Evropski duh u punom sjaju

Mercedes-Benz već 47 godina proizvodi karavane. Sve je počelo sa serijom 123, čija je karavan verzija dobila oznaku “T” (S123). Od tada, karavani E klase su izuzetno popularni. Na svu sreću, još uvek se drže protiv SUV modela, što dokazuje i karavan najnovije generacije E klase.

U odnosu na prethodnike, ima još sportskiji izled zahvaljujući zakošenoj liniji krova koja daje veoma dinamičan izgled. Moglo bi se reći i da pomalo podseća na stari CLS Shooting Brake model X218.

Mercedes E klase karavan S214

Mercedes kaže da donosi poboljšanja u prostoru za zadnje noge, uglavnom zbog povećanja međuosovinskog razmaka od 22 mm.

Ipak, poređenje dimenzija prtljažnika starih i novih karavana pokazuje da je novi automobil definitivno žrtvovao malo prostora zarad stila.

Mercedes E klase karavan S214

Dok podaci o prostoru sa spuštenim sedištima pokazuju da se kapacitet poboljšao skoro neprimetno sa 1.820 na 1.830 litara, kada su zadnja sedišta postavljena uspravno, zapravo se smanjuje sa 640 na 615 litara.

Dobra vest za kupce PHEV-a (plug-in hibridnih vozila) je da pod na koji se postavlja baterija više nema veliki uspon, ali ukupni prostor je ponovo mnogo manji nego kod standardnih modela sa unutrašnjim sagorevanjem i takođe se malo smanjio na 460 litara u odnosu na prethodni PHEV.

Mercedes E klase karavan S214

Jedina PHEV opcija u evropskoj ponudi za ovogodišnje predstavljanje je E300e, koji kombinuje 2.0-litarski, četvorocilindrični benzinski motor sa 204 KS i elektro-motor od 129 KS. Smešten je unutar devetostepenog automatskog menjača.

Ukupna snaga sistema od 312 KS omogućava da ubrza od 0 do 100 km/h za 6,5 sekundi, a baterija kapaciteta 25,4 kWh, tvrdi se, pruža preko 100 km autonomije vožnje – što je više nego dvostruko veći domet u odnosu na prethodni PHEV.

Mercedes E klase karavan S214

Mercedes kaže da će se kasnije pojaviti još verzija PHEV-a sa četvorocilindričnim motorima, kako dizelašima tako i benzincima, kao i šestocilindrični dizel.

Do tada, na početku game su dva 2.0-litarska laka hibrida. E 200 sa 204 KS i E 220 d sa 197 KS. Direktno su preuzeti iz sedan verzije i imaju elektromotor snage 17 kW (23 KS) umesto 15 kW (20 KS).

Mercedes E klase karavan S214

Za razliku od limuzine, karavan nudi standardno vazdušno ogibljenje na zadnjoj osovini, dok se varijanta i za prednju doplaćuje.

Od zanimljivosti vezanim za unutrašnjost izdvajamo činjenicu da multimedijalni displej može da strimuje TV i video sadržaj, čak i tokom vožnje, ali svaki put kad vozač pokuša da pogleda preko i baci pogled, kamera će primetiti pokret i zamračiti ekran da pokvari zabavu.

Mercedes E klase karavan S214

Takođe ima kameru za selfi i kompatibilnost sa aplikacijama Zoom i Webex, što omogućava video konferencije kada je automobil parkiran kako bi se održavala produktivnost poslovnih korisnika, a infotainment ekran može prikazivati TikTok i igrice poput Angry Birds za ljude koji žele da izbegnu posao.

Druga, potencijalno korisnija tehnologija uključuje Digital Key (sada i za Apple i Android) i sistem automatskog parkiranja, koji su oba ugrađena kao standardna oprema.

Mercedes E klase karavan S214

Za takvo parkiranje vozač mora biti u automobilu, ali mogućnost nadogradnje na daljinsko parkiranje (putem pametnog telefona) i memorisano parkiranje (koje može čuvati 5 različitih manevra) su dostupni kao opcija, kao i predinstalacija za autonomno parkiranje, mada to zavisi od usvajanja odgovarajućih zakona i izgradnje odgovarajućih parking garaža sa odgovarajućom opremom.

Mercedes E klase karavan S214

1 KOMENTAR

  1. Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda tako lepo i šarmantno. Najbilje ocene za ovaj koncept, stvarno odskače po izgledu i kvaliitetu

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring