Auto magazin

Električni automobili u avgustu činili 21 posto prodaje u Evropi

Električni automobili u avgustu činili 21 posto prodaje u Evropi
21.09.2023.

Ponekad se može činiti da je sva pažnja posvećena električnim automobilima daleko ispred količine električnih vozila koje ljudi zapravo kupuju, iznajmljuju i voze.

Znamo da će se na kraju većina automobila voziti na električni pogon, ali u ovom trenutku taj udeo je još uvek mali, zar ne?

Ne u Evropi. Više od jednog od pet automobila prodanih u Evropi u avgustu ove godine bio je električni automobil. Ne hibrid, već potpuno električan.

Tačan broj prodatih električnih automobila bio je 165.156, što je dvostruko više nego što je prodato u avgustu 2022. godine, i predstavlja 21 posto ukupne prodaje vozila, prema podacima Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA).

Mercedes EQA

Dakle, električni automobili još uvek imaju dug put do prelaska u najpopularniji tip automobila, ali brzo se kreću u tom smeru.

Već ih ima više nego prodaje plug-in hibrida (7,4 posto) i nisu daleko od 23,9 posto udela koji zauzimaju klasični hibridi.

Potražnja za električnim vozilima daleko nadmašuje potražnju za dizelašima, koji prema izveštaju Reuters-a iznosi 12,5 posto, što je pad sa preko 50 posto od pre samo osam godina.

I s obzirom na to da smo već primetili da se prodaja električnih vozila udvostručila, verovatno će prestići i prodaju vozila sa SUS motorima (trenutno je 50 posto, i opada).

Mercedes EQA

Skoro milion električnih vozila prodato je širom Evrope od januara do avgusta ove godine. Ti brojevi pokazuju da je tržište električnih automobila zrelije u Evropi nego u Severnoj Americi.

Nemamo podatke o prodaji u Americi za avgust koji bi nam pomogli da napravimo direktno poređenje, ali znamo da je prodaja električnih vozila u Americi porasle za 63 posto u prvom kvartalu ove godine. Ipak, to je i dalje oko 7,2 posto ukupne prodaje vozila od januara do jula.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Aktuelno Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]