TEST: Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

Porodično blago

Ova Mazda CX-5 kao bogomdana je za stvaranje brojnih uspomena sa porodičnih putovanja koja su, na posletku, daleko vrednija od novca.

Mazdin CX-5 je dobro poznata pojava na našim drumovima. Dodali bismo i rado viđena pojava. Uprkos godinama i dalje privlači poglede nesmanjenim intenzitetom. Poslednji redizajn CX-5 je imao krajem prošle godine i u Mazdinom stilu sve je izvedeno veoma suptilno i elegantno.

Praktično lagana evolucija dizajna bez narušavanja osnovne ideje. Tek na drugi pogled ili ukoliko naletite na prethodnu varijantu ovog automobila, oštro oko posmatrača može videti izmene u eksterijeru. Prednja svetla su doživela najveću izmenu i kompletno je urađena u LED tehnologiji. Prednja maska je redizajnirana i drugačiji je hronirani okvir maske koji više nema one tanke ivice koje zalaze u svetlosne grupe.

TEST Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

Branici su takođe blago redizajnirani. Debitovala je i nova boja “cirkon send” koja se nalazi i na testnom primerku. Možda nije namenjena širokom krugu kupaca kao čuvena “soul kristal” crvena, ali svakako jeste interesantna i drugačija. Odvažili bismo se da kažemo da je ova nijansa odgovor na sve popularniju “nardo sivu”. Kako Mazda sve radi na sebi svojstven način njihovo rešenje je negde između zelene i bež boje.

Mazda je jedinstvena i po filozofiji konstrukcije motora. Skyactiv motori su poznati po visokoj kompresiji i nizom tehnološki naprednih rešenja pomoću kojih je ovaj japanski brend odoleo toliko polularnom downsizingu. Nećete kod Mazde naći male trocilindraše sa turbo motorom, ovde je prisutan dvolitarski agregat sa 165 konjskih snaga. Zdrav atmosferski agregat voli da se zavrti i prilično se razgoropadi kada pređete 3000 obrtaja uz sjajan, možemo slobodno reći, retro zvuk.

TEST Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

Možda je za pravo iskustvo vožnje Skyactiv motora manuelni menjač bolja solucija jer iskusniji vozač može spuštanjem dva stepena brže da izvuče maksimum nego što bi to uradila automatika kojoj treba nešto više vremena da shvati nameru vozača. Pošto je reč o motoru bez turbine, nema naglog prirasta snage, ali je on konstantan i predvidljiv.

Sa svojih 1600 i više kilograma, CX-5 definitnivno nije trkalica. To pokazuje i ubrzanje koje prelazi 10 sekundi, ali to mu i nije primarna funkcija. Automatski menjač ima šest brzina. Ni tu se Mazda nije povodila za trendom povećanja broja stepena prenosa na sedam ili osam brzina. Ono što je bitno reći jeste da menjač inteligentan i solidno brz, uz primarnu funkciju da nikada ne dovodi motor u situaciju da bude bespotrebno na visokim obrtajima. Postoji i mod ručne promene brzina u koji se ulazi kada ručicu menjača iz položaja “D” povučete ulevo. S obzirom da je motor sam po sebi prilično elastičan i da menjač ima šest brzina nećete previše često čuti kako automatika menja stepen prenosa.

TEST Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

Rekli smo da je Mazda odlučila da krene sopstvenim putem kada je u pitanju kontrola izduvnih gasova i potrošnje i odbacila smanjene radne zapremine pa i hibride kao rešenje ovih problema. Da li to znači da CX-5 po pitanju potrošnje kaska za konkurencijom? Ne! Naprotiv. Tehnologija isključenja cilindara kada nisu potrebni, i efikasnija upotreba smeše benzina i vazduha zadržala je potrošnju goriva na razumnom nivou.

Testirani primerak ima i automatski menjač i pogon na svim točkovima koji dodaje bar 100 do 150 kilograma, pa se slobodno može reći da je “najrasipniji” u porodici. Čak i takav u najzakrčenijim uslovima vožnje u popdnevnom gradskom špicu troši tek nešto više od 10 litara benzina. Sa izlaskom iz gužve potrošnja drastično pada na ispod sedam litara.

TEST Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

CX-5 ima prilično visok klirens od čitavih 20 centimetara što je vrlo korisno kako za savladavanje ivičnjaka po gradu, tako i za porodične vikend izlete u prirodu. Pogon na svim točkovima kompletno kontroliše računar i nema nikakvih ručica i prekidača za blokadu diferencijala ili redukciju. Konvertor obrtnog momenta automatskog menjača i mod “i-drajv” sistema prebačen u “off-roud” režim odlično obavljaju posao na rastersitim i klizavim podlogama tako da sa vozača skidaju veliko breme. Ipak treba biti oprezan i imati na umu da ovo nije vozilo za bespuća i da gume nisu konstruisane za ekstremne of-roud uslove.

TEST Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

Sama vožnja je prilično udobna i tiha. Na ovoj generaciji je još više unapređena zvučna izloacija sa ciljem unaprđenja atmosfere u kabini. S obzirom na visok klirens naginjanja ima, ali nije ni blizu nečeg što bi se smatralo neprijatnim. Vidi se da su se inženjeri trudili da uprkos visokom težištu stil vožnje bude što je moguće više nalik limuzinskom. Ono što se definitivno razlikuje od limuzina jeste položaj sedenja. On je tipičan za SUV kategoriju što znači uspravan i sa savijenim nogama. Ipak, sedišta imaju solidno dug sedalni deo pa nema zamora na dužim putovanjima. Bočne potopre nisu previše naglašene ali sasvim korketno drže telo u krivinama.

TEST Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

Više nego lepa ponuda prostora je i pozadi. To CX-5 duguje velikom međuosovinskom rastojanju uprkos ukupnim dimenzijama koje su kompaktnije od dobrog dela konkurencije. Ima više nego dovoljno mesta i za noge i za glavu, a sedi se nešto zavaljenije i butine imaju potpuno potporu bar kada su u pitanju osobe prosečne visine. Sve u svemu CX-5 je idealan pratilac i na dužim putovanjima. Kad smo već kod dužih putovanja, pohvalićemo ergonomiju i kvalitet materijala u enterijeru. Nije tazna da Mazda već duže vreme ima završnu obradu na nivou premijum brendova. Nema neželjenih zvukova, svi materijali su prijatni na dodir komande su logično raspoređene.

TEST Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

Zanimljivo je i rešenje za upravljanje multimedijalnim sistemom. Iako većina proizvođača korisiti ekrane osetljive na dodir, Mazda je ponovo odstupila od trendova mase i odlučila se za fizičke komande multimedije koja su postavljene iza ručice menjača. Ovo rešenje možda deluje konzervativno u 2022. godini, ali ima svojih prednosti. Prvo, veoma lako i bez ikakvog protezanja možete sa desnom rukom oslonjenom na centralni naslon za ruke da obavite sve što ste zamislili, a tiče se navigacije, komunikacije telefonom ili audio uređajem. Tu se pet tastera i dva kružna tastera za navigaciju kroz menije i podešavanje zvuka. Druga prednost jeste da nema onog zamrljanog ekrana i potrebe da držite mikrofiber krpicu uvek na dohvat ruke.

TEST Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

Naravno, dobar deo komandi audio uređaja se nalazi i na volanu, a tu je i mogućnost glasovnog upravljanja. glavni ekran je dijagonale 10,25 inča i horizontalno je orijentisan tako da ne narušava pregled vozača iz vozila i bez želje da dominira enterijerom. Instrument tabla je komabinacija analogno-digitalnih instrumentata. Sastoji se od tri prstena, ali tako što se u bočnim prstenovima nalaze analgoni instrumenti, a ispod centralnog prstena nalazi se ekran od sedam inča koji imitira kazaljku brzinomera i sadrži sve podatke vezane za putni računar i brojne sigurnosne sisteme.

TEST Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

Što se bezbednosti tiče, Mazda nije štedela ništa. Vazdušni jastuci i zavese su odavno postali standard, a na testiranom modelu bili su prisutni i prednji i zadnji senzori za parkiranje sa 4 kamere koje stvaraju sliku od 360 stepeni koja prikazuje okruženje oko vozila. Tu je podrška za pametno kočenje u gradu sa detektovanjem pešaka, kontrola mrtvog ugla  sa upozorenjem na nadolazeći bočni saobraćaj od pozadi što je korisno prilikom isparkiravanja.

TEST Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

Prtljažni prosotr ima više od pola kubika radne zapremine. Pravilnog je oblika i ima mogućnost nivelacije visine poda. Komande za obaranje sedišta su dostupne i iz prtljažnika tako da jendostavno možete da povećate portljažnik bez dodatne šetnje do zadnjih vrata. Na ovom primerku sedišta se obaraju po sistemu 40:20:40%.

Zanimljivo je i rešenje prekrivača prtljažnika koji je povezan sa petim vratima tako da se otvaraju zajedno i nema smetnje prilikom utovara. Peta vrata su elektropokretana pritiskom na prekidač. Rezervnog točka nema, tu je komplet za reparaciju, a mesto gde se nalazio točak obloženo je mekanim gumiranim materijalom.

TEST Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

Došli smo polako i do dela u kome podvlačimo crtu. Uprkos finim godinama na tržištu, Mazda je uspela da CX-5 i dalje zadrži u kategoriji najpoželjnijih SUV automobila. Kvalitetni materijali, odlična ponuda prostora i pouzdana mehanika svrstavaju ga u kategoriju sigurnog izbora prilikom kupovine. Ali… u vreme kada se “hečbek” automobili iz C segmenta prodaju za više od 20.000 evra, a SUV-ovi i za više od 30.000 evra, jasno je da je do korekcije cena moralo da dođe.

Osnovni model sa motorom od 165 konjskih snaga, manuelnim menjačem sa šest brzina košta 25.690 evra. “Njugraund” je specilani paket opreme koji se nadovezuje na peti po redu “atrekšn plus” paket. Uz dodatak pogona na svim točkovima, automatski menjač i “cirkon send” boju cena testiranog primerka dostigla je 37.700 evra. Prilično ozbljna cifra za domaćeg uživaoce pogodnosti “ekonomskog tigra”. Ukoliko taj utrošeni novac uložite u stavaranje porodičnih uspomena sa putovanja, onda je ovo itekako dobra investicija.

Armen Derbogosijan

TEST Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

Novi paket za novu generaciju

Mazda je od skoro proširila ponudu modela CX-5 novim paketom koji ima naziv Newground (newground). Cilj je bio da se atraitivnijim detljaima privuče mlađa klijentela. Ovaj paket se spolja razlikuje od ostatka game po crnim aluminijumskim naplacima od 19 inča, sjajnim crnim retrovizorima, srebrnim zaštitama na branicima i drečavo zelenim detaljem na masci hladnjaka.

U enterijeru se nalaze sedišta od eko kože sa štepovima i rubom u fluorescentno zelenoj boji. Iste boje je i prsten unutar otvora za ventilaciju na armaturnoj ploči. Iskreno, ovaj detljan nam je bio malo preteran, jer je ovo pre svega jedan elekantan automobil. Ukoliko su dizajneri već imali želju da se i prendji deo razlikuje od ostalih paketa, možda je drečavo zelen štep u celoj dužini obloge instrument table bio bolje rešenje. No dobro, znate da o ukusima ne vredi da se raspravlja, možda je cilj upravo bio da se izazove snažnija reakcija.

TEST Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

Pametna rešenja za mobilne uređaje

Opsesija mobilnim uređajima traje već duži niz godina i još uvek je u zamahu. Bojazan od prazne baterije uvlači se pod kožu, pa je punjenje telefona u toku putovanja postalo veoma bitna stavka. Mazda ima pregršt rešenja za prevazilaženje ove “nevolje”. Vozaču i suvozaču je na raspolaganju bežični punjač smešten ispred menjača. U kaseti između prendjih sedišta nalazi se veoma pametno rešena pregrada sa kliznim dodatkom obloženim plišom kako predmeti ne bi stvarali buku tokom puta, i kako se ne bi ogrebali tokom vožnje. U samoj kaseti su smeštena dva usb tip “A” priključka. Prednji deo konzole je izveden tako da ne priklješti kablove koji izlaze iz pregrade bilo da ih koristi vozač ili suvozač.

Još više nas je oduševilo rešenje na zadnjoj klupi. Naslon između sedišta ima, standardno dva mesta za odlaganje čaša, limenki ili flašica, pregradu sa poklopcem koja je takođe obložena mekanim materijalom i u uglu se nalaze dva usb tip “A” mesta za punjenje telefona koja isporučuju struju od 2,1 A. Između ove pregrade i mesta za čaše nalazi se veoma zgodan prorez u koji se bezbedno može staviti mobilni telefon.

TEST Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

Tri moda vožnje

Novina od poslednjeg “ristajlinga” modela “CX-5” jsu i modovi vožnje. Taster za izbor moda vožnje nalazi se levo od ručice menjača i veoma je jednostavan za upotrebi. Osnovni režim je “normal” i on se podrazumevano ukljuuje svaki put kada startujete vozilo. Namenjen je za svakodnevnu vožnju i optimalan je za uštedu goriva. Guranjem “Mi-Drive” komande ka napred, vozilo prelazi u sport mod. Vozač se obaveštava o izmeni tako što podloga brzinomera postaje crvena. Računar rekonfiguriše parametere motora i menjača tako da se omogući nešto žustrija vožnja. Odziv na gas je brži, a menjač prebacuje kasnije u viši stepen prenosa dopuštajući atmosferskom benzincu da se razmaše.

Treći, “Off-roud” mod vožnje aktivira se kada iz neutralnog moda povučete ka sebi ručicu “Mi-Drajva”. Grafika na brzinomeru dobija braon nijansu i šrafuru zupčanika. Parametri motora, menjača i AWD pogona se podešavaju tako da odgovore izazovima vožnje van asfalta ili po klizavoj podlozi. Iako se, poslovično skromni, Japanci time ne hvale, ova Mazda se iznenađujuće dobro ponaša u prirodi. Naravno nije ovde reč o surovom terencu, već o urbanom SUV-u, ali vas CX-5 sigurno neće izdati na porodičnim kampovanjima.

TEST Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

Motor: zapremina 1998 ccm, snaga 121 kW (165 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 213 Nm pri 4000 o/min, menjač automatski, 6 stepeni, pogon na sva 4 točka

Dimenzije: D/Š/V 4550/1840/1680 mm, međuos. rastojanje 2700 mm, klirens 200 mm, prtljažnik 506/1620 l, masa 1624 kg, pneumatici 225/55 R19

Performanse: maks. brzina 188 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 10,8 s, potrošnja 9,5/7,7/6,6 l/100 km, emisija C02 174 g/km

TEST Mazda CX-5 G165 AWD AT Newground

Oprema

Standard: inteligentno otključavanje bez ključa, automatsko kočenje, alu-felne 19 inča, LED farovi, LED unutrašnje osvetljenje, tempomat, automatski el. podizači prozora, kontrola pritiska u gumama, automatsko preklapanje retrovizora, pomoć pri kretanju na uzbrdici, automatski klima-uređaj sa dve zone, digitalni deo instrument table 7 inča, multimedijalni displej 10,25 inča, senzor za kišu i svetla, automatska duga svetla, kontrola zadržavanja u saobraćajnoj traci, prednji i zadnji parking senzori, kamera 360 stepeni, sedišta sa eko kožom i štepovima zelene boje, spoljni retrovizori sjajne crne boje, sedište vozača elektropodesivo u tri smera, off-road mod za vožnju

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring