Škoda Epiq: prvi pogled na najmanji električni model brenda

Škoda predstavlja svoju verziju najmanjeg modela u gami koji će pokretati isključivo električna energija. Trenutno se radi samo o kompjuterskim renderima, ali su korisni kako bi se stekao prvi utisak o stilizovanju serijskog modela, koji bi trebao da izađe na tržište 2025. godine.

Ovaj koncept takođe predstavlja uvod u novi dizajnerski jezik “Modern Solid”, koji će oblikovati sve buduće modele Škode. Taj dizajn prvi put smo videli na studiji Vision 7S. Međutim, vratimo se budućem Epiqu, čije ime se nadovezuje na Enyaq.

Škoda Epiq

S obzirom na to da je ovo dizajnerska studija, nije sigurno da li će svi elementi biti uključeni u serijske modele, ali opšti izgled u minimalističkom dizajnu trebalo bi da bude veoma sličan.

Prednji deo Škode Epiq, dužine 4,10 metara (slično kao Škoda Fabia), pokazuje takozvano “Tech-Deck Face” u sjajno crnoj boji, modernu interpretaciju klasične Škoda rešetke hladnjaka, iza koje se krije hardver za sisteme pomoći vozaču.

Škoda Epiq

Potpuno nove su svetlosne grupe T-oblika, dok su farovi (LED Matrix) gotovo sakriveni u spuštenom položaju. Bočne strane su mišićave i obeležene oblogom duž profila koju Škoda naziva “inovativnom”. To bi mogla da bude neka vrsta recikliranog materijala.

Na zadnjem delu ponovo nailazimo na temu “T” kod svetala, koja nisu povezana sve češćom svetlosnom trakom. Umesto toga, na sredini poklopca prtljažnika nalazi se osvetljeni natpis Škoda.

Škoda Epiq

Enterijer novog malog SUV-a od Škode preuzima minimalističke linije karoserije. Digitalni instrumenti prikazani su na malom monitoru (slično kao kod Škode Enyaq), dok je multimedija preko velikog centralnog ekrana.

Direktno ispod nalaze se jedini fizički tasteri na instrument tabli. Volan je reinterpretacija volana koji se već nalazi u mnogim modelima Škoda, sa dva kraka (donji je “podeljen” i nije spojen u sredini) i velikim kontrolama za tempomat, multimediju i još mnogo toga.

Škoda Epiq

Iako pripada B segmentu, Epiq obećava prostran prtljažnik od 490 litara i više, što je prostor kao u automobilima više klase. Za poređenje sa Fabiom, češki mali automobil već ima više nego respektabilnih 380 litara, kao VW Golf.

Saopštenje za medije ne otkriva ništa o platformi koju će Škoda Epiq koristiti, ali to nije tajna. To je MEB Entry platforma, ista platforma sa pogonom na prednje točkove kao kod serijske verzije Volkswagen ID.2 i njegovog Cupra pandana pod imenom Raval. Češki SUV će biti opremljen baterijama sa dometom od oko 400 km. Svi modeli će biti montirani od 2025. godine u Volkswagen fabrici u Pamploni (Španija).

Škoda Epiq

Sličnost sa VW ID.2 postavlja pitanje da li će postojati “obična” verzija Škode Epiq bez SUV prizvuka, praktično električna verzija Fabije? Kompanija je govorila o tome da će u narednim godinama lansirati šest novih električnih modela, a mali model na baterije bi mogao da bude deo te grupe. Za sada, još uvek ništa nije odlučeno…

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring