Auto magazin

Specijalna edicija: Kako Alpina slavi pola veka postojanja?

Specijalna edicija: Kako Alpina slavi pola veka postojanja?
28.08.2015.
Pedeset dobrih razloga

Jedan od sinonima za BMW jeste i Alpina. Tjuner koji je mnogo više od toga, koji je mnogo više od puke šminke i mnogo više od estradne ekskluzive. Alpina je pojam za vrhunski inženjering i vrhunsko tehničko dostignuće

Verujemo da nema čoveka koji lista ovaj časopis, a da se na prvi pomen reči “Alpina” ne seti čuvene replike iz “Nacionalne klase” i famoznih Alpina iz Saveza.

Alpina u Savezu odavno nema, ali to ne znači da će biti “mrka kapa” za 100 srećnika čije ime će pisati u saobraćajnoj dozvoli uz “BMW Alpine B5 50 edition” ili “BMW Alpine B6 50 edition”.

Auto magazin Srbija BMW Alpina edition 50

Ko bi rekao da je prošlo čitavih pola veka od kada je Burkard Bovensiepen u malom mestu Kaufbojren na samom jugu Bavarske. Pola veka napornog i nadasve uspešnog rada ova kompanija proslaviće na sasvim prikladan način uz dva jubilarna modela koja će imati nasnažnije V8 motore koje je ta fabrika do sada predstavila.

Auto magazin Srbija BMW Alpina edition 50

Jubilarni modeli već su predstavljeni na Salonu automobila u Ženevi, a bazirani su na aktuelnim BMW-ovim modelima serije 5 i 6. “Edicija 50” moći će da se pohvali sa novim, lakšim naplacima od 20 inča sa utisnutim znakom jubileja i manjim korekcijama na eksterijeru, prvenstveno u svrhu bolje aerodinamike uz nekoliko oznaka “1965-2015” uz potpis osnivača kompanije. Unutrašnjost će ukrasiti nova ručno rađena sedišta u tipičnom Alpina stilu.

Auto magazin Srbija BMW Alpina edition 50

Ipak, Alpina nikada nije bila samo šminka, i to je svakom poznavaocu automobila sasvim jasno. Zato su za ova dva modela planirani novi, temeljno dorađeni V8 bi-turbo motori od 4.400 kubika, koji uz pomoć dorađenog usisa i izduva razvijaju okruglo 600 konjsih snaga uz obrtni moment od 800 Nm.

Ovo su najsnažniji ikada izrađeni Alpinini ulični automobili. U poređenju sa standardno prerađenim “B5” i “B6” ovi motori imaju 60 konjskih snaga više uz dodatnih 70 Nm obrtnog momenta. Specifičnost ovih motora je da su turbo-kompresori smešteni paralelno između redova cilindara. Postižu pritisak od 1,2 bara.

Auto magazin Srbija BMW Alpina edition 50

Kako bi se poboljšala termička stabilnost sabijenog vazduha, specijalno su konstruisani vazdušni kanali kako bi se optimizovao protok vazduha uz kombinaciju vazdušnih i “vodenih” interkulera. Umesto standardnog instaliran je Akrapovičev izduvni sistem.

Koliko su u Alpini bitne performanse svedoči i podatak da se samo doradom felni dobila ušteda od 15,6 kilograma.

Auto magazin Srbija BMW Alpina edition 50

Konačne cifre su, logično, impresivne. Jubilarni “B5” i “B6” iz mirovanja do 100 km/h stižu za 4,2 sekunde uz maksimalnu brzinu koja dostiže 330 km/h (327 da budemo skroz precizni).

Ako postoje sitničavci kojima su i sledeći podaci bitni reći ćemo da je prosečna potrošnja oko 9,5 litara na 100 km/h, uz emsisiju CO2 od 221 g/km. U Alpini su izjavili da je planirano da se proizvede 50 modela “B5” u salonskoj i karavan verziji i isto toliko kupea “B6”.

Da li će biti “mrka kapa” da ih vidimo na našim drumovima ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno u Alpini baš znaju da proslave jubilej sa stilom.
A. Derbogosijan

Auto magazin Srbija BMW Alpina edition 50

Eh te Alpine iz Saveza
Iako je kompanija Alpina danas fokusirana na proizvodnju automobila za ulicu, njeni počeci bili su usko vezani za trkačku stazu. Za volanom Alpina proslavili su se Džems Hant, Džeki Iks, Niki Lauda, Brajan Mur…

Osnivač kompanije je Burkard Bovensiepen, a sedište je u gradu Kaufbojren na jugu Nemačke. Dve godine po osnivanju Alpine, tačnije 1967. nastaje čuveni logo sa dvostrukim karburatorom i radilicom. Karburatori su možda otišli u istoriju, ali Alpina sigurno nije. Prošle godine isporučili su 1.700 automobila što se može smatrati rekordnom godinom za ovu kuću.

Auto magazin Srbija BMW Alpina edition 50

Prema rečima Andreasa Bovensiepena, sina osnivača kompanije, Alpina proizvodi vozila suptilnog stila i visokih performansi u skladu sa zahtevima svakog kupca ponaosob. Dugoročno nudi vrhunski komfor uz pouzdanost koja je neophodna za svakodnevnu upotrebu postižu se uz ručnu izradu i visoko obučen kadar.

Auto magazin Srbija BMW Alpina edition 50

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Lifestyle

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Frapantno je koliko vozača ne zna paralelno parkiranje. I to u beogradu gde bez takvog [...]

Moćan, obrazovan čovek, moćna kompanija. RIP. [...]

Da li stvarno ima potrebe od ovog rešenja? Deluje pmalo distopično. Kako će raditi kod [...]

Ovo mi je nekako dizajnerski promasaj. Auto izgleda jeftino zbog svih ovih dodataka [...]

Ovo su veoma napredna rešenja i oduzimaju dah. Ali treba malo paziti i na bezbednost [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad