Federal Mogul i Daimler proširuju saradnju

Nakon odlične saradnje Federal Mogula i Dajmlera u isporuci kočnog materijala za "mercedes C-klase", Ferodo kočne pločice će se naći i u Mercedesovim modelima "A", "B" i "M-klase"

Ferodove pločice “eko-frikšn” koje ne sadrže bakar u frikcionom materijalu naćiće se na vozilima baziranim na mehaničkim platformama “MFA2” i “BR167”.

Prema ugovoru u periodu od 2018. do 2025. godine Federal Mogul će Dajmleru isporučivati pet miliona kočnih pločica godišnje, što za prvu ugradnju, što kao originalni rezervni deo.

Nastavak saradnje Federal Mogula i Dajmlera je direktna posledica ekološke orjentacije dve kompanije. Naime, u kočnim pločicama koje su trenutno rasprostranjene na tržištu, bakar čini oko 20 procenata materijala i jedan je od ključnih sastojaka kojima se postižu dobre kočne performanse.

ferodo eco-friction mercedes

Na žalost, istraživanja su pokazala da je bakar odgovoran za smanjenje procenata kiseonika u vodama, pa je zbog toga planirano ograničenje količine bakra u upotrebi. Od 2025. godine biće zabranjena prodaja kočnog materijala sa bakrom.

Ferodo je uložio pet godina u razvoj frikcionog materijala sa niskim sadržajem bakra koji će imati neumanjene performanse. Saradnja sa Dajmlerom je počela 2014. godine, kada je počela isporuka “ferodo eko-frikšn” pločica za prvu ugradnju u “mercedes C-klase”.
Kočne pločice marke Ferodo bez bakra, “eko-frikšn” već se mogu naći u slobodnoj prodaji.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring