Fiat 128 sa nama već 45 godina!

Prošlo je 45 godina od prikazivanja prototipa „fijata 128“. Smatra se najinovativnijim kompaktnim automobilom svog vremena, čiji je mehanički koncept ostao aktuelan do danas. Nemački inženjeri su ga smatrali najboljim u klasi, a privatno ga je vozio i čuveni Enco Ferari!

Maja 1969. godine počela je proizvodnja „fijata 128“. Bio je to trenutak kada je došlo do kompletnog raskida sa prošlošću na polju mehanike. Dotadašnji „fijat 1100“, koji se smatrao uspešnim modelom, zamenjen je „stodvadesetosmicom“. Razlika je bila ogromna. Iako je zadržan kockasti dizajn koji je bio aktuelan u to vreme, tehnički je predstavljao revoluciju.

Fijat 128 je prvi savremeni auto sa prednjim pogonom
Fijat 128 je prvi savremeni auto sa prednjim pogonom

Bio je to prvi kompaktni auto na svetu sa prednjim pogonom koji je objedinio poprečno postavljen motor pogonjen zupčastim kaišem sa ventilima bez klackalica, bregasto vratilo u aluminijumskoj glavi motora, mekferson ogibljenje napred sa disk kočnicama a pozadi trougaona. U to vreme se pojavio i „ford eskort“ prve generacije koji je, u poređenju sa Fijatovom tehnologijom, bio apsolutno zastareo. Čak je i „opel kadet C“, koji se proizvodio od 1973. do 1979, imao pogon na zadnjim točkovima, dok je prednji krajem šezdesetih imala samo nekolicina modela.

U startu su bila predviđena dva motora, zapremine 1116 i 1290 kubika. Snaga se razlikovala od verzije do verzije, tako da se kretala u rasponu od 50 KS za 1,1 do 75 “konja” za 1,3.

Karavan pravljen u Italiji imao je troja vrata
Karavan pravljen u Italiji imao je troja vrata

Auto je bio dugačak 3,85 metara, što je još jedan pokazatelj koliko su današnji automobili porasli. Inovativan dizajn i konstrukcija su doveli do toga da je čak 80 posto zapremine karoserije bilo korisno upotrebljivo, a 20 posto je odlazilo na skladištenje mehaničkih komponenti. To je omogućeno zahvaljujući poprečno postavljenom motoru i menjaču. Šef projektanskog tima je bio čuveni Dante Đakoza, koji se smatra ocem svih “fijata” od pedestih do sedamdesetih godina prošlog veka. Rezultat njihovog rada najbolje je sagledati kroz mnogobrojna priznanja stručnjaka i kolega iz drugih auto-kompanija. Kruna svega je bilo proglašenje za Auto godine 1970.

Reli varijatna ima motor od 1,3 litra sa 68 konja i instrumente koje je Zastava kasnije koristila u modelu 101 Specijal
Reli varijatna ima motor od 1,3 litra sa 68 konja i instrumente koje je Zastava kasnije koristila u modelu 101 Specijal

S obzirom da je Fijat proizvođač koji veoma ceni i propagira sportske karakteristike svojih modela, već 1971. predstavljena je “reli” verzija. Auto je, osim dvoja vrata, imao i sportske detalje, počevši od branika, alu-felni, pa sve do sportskih instrumenata i volana. Inače, sportski instrumenti iz “relija” sa sve obrtomerom i meračem pritiska ulja su kasnije ugrađivani u “zastavu 101 specijal”. Još jedna razlika “reli” verzije u odnosu na standardnu su drugačija zadnja svetla – umesto pravougaonih, imao je po dva okrugla svetla. Pod haubom se nalazio motor od 1290 ccm, sa 68 “konja”.

Kupe varijanta se pravila sa dve verzije motora i dva nivoa opreme
Kupe varijanta se pravila sa dve verzije motora i dva nivoa opreme

Iste godine Fijat je iznenadio javnost još jednim modelom – “fijatom 128 kupe”. Iako je izgledao potpuno drugačije u odnosu na sedan, mehanički je bio zasnovan na njemu, ali sa kraćim međuosovinskim rastojanjem. Njegova zvanična oznaka je bila “fijat 128 sport”, a motori su bili dodatno pojačani – 1,1 je dobio 64 KS, a 1,3 75 KS. Jeftinija varijanta je imala četvrtaste a skuplja udvojene okrugle farove i još mnogo luksuznijih i drugačijih detalja kao što su četvrtasti farovi i svetla za vožnju unazad.

Prva restilizacija iz 1974. godine četiri godine kasnije zaživela je i u Zastavi
Prva restilizacija iz 1974. godine četiri godine kasnije zaživela je i u Zastavi

Prva restilizacija “stodvadesetosmice” dogodila se 1974. godine. Auto je dobio novu prednju masku, gumenu traku na branicima, a novina je bilo uvođenje verzije “128 specijal”, koja je imala bogatiju opremu i finije materijale u kabini. Motor je pozajmljen iz “relija”, ali je oslabljen na 60 KS.

Komandna tabla verzije specijal bila je primetno unapređena
Komandna tabla verzije specijal bila je primetno unapređena

Još jedna značajna izmena dogodila se godinu dana kasnije – tada je veliku estetsku transformaciju imala kupe verzija, kao odgovor Folksvagenu na tek predstavljeni “VW široko”. “Fijat” je postao duži, sa drugačijim prednjim i zadnjem krajem koji je dobio velika vrata prtljažnika i razdvojeno svako svetlo zasebno. Umesto “128 sport”, postao je “128 kupe”. Mnogi smatraju da je ovaj auto bio ispred svog vremena po konceptu i dizajnu i da je to glavni razlog što nije ostvario veći uspeh na tržištu. Poslednju evoluciju imao je 1978. godine sa prelepim sportskim enterijerima u jednoj boji, najčešće sa kariranim, odnosno pepito dezenima. Na žalost, ova verzija je prošla gotovo neprimećena.

Produženi zadnji deo redizajniranog kupea nije lep, ali se uklapa u dizajnerske trendove sa kraja sedamdesetih
Produženi zadnji deo redizajniranog kupea nije lep, ali se uklapa u dizajnerske trendove sa kraja sedamdesetih

Poslednja i najveća restilizacija “fijata 128” usledila je 1976. godine. Tada je nastao auto kakvog poznajemo sa naših puteva – sa plastičnim branicima, velikim zadnjim svetlima i potpuno drugačijim enterijerom sa novom komandnom tablom. Time je praktično započeta era upotrebe velike količine plastike u automobilima. Novina je bila uvođenje karavan verzije pod nazivom “panorama” ili “familijare”, kako su je Italijani još zvali. Imala je samo troja vrata i nastala je po ugledu na argentinsku verziju karavana sa petoro vrata, koja se nikad nije proizvodila za evropsko tržište.

Obilje prostora za putnike napred zahvaljujući ravnom podu
Obilje prostora za putnike napred zahvaljujući ravnom podu

Zvanični naslednik “stodvadesetosmice” je “fijat ritmo”, koji se pojavio 1978. godine. Ipak, sa nepromenjenim dizajnom i motorima, “128” ostaje u proizvodnji u Italiji još pet godina, sve do 1983. godine. Ukupno je napravljeno 3.107.000 primeraka, ne računajući primerke napravljene u drugim zemljama.

Zanimljivo je da je “fijat 128” tokom sedamdesetih prodavan ne samo u Evropi i Južnoj Americi već i u SAD-u i u Japanu, a primerci za ta tržišta su dolazili iz Italije.

Aleksandar Bursać

Članak je objavljen u Auto magazinu broj 63, oktobra 2013. godine.

Argentinci su pravili karavan varijantu sa petora vrata
Argentinci su pravili karavan varijantu sa petora vrata

Globalni auto

Izvan Italije, “stodvadesetosmica” se proizvodila u nekoliko zemalja na različitim kontinentima.  U Srbiji je proizvedeno ukupno 228.274 primerka i to počevši od 16. maja 1980. godine. Od tog broja, 71.904 primerka su izvezeni u delovima u Egipat, gde su sve do 2009. sastavljani u fabrici NASR za lokalno tržište.

Iz fabrike u Argentini je sišlo najviše primeraka, ukupno 255.110 i to od januara 1971. do decembra 1990. Oni su imali i “super europa” verziju koja je imala drugačiji prednji i zadnji kraj po ugledu na “fijat arđentu”, a imala je i motor zapremine 1,5 litar.

Španija je pod brendom Seat proizvodila samo kupe verziju i to sa starim motorom od 1200 kubika iz “fijata 124”. Taj auto, na žalost, nije imao velikog uspeha i napravljen je u 31.893 primeraka.

Izvestan broj primeraka je sastavljen u Maroku, Kolumbiji, kao i na Šri Lanci, gde se proizvodio do 1978. godine.

Pionir: poprečno postavljeni motor i menjač, mekferson ogibljenje; recept za uspeh koji se i dan danas koristi u auto industriji
Pionir: poprečno postavljeni motor i menjač, mekferson ogibljenje; recept za uspeh koji se i dan danas koristi u auto industriji

Nezvanični “kum” “golfu”

U trenutku početka proizvodnje “fijata 128” 1969. godine, aktuelan Folksvagenov model u kompaktnoj klasi bila je “VW buba”. Prema nekim pričama iz inženjerskih krugova tog vremena, čuveni dizajner automobila Đorđo Đuđaro je 1970. godine otišao u Folksvagen da im predstavi skice “golfa”. Kažu da je tada u fabrici slučajno video “fijat 128” rasklopljen u delove, pa se pretpostavlja da je ideje za dobar deo mehaničke konstrukcije “golfa” prve generacije dao upravo Fijat.

X1/9, jeftini kupe sa motorom u sredini; koncept koji nam nedostaje u 21. veku!
X1/9, jeftini kupe sa motorom u sredini; koncept koji nam nedostaje u 21. veku!

Mali “ferari”

Konstruktor motora “fijata 128” bio je legendarni Aurelio Lampredi, čovek koji je je svoju karijeru započeo u Pijađu, a nastavio je 1946. u Ferariju, za koji je konstruisao čuvene V12 motore koji su primenu našli u trkačkim i putničkim verzijama.

Fijatovi motori su praktično bili smanjene verzije Ferarijevih motora. Osim 1,1 i 1,3 verzije, povećanjem prečnika i hoda klipova dobijene su još 1,4, 1,5 i 1,6 verzije iste konstrukcije, od kojih se poslednji u “fijatima” proizvodio sve do kraja devedesetih u “tipu/tempri” ali i u “bravo/bravi” i “delti” kao “tork” (obrtni moment) motor sa dva bregasta vratila u glavi i 16 ventila.

Na bazi motora “fijata 128” (128 tip A) razvijen je i veliki Fijatov V6 motor od 2,9 i 3,2 litra koji se ugrađivao u “fijat 130”. Jedine turbo verzije su imali 1,3 i 1,4 koji su našli primenu u “unu” i “puntu” prve generacije.

Zastava 101 je prvi savremeni hečbek!
Zastava 101 je prvi savremeni hečbek!

Revolucija u klasi

“Fijat 128” je praktično predstavljao revoluciju u kompakt klasi sa mnogobrojnim verzijama. Ni jedan drugi auto do tada nije imao toliko različitih karoserija – sedan sa dvoje i četvoro vrata, kupe, karavan, hečbek sa dvoje i četvoro vrata (“zastava 101”), pa čak i roudster varijantu u vidu “fijata X 1/9”, koji je imao centralno postavljen motor i zadnji pogon. Mnogobrojni karoseristi su na bazi “128” stvarali svoje kreacije, kao što su Moreti i Bertone.

Modernu mehaniku fijata 128 iskoristili su mnogi tjuneri početkom 70-tih godina
Modernu mehaniku fijata 128 iskoristili su mnogi tjuneri početkom 70-tih godina

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring