Express test: Ford Fiesta 1,25 Ambiente

Grand Motors prodaje popularni model "fijesta" sa osnovnim paketom opreme i benzinskim motorom od 1,25 litara po ceni od 9.290 evra za verziju sa troja, odnosno za 9.560 evra za verziju sa petora vrata kakvu vam predstavljamo

Iako je “fijesta” na akciji opremljena osnovnom “ambijente” linijom opreme, automobil je dovoljno bogato opremljen da pruža pristojan komfor, ali i bezbednost vožnje.

magazinauto.com srbija ford fiesta ambiente 2015 srbija test review
“Fijesta” sa petoro vrata može da se kupi za ispod deset hiljada evra

Na spisku serijske bezbednosne opreme nalazi se sedam vazdušnih jastuka (uključujući i onaj za kolena vozača), ISOFIX brave dečijih sedišta, ESP, ABS sa MBA sistemom i uređaj za praćenje pritiska u pneumaticima.

Svi elementi karoserije osim retrovizora i kvaka su u boji. Uz ESP sistem dobija se i uređaj za pomoć prilikom kretanja na uzbrdici. Podizači prednjih prozora su elektrificirani, auto ima manuelni klima uređaj, kodirani ključ sa daljincem za centralnu bravu, električno pokretane retrovizore sa grejačima, rezervni točak pune dimenzije, servo upravljač podesiv po visini i dubini, točkove prečnika 14 inča sa čeličnim naplacima, dnevna svetla i tonirana stakla.

magazinauto.com srbija ford fiesta ambiente 2015 srbija test review
Neobičan dizajn centralne konzole za koji su dizajneri govorili da treba da podseća na pticu raširenih krila još uvek je zanimljiv

Za zabavu tokom vožnje brine se audio uređaj “ICE pack 7” koji ima šest zvučnika, CD, MP3 i AUX priključke. Dispej sa dva reda slova nalazi se na vrhu komandne table, a njime se rukuje preko komandi na volanu. Moramo da primetimo da je kvalitet zvuka ovog sistema mnogo bolji u odnosu na osnovne audio sisteme sličnih automobila B segmenta.

Naravno, osnovni nivo opreme je ipak donekle ograničen. Na primer, vozačevo sedište nema mogućnost podešavanja visine. Ono je postavljeni otprilike kao u najvišem položaju kod sedišta koje imaju mogučnost podešavanja. Vašem reporteru koji je visok gotovo dva metra ovo nije prijalo, jer je ulazak i izlazak iz automobila bio otežan, a i preglednost je bila ograničena jer je pogled bio gotovo u visini gornje ivice vetrobrana. Međutim, osobe prosečnog stasa neće imati ovakve probleme.

magazinauto.com srbija ford fiesta ambiente 2015 srbija test review
“Fijesta” je jedan od prvih automobila u klasi koja je dodirnula granicu od četiri metra

Takođe nam nije prijao točak upravljača koji nije imao kožnu oblogu. Sam volan je prilično tanak, a plastika relativno gruba, pa nije prijatan za držanje. Ipak, ergonomski je dobro oblikovan, tako da lepo sedi u šaci i nema bojazni da će vam prokliznuti čak i ako vam se dlanovi znoje.

Na svakom detalju je očigledna velika pažnja u pogledu završne obrade, kvaliteta materijala ali i inženjeringa. Ergonomija Fordovih automobila je tradicionalno na najvišem nivou, tako da je osećaj za volanom „fijeste“ bukvalno kao da se vozite u smanjenom „mondeu“.

magazinauto.com srbija ford fiesta ambiente 2015 srbija test review
Prtljažnik od 276 litara je još uvek među boljim u klasi

I najmanja sitnica je kvalitetno napravljena, počevši od ručica za otvaranje vrata, prekidača, veoma mekane kože na volanu, ogromne površine pod mekanom plastikom na komandnoj tabli, pa sve do udobnosti, zvučne izolacije i ponašanja u vožnji.

Testirani automobil je opremljen osnovnim benzinskim motorom zapremine 1,25 litara snage 82KS. Odmah se primećuje da je vrlo elastičan i da mu prijaju prenosni odnosi koji nisu previše kratki. Zbog toga je buka u kabini pri velikim putnim brzinama umerena.

magazinauto.com srbija ford fiesta ambiente 2015 srbija test review
Elastični benzinac dozvolio je upotrebu dugih stepeni prenosa, što bitno smanjuje buku u vožnji

Prosek potrošnje na testu je iznosio 6,7 litara. U gradu potrošnja se kreće između 7,5 i 8,5 litara, dok na magistralnim putevima “fijesta” troši između 4,5 i 5,5 litara benzina na 100 km pređenog puta.

Osnovna verzija “fijeste” na akcijskoj punudi sa cenom 9.560 evra predstavlja odličnu ponudu. Ako želite da nabavite gradski auto, savetujemo vas da obiđete Fordove prodavce i probate automobil. Uverićete se da je još uvek jedan od najboljih i najlepših za vožnju u klasi. Ako vam se ne dopada osnovna oprema, sa samo oko hiljadu evra više možete nabaviti sledeći po redu “trend” paket opreme koji u potpunosti zaokružuje priču oko komfora. Naravno, u ponudi su i luksuzno opremljene verzije.
Ivan Katunac

magazinauto.com srbija ford fiesta ambiente 2015 srbija test review

Ford Fiesta 1,25 Ambiente
Motor: zapremina 1241 ccm, snaga 60 kW (82 KS) pri 5800 o/min, maks. obrtni moment 114 Nm pri 4200 o/min, menjač manuelni, 5 stepeni
Dimenzije: 3969/1722/1495 mm, međuos. rastojanje 2489 mm, prtljažnik 276/974 l, rezervoar 40,5 l, masa 1118 kg, pneumatici 175/65 R 14
Performanse: maks. brzina 168 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 13,3 s, potrošnja 4,3/5,2/6,8 l/100 km, emisija CO2 122 g/km

magazinauto.com srbija ford fiesta ambiente 2015 srbija test review

Oprema
Standard: prednji vazdušni jastuci, bočni vazd. jastuci i zavese, vazd. jastuk za kolena vozača, dnevna svetla, halogeni farovi, radio CD/MP3 sa 6 zvučnika, USB i AUX priključcima, el. podesivi retrovizori sa grejačima, klima uređaj, ESP

magazinauto.com srbija ford fiesta ambiente 2015 srbija test review

2 KOMENTARA

  1. “Takođe nam nije prijao točak upravljača koji nije imao kožnu oblogu.”

    Par redova ispod:
    “I najmanja sitnica je kvalitetno napravljena, počevši od ručica za otvaranje vrata, prekidača, veoma mekane kože na volanu…”

    Ima li kožnu oblogu ili ne?

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring