicu vina na šetalištu pored reke Duro. Koren naziva te reke potiče čak iz keltskog jezika, kada su sa severa, morem, stigli prvi „investitori” i uživaoci toplog sunca i omamljujućeg vina. Ni vekovima kasnije nije se mnogo promenilo – vlasnici najvećih vinograda i vinarija su iz Velike Britanije. Ali, osim sa severa, mnogo je uticaja stiglo i sa juga. Kuće i crkve sa fasadama od glaziranih pločica (azuležo) nisu posebnost samo Porta, ali su retko gde tako skladno i lepo uklopljene u ambijent. Hteli smo, ako niste shvatili, da kažemo da je Škoda pronašla pravo mesto da svoju tradiciju podeli sa slavom drevnog grada.

Nova „oktavija”, dakle, nije baš nova. Šta zapravo i znači novi model? Novi motori? Nova platforma? U vreme novih tehnologija to prestaje da bude od veće važnosti. Bitno je ono što kreće sa proizvodnih traka, i kako na to reaguju kupci sa jedne, a konkurencija sa druge strane. Predstavljena verzija je – kao nova. Najupečatljivija promena napred je u nivou farova i donjih spojlera. Svetla su sada razdvojena, uža i prate trend postavljen na „kodijaku”. Ima tu nešto i istorijskih razloga, ali to sada nije bitno. Važno je samo kako će na to reagovati tržište. LED svetla? Naravno.

magazinauto.com srbija Škoda Octavia 2017 promocija

Škoda je i na ovom modelu primenila brojna simpli klever rešenja

Druga značajna izmena je napravljena sa spojlerima ili usmerivačima vazduha, kako vam drago. Izvučeni su iz neprekidnih linija, pa auto izgleda stabilnije, šire, čak i sa više sportskog stava. Tajna se nalazi između rešetkaste maske, ispod Škodinog znaka: tu je smeštena elektronika koja daje informacije o parametrima vožnje i sigurnosnim elementima. I nazad slična priča: stilizovane su svetlosne baterije,  usklađeni branici… LED? Svakako.

Za divno čudo, a u stvari sasvim razumljivo – najviše izmena i najviše unapređenja „oktavija” je dobila u kabini. Zaista, ako putnici nisu zadovoljni, džaba krečenje. Jedno je sigurno, Škoda je značajno unapredila unutrašnjost “oktavije” ne samo novim materijalima već i izgledom komandne table i mnogim novim pametnim rešenjima. Nova je i kombinacija braon i crne boje komandne table, ne toliko u cilju prestiža već iz jednostavnog razloga da se vlasnici u svom automobilu lepše osećaju zahvaljujući svetloj kabini.

magazinauto.com srbija Škoda Octavia 2017 promocija

Na novom modelu primenjena je LED tehnologija u svetlosnim grupama

“Oktavija” je dobila i grejače volana, kao i pametni ključ koji pamti sva podešavanja svog vozača. Dovoljno je da se ključ nađe u blizini vozila i auto će po startovanju motora sve automatski podesiti prema ranije memorisanim pozicijama sedišta, retrovizora, multimedije, “klime”, sistema za asistenciju, pa čak i osvetljenja.

Na listi motora je proširena, tako da se njihove zapremine sada kreću od 1,0 do 2,0 raspona snage od 84 do 184 konjske snage. Ljubitelji automatika mogu da uživaju u šestostepenim i sedmostepenim DSG menjačima.

magazinauto.com srbija Škoda Octavia 2017 promocija

Paralelno sa limuzinom predstavljena je i karavan verzija

Umesto deklamacije o „ponašanju na putu”, jedno razmišljanje, nagovešteno pričom o senci gvozdene zavese koja je delila svetove. Teško je dakle, priznati da Škoda pravi vrhunske automobile. Taj rizik na sebe sme da preuzme retko koji automobilski novinar. Tipovanje na auto sa bedžom koji nema prestižno ime je slično strahu pilota da pričaju o NLO-u: neko će ih svakako smatrati luckastim.

Ako se, međutim, malo bolje razmisli, barem kada je „oktavija” u pitanju, u Evropi teško da ima mnogo boljih modela slične prirode. Možda nekoliko u (i samo) Nemačkoj, ali teško da u ostatku Evrope prave bolju porodičnu limuzinu. Jednako dobru verovatno da, bolju – teško.

magazinauto.com srbija Škoda Octavia 2017 promocija

Sportska varijanta je sve popularnija

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Kako mogu da vas kontaktiram [...]

Ove godine sam kupio novu Mazdu 3 sa 186ks i automatskim menjacem. Prodavac me je [...]

I moram da dodam da Mazda ima potrosnju ne manju od 9.5l i to kombinovane [...]

Možda ipak malo predugačak članak, ali sve u svemu ok! [...]

Buba je vanvremenski auto. Šteta što je više ne proizvode. Nova Buba nije adekvatna zamena, [...]

Moja Mazda 2.2 175D AT, Revolution too, kupljena pre 5 i po godina, nova u [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad