SUPER TEST: Zeeho AE8+ II Deo

Ugrađena pamet

U prvom delu našeg super testa upoznali smo vas sa voznim karakteristikama, a sada vas upoznajemo sa tehničkim detaljima našeg „ziha AE8+“.

Za naš „ziho“, kao i za sve ostale modele dostupna je aplikacija vrlo slična onoj koja postoji i za CF moto motocikle. Sve što bi trebalo da uradite jeste da ukucate broj šasije svog motora prilikom instaliranja aplikacije i – povezani ste. Dopalo nam se to što možete da dodate još korisnika jer je to vrlo zgodno ukoliko vi niste jedini vozač skutera u porodici. Istog trenutka, pri povezivanju, možete da vidite gde se vaš „ziho“ nalazi. Ova opcija je u funkciji gde god da se krenete. Ukoliko ste parkirali u nekoj velikoj garaži ili niste baš sigurni gde vam je skuter, ako pritisnete „search“ motor će zatrubiti i upaliti svetla, pa ga lakše možete uočiti. Aplikacija nije dostupna na srpskom već je na engleskom jeziku. Tu je naravno i kineski, a podešavanje vršite odmah po instaliranju aplikacije.

Zeeho AE8+

Sledi startovanje. To možete učiniti karticom koju dobijete uz motor, ali možete na aplikaciji podesiti da to činite preko svog pametnog telefona pritiskom na ekran. Pored opcije za isključavanje motora na početnom ekranu aplikacije prikazani su i podaci o tome koliko ste kilometara prešli, koliko je napunjena baterija, koliko još kilometara možete da pređete u zavisnosti od napunjenosti baterije, prosečna brzina kojom ste vozili i pređena distanca. Kad uđete u podešavanja, možete odabradi funkciju „simple riding“ koja vam omogućava da se motor startuje čim sednete na sedište. Vreme gašenja motora možete takođe podesiti u okviru aplikacijem a period je od tri sekunde do tri minuta.

Zeeho AE8+

Tempomat je takođe poluautomatizovan ukoliko odaberete da bude aktivan. Na primer, kada dostignete brzinu od 25 km/h i nojm vozite duže od tri sekunde tempomat će se sam aktivirati. U opciji je u sistem rekuperacije, odnosno punjenje baterije kada kočite ili otpustite ručicu gasa. Jačina se može podesiti u tri nivoa, ali, na žalost, ova  opcija još uvek kod nas nije dostupna. Preko aplikacije još možete podesiti jačinu zvuka signalizacije, jer se pri startovanju motor „javlja“. Nama je podešen na 80 odsto s obzirom da nam je zvuk veoma simpatičan. Aplikacija vam signalizira i kad dopunjenost baterije padne ispod 20 odsto.

Zeeho AE8+

Što se punjenja tiče, ono je više nego jednostavno. Uz motor dobijate kabl kojim se motor priključije na standardnu šuko utičnicu. Ova opcija je zgodna ukoliko imate garažu ili ste u nekom od tržnih centara u kojima ima utikača. Druga opcije jeste da izvadite baterije i ponesete ih kući. To je vrlo elegantno rešenje i nije često kod elekričnih motocikala. Potrebno je da podignete sedište, otkačite baterije tako što podignete polugicu i odvojite kablove, i izvučete ih. Prostor ispod sedišta je osvetljen tako da ovo možete obaviti brzo i jednostavno bez obzira na doba dana. Baterije su teške oko 10 kilograma svaka što znači da će vam trebati malo snage. Mi smo nekako uvek punili obe, ali vi možete puniti jednu dok vam je druga u motoru i njom vozite. Naravno, domet sa jednom baterijom je upola kraci nego sa dve. Trajanje punjenja baterije od 0 do 100 posto traje četiri sata.

Zeeho AE8+

Zanimljivo je da ukoliko vam se desi da se baterija potpuno isprazni a niste uspeli da stignete do željene destinacije, u motoru postoji ješ jedna, integrisana baterija malog kapaciteta koja vam omogućava da prevalite još par kilometara. Takođe, zahvaljujući njoj, možete da koristite multimediju iako su baterije van motora.

Zeeho AE8+

Motor i pametni telefon se povezuju blututom. Kada su povezani, možete se javljati na telefon, pozivati i koristiti navigaciju. Manipulacija je vrlo jednostavna, prekidačima koji se nalaze na levoj strani. Kada odaberete opciju koja vam je neophodna zadržite taster na dole i ušli ste u meni. Iz njega izlazite tako što zadržite gornji taster. Vrlo jednostavno. U levoj kasetitci smešten je USB konektor tako da ne morate brinuti o bateriji telefona jer je ivek možete jednostavno napuniti.

Zeeho AE8+

Fabrički kofer koji smo poručili još uvek nije stigao, ali očekujemo ga uskoro pa ćete imati prilike da ga vidite kada sledeći put budemo pisali tekst sa novim iskustvima o suživotu sa „zihom AE8+“. Do tada ćemo pokušati da nabavimo i kabl za brze punjače kojih ima po tržnim centrima, pa vas očekuje i iscrpan izveštaj o tome.

Zeeho AE8+

Ukupni utisak posle tri meseca druženja sa „zihom“ jeste da se radi o urbanom skuteru, koji je uz to i veoma udoban i odličan u gradskim uslovima vožnje. Sa snažnijim modovima može biti čak i žustar, a, konačno, i veoma je lepo dizajniran pa se dopada  i starijim i mladim vozačima.

Nela Tasić

Zeeho AE8+

Dostava

O našem „zihu“ dosta su se raspitivali i namernici, oni koji vrše različite vrste dostave, pa smo obavili jedno malo istraživanje. Oni u proseku tokom jednog radnog dana pređu oko 100 kilometara što je domet skutera sa jednim punjenjem u „eko“ modu. Kako smo se raspitali, kada bi polovinu svoje dnevne zarade odvajali za motor isplatili bi ga za oko šest meseci i pri tome ne bi imali troškove oko goriva i servisiranja zbog velike pređene kilometraže.

Zeeho AE8+

Spreman za zimu

Na žalost, hladni dani su nas primorali da „ziha“ ostavimo na miru da prezimi. Jedino što smo uradili jeste dobro pranje, vađenje i pakovanje baterija i smeštanje u toploj garaži. Na aplikaciji smo podesili „anti-theft lock“, što znači da se motor sada može startovati samo karticom. Ukoliko vam neko dira motor ili pokuša da ga upali odmah ćete biti upozoreni porukom na aplikaciji.

SUPER TEST: Zeeho AE8 S+ I deo

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring