TEST: Citroën C4 1,2 PureTech 130 Max

Najmekši u klasi

Kao što se i očekuje od jednog „sitroena“, „C4“ je ubedljivo najmekši u klasi. Pod haubom je štedljivi turbo-benzinac zapremine 1,2 litra sa 130 „konja“

Izgleda da su prošla vremena kada se za automobile govorilo da su svi isti. Naravno da se proizvođači trude da prate trendove, ali u svoj toj uniformisanosti neki se izdvajaju tradicijom i vrednostima koji se za njih vezuju. Možda najupečatljiviji primer za to je Sitroen, koji je ostao veran avangardnim rešenjima, specifičnom dizajnu i komforu sa kojim malo koji brend može da se poredi.

Upravo zbog toga prijatno iznenađuje činjenica da su automobili ove marke među najpovoljnijim na našem tržištu. Među njima je i Citroen C4, koji može da se nabavi već od 19.990 evra. Iako je to cena koja se odnosi na primerke sa lagera, nema mnogo konkurenata u klasi koji su dostupni za sličan iznos. Za hiljadu evra više može da se nabavi produženi C4 X, odnosno limuzinska verzija „ce-četvorke“. Oba modela su na istoj mehaničkoj platformi i dele motore, unutrašnjost i dizajn prednjeg dela.

Test Citroen C4 1,2 PureTech 130

Prošlo je već tri godine otkako smo prvi put vozili C4, pa je bio red da se prisetimo svih njegovih specifičnosti. Naravno, dizajn je nešto što po čemu se ističe. Za razliku od prethodnika, ima krosover karakter, sa povišenim odstojanjem od tla i rubovima točkova specifičnim za SUV modele.

Avangardna rešenja su tradicionalno prisutna, što u pogledu dizajna detalja, što tehnike. Test primerak ima najviši paket opreme, koji podrazumeva beskontaktno otključavanje i startovanje motora. Auto se otključava čim priđete, čak i pre nego što se uhvatite za kvaku. Isto tako se automatski zaključava, bez dodirivanja; dovoljno je da se udaljite, što je vrlo zgodno jer ne morate da prljate ruke ako ste vozili po kiši i bljuzgavici.

Test Citroen C4 1,2 PureTech 130

Povećano odstojanje od tla je evidentno i prilikom ulaska. C4 ima nešto više pragove i fotelje kakve nema ni jedan drugi auto u klasi. U njihovoj strukturi je materijal sličan memorijskoj peni, što ih čini najudobnijim. S druge strane, ne računajte na sportski izraženu bočnu podršku. U skladu sa imidžom brenda su i materijali. Iako dominira eko-koža, tkanina je ne samo dizajnerska, već je prijatna i na dodir.

Dizajn komandne table je takođe originalan. Ističe se veliki displej multimedije, ali i veliki broj fizičkih tastera. Suština je da ne morate da ulazite u meni za najbitnija podešavanja „klime“. Tu je i okrugli potenciometar za pojačavanje ozvučenja, postavljen tako da bude na dohvat ruke suvozaču. Vozač svakako ima svoje kontrole na volanu, koje su dobro projektovane i koriste se intuitivno. Na primer, možete da obavite poziv birajući broj bez skidanja ruku sa volana, što i dan danas nije baš čest slučaj.

Test Citroen C4 1,2 PureTech 130

Prilično je zanimljiv i minimalistički koncept instrumenata. Iza volana je relativno mali displej sa nesvakidašnjim pozadinskim osvetljenjem koje noću stvara vrlo posebnu atmosferu. Manje dimenzije nam uopšte nisu smetale. Vozač može da odabere nekoliko vrsta prikaza, među kojima je i stranica sa obrtomerom i pokazivačem temperature rashladne tečnosti.

Neko će reći da su previše sitni, ali je činjenica da su na njima i brojčane vrednosti sa kojima nismo imali problem. Istina, obrtaji su zaokruženi na 100, pa bi podatak za ler-gas nekada bio 700 a nekada 800 obrtaja. Inače, za razliku od nekih drugih modela PSA grupacije, ovde se instrumenti gledaju preko obruča upravljača. Veliku pomoć u vožnji nam je pružao hed-ap displej. Informacije se projektuju na klirit koji se uvlači po gašenju motora.

Test Citroen C4 1,2 PureTech 130

Sve je manje novih automobila sa manuelnim menjačima, pa nam je „C4“ predstavljao pravo osveženje. Čuvena Sitroenova ručica menjača je prilično duga, sa mekim hodovima za koje je potrebno malo navikavanja. Popuštanjem kvačila prilikom kretanja iz stanja mirovanja na pedali se osećaju blage vibracije, kao da je pod haubom dizelaš.

Tako se ponaša o i vožnji; čak i pri niskim obrtajima snažno povlači, sa onim karakterističnim turbo-efektom koji daje osećaj startnosti. Nije to samo subjektivan osećaj; najnoviji tehnički podaci kažu da do „stotke“ stiže za 8,9 sekundi. Njegovih 130 „konja“ ne samo da nije slabo za ovakav auto, već lepo mogu i da zabave. U vožnji nema neočekivanih vibracija, pa čak ni na leru. Jedino se pri visokim obrtajima čuje specifičan zvuk trocilindarske mašine. Preticanja su laka i bezbedna, čak i pri velikim brzinama.

Test Citroen C4 1,2 PureTech 130

Potrošnja je prilično umerena. C4 nam je po gradu trošio ispod osam litara bulevarske vožnje sa prosečnih 25 km/h, dok u ekstremnijim gužvama ne prelazi devet litara, sa prosečnih 22 km/h. Neće vas razočarati i na otvorenom. Sa njim bez problema možete i na duža putovanja bez zamora, što zbog ukupnog komfora, što zbog relativno skromne potrošnje. Pri 90 km/h putni računar je pokazivao oko 5,0 litara, a pri 130 km/h između 6,3 i 7,6 i to na oko 2650 obrtaja. Velike brzine ne dovode do nekog ozbiljnijeg povećanja buke, iako prednja bočna stakla nisu laminirana.

Ono što ostavlja najveći utisak u vožnji Citroena C4 je njegova udobnost. Nekada su modeli ovog proizvođača bili čuveni po svojim „bombama“, odnosno po hidrauličnom ogibljenju. Danas imaju ekvivalent u vidu hidrauličnih progresivnih jastuka koji stvaraju vrlo sličan osećaj u vožnji. Vožnja je kao po oblacima u poređenju sa klasičnim oslanjanjem, sa laganim ljuljanjem i plivanjem. Sjajno upija sve vrste neravnina, od sitnih do raznih ulegnuća, a  prelazak preko češljeva umiruje karoseriju kao da ste u velikoj limuzini.

Test Citroen C4 1,2 PureTech 130

Naravno, ovakav koncept ne ide uz sportsko ponašanje u vožnji, ali daleko od toga da C4 nije agilan. Nagle promene pravca i kočenja, kao i nagla ubrzanja umeju da dovedu do nešto više ljuljanja, ali umereno i kontrolisano, tako da se bezbednost ni u jednom trenutku ne dovodi u pitanje. Upravo ove karakteristike su nešto što kupci „sitroena“ najviše cene, pa se progresivni vazdušni jastuci mogu naći još u C4 X, C5 erkros i C5 X.

Na žalost, najslabije verzije sa Pure-Tech 100 motorom od 100 konjskih snaga imaju klasično oslanjanje, pa nije loše ovu stavku imati u vidu prilikom kupovine. Čak i po redovnom cenovniku, C4 sa motorom od 130 „konja“, pa samim tim i sa progresivnim vazdušnim jastucima, može da se nabavi već od 21.990 evra. U ponudi su i verzije sa osmostepenim automatskim menjačem, dok dizelaša više nema. Zato je tu potpuno električna verzija, i to u varijantama sa 136 i 156 konjskih snaga.

Test Citroen C4 1,2 PureTech 130

Citroen C4 je dovoljno veliki da bude jedini auto u porodici. Naravno, sve zavisi od ambicija i mogućnosti, ali je činjenica da pruža sasvim dovoljno prostora. Pozadi se sedi bez problema, sa oko tri prsta slobodnog prostora iznad glave. Prtljažnik je sa 380 litara zapremine tipičan za hečbeke C segmenta, uz praktične detalje kao što su polica duplog dna, zakačaljke za kese i torbe ali i otvor u sredini sedišta za provlačenje dugačkih predmeta bez potrebe za obaranjem naslona.

Ima i nekih momenata koji nisu idealni. Na primer, nedostajao nam je brisač zadnjeg stakla, koji je ukinut po ugledu na kupe-krosovere drugih proizvođača. S druge strane, po ugledu na kupe verziju „ce-četvorke“ prve generacije dobio je dvodelno zadnje staklo, koje dosta povećava preglednost unazad.

Test Citroen C4 1,2 PureTech 130

Ipak, ono što najviše fascinira kod ovog automobila je njegova udobnost, po kojoj definitivno nema konkurenta u klasi. Osim što je porodični hečbek, „C4“ je i krosover, sa povišenim odstojanjem od tla koje omogućava dobru preglednost i „borbu“ sa ivičnjacima bez straha od oštećenja automobila. Neki bi rekli dva u jednom, ali je suština da je ostao originalan, baš kako smo i navikli od Sitroena.
Aleksandar Bursać

Test Citroen C4 1,2 PureTech 130

Akcijska cena i za Citroen C4X

Uvoznik Citroen vozila za Srbiju, kompanija Avtonova KAB, obezbedila je akcijske cene za automobile sa lagera. Tako Citroen C4 može da se nabavi od 19.990 evra. Njegova sedan varijanta, C4 X, košta hiljadu evra više. Dodatne informacije o konkretnim primercima možete da pronađete na www.citroen.rs.

Test Citroen C4 1,2 PureTech 130

Kamera renderuje prikaz od 360 stepeni

Citroeni su poznati po tome da, iako imaju samo jednu kameru za vožnju unazad, vozač na displeju ima prikaz od 360 stepeni. Poenta je u tome da procesor renderuje prikaz kako se auto kreće unazad, odnosno skenira prostor koji izgleda kao da je pokriven sa četiri kamere.

Test Citroen C4 1,2 PureTech 130

Očekivane i neočekivane pregrade

Među kreativnim detaljima su i zaista brojne pregrade, koje su duplirane na nekim mestima. Na primer, ispred ručice menjača je polica sa bežičnim punjenjem za telefon, dok je ispod nje velika pregrada za sitnice. Međutim, ispod nje je sakriven još jedan veliki prostor, tako da ih u ovom delu ima ukupno tri, dok je kod većine automobila samo jedan.

Iznenađenje je i ispred suvozača. Osim tradicionalno duboke kasete, C4 ima i prostranu pliću fijoku, ali i držač za tablet, uz koji se isporučuje i specijalna futrola.

Test Citroen C4 1,2 PureTech 130

Citroën C4 1,2 PureTech 130 Max

Motor: 3 cil, zapremina 1199 ccm, snaga 96 kW (130 KS) pri 5.500 o/min, maks. o. moment 230 Nm pri 1.750 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4355/1800/1520 mm, međuos. rastojanje 2.670 mm, prtljažnik 380/1250 l, rezervoar 50 l, masa 1322 kg, pneumatici 195/60 R18

Performanse: maks. brzina 208 km/h, 0-100 km/h 8,9 sek, potrošnja 5,7/4,2/4,8 l/100 km, emisija CO2 108 g/km

Test Citroen C4 1,2 PureTech 130

Oprema

Standard: automatsko kočenje, adaptivni tempomat, prepoznavanje znakova, LED farovi sa osvetljenjem krivine, automatska duga svetla, dodatno zatamnjena zadnja stakla, alu-felne 18“, elektrohromatski retrovizor, el. sklopivi retrovizori, automatska dvozonska klima, multimedija 10“, 3D navigacija, kamera za vožnju unazad, prednji i zadnji parking senzori, hed-ap displej, kontrola mrtvog ugla

 

 

1 KOMENTAR

  1. Uh, što dobro izgleda! Rado bih ga provozala, makar ga samo iznajmila na jedan vikend kod MMS-a. Baš mi se sviđa! Nažalost, mogu samo da sanjam o takvom autu.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring