Auto magazin

Emilia 4 je novi rad Marka Lukovića i biće izložen na sajmu

Emilia 4 je novi rad Marka Lukovića i biće izložen na sajmu
10.05.2022.

Proslavljeni pobednički italijanski trkački solarni automobil, Emilia 4, biće uživo premijerno predstavljen srpskoj publici na Salonu automobila u Beogradu (Eco BG Car Show 2022), na izložbenom štandu Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda.

Automobil je dizajnirao naš višestruko nagrađivani industrijski dizajner,  prof. dr Marko Luković. Na istom štandu, od 12. do 15. maja, biće uporedo izloženi i plakati sa dizajnerskim futurističkim rešenjima najrazličitijh tipova vozila – radovi studenata Odseka za industrijski dizajn Fakulteta primenjenih umetnosti, kojima predaje prof. Marko Luković.

Solarni automobil Emilia 4 pripada kategoriji „kruzer“ i namenjen je velikim kontinentalnim trkama solarnih automobila, na trasama dužine od 3.000 kilometara, kakve se održavaju u Australiji, Severnoj i Južnoj Americi, Africi i Evropi.

Emilia 4 Marko Luković

Emilia 4 ST – italijanski solarni automobil za drumski saobracaj

Italijanska premijera ovog unikatnog i originalnog automobila, koji se pokreće sunčevom energijom konvertovanjem u električnu, bila je u junu 2018. godine u Ferarijevom muzeju automobila u Maranelu.

Već u julu iste godine takmičarski tim Onda Solare učestvovao je sa automobilom Emilia 4 na kontinentalnoj trci American Solar Challenge u Sjedinjenim  Američkim Državama, gde je pobedio u svojoj kategotiji, a dodatno su mu dodeljene i dve specijalne nagrade za konstrukciju i elektroniku.

Prof. Marko Luković je bio zadužen za kreiranje celokupnog dizajna ovog specifičnog automobila, uz primenu optimalnih prinicipa aerodinamike i uvažavanje propisanih takmičarskih zahteva.

Emilia 4 Marko Luković

Emilia 4 – pobednicki italijanski trkacki solarni automobil

On je tokom svog šestomesečnig boravka na Univerzitetu u Bolonji, na Departmanu za industrijsko inženjerstvo, neposredno sarađivao sa brojnim članovima tima Onda Solare iz raznih struka (mašinski inženjeri, konstruktori, aerodinamičari, elektroinženjeri, menadžeri projekta), kao i sa predstavnicima italijanskih proizvodnih firmi koje su učestvovale u izradi ovog automobila.

Ovakvo angažovanje prof. Marka Lukovića predstavljalo je ujedno i praktični deo realizacije njegovog doktorskog umetničkog projekta.

Model koji će biti izložen na Salonu automobila u Beogradu predstavlja modifikovanu, skraćenu verziju (u „repnom delu“) ovog solarnog automobila, pod nazivom Emilia 4 ST (Short Tail). To je prvi italijanski homologacijski odobren solarni automobil: poseduje zvanične registarske tablice i kao takav može se slobodno voziti po ulicama i putevima širom sveta, u redovnom drumskom saobraćaju.

Automobil Emilia 4 ST (Short Tail) će biti izložen na štandu Fakulteta primenjenih umetnosti u Hali 1.

Dodatne informacije o ovom automobilu možete pronaći na internet stranici profesora Marka Lukovića.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Aktuelno Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Mnogi ih nisu ni koristili, ja licno video na ulicama. Ponekad se pitam cemu zakon [...]

Ovo je masina... [...]

kamera u peraju, top izum [...]

Neverovatna vest, teško za poverovati. Zna se da je biznis sa vraćaenjem kilometraže ovde veoma [...]

Kia automobili su zaista kvalitetni i zaslužuju ovako nešto. Ali kada sam pročitao da su [...]

Preuzmite Auto magazin za android