Prvi susret uživo: Renault 5 E-Tech

Parisko proleće

Renault 5 E-tech

Od našeg specijalnog izveštača
Pariz, Francuska
Aleksandar Bursać

 

 

 

U vremenima koja nisu jednostavna za proizvođače i kupce električnih automobila, Reno i Dačija su povukli poteze za koje se može reći da su među retkim racionalnim rešenjima. Predstavljena su dva izuzetno važna modela, koji se dobro uklapaju u trenutno stanje elektrifikacije u Evropi. Narodski rečeno, jedan je namenjen onima sa plićim džepom, a drugi onima sa dubljim. Pritom, svaki na svoj način može da se pohvali i lajfstajl karakterom.

Renault 5 E-tech

Prošlo je tri godine otkako je Reno zvanično najavio povratak legendarne „petice“. Odmah se znalo da će imati isključivo električni pogon. Koncept je pokazao i da će novi imati ogroman retro uticaj, s obzirom na tradiciju i značaj koji je imao u Evropi pa i svetu. Sada je došlo vreme za otkrivanje serijske verzije „renoa 5“, a veliku čast da zajedno sa malim brojem novinara prisustvuje ovom događaju imala je i ekipa „Auto magazina“.

Renault 5 E-tech

Ekskluzivna premijera organizovana je u Parizu. U atraktivno uređenoj hali veliko iznenađenje nam je priređeno u vidu izložbe ranih primeraka „renoa 5“. Prvi iz 1972. je imao „kišobran“ menjač, kod drugog iz 1974. je već spušten na pod, a treći je bio čuveni „reno 5 turbo 2“ iz 1982. sa 1,4 turbo motorom od 160 KS. O istoriji ovog modela bismo mogli da popunimo ceo jedan broj Auto magazina, a najvažnije je to da je dizajn prve generacije imao zaista veliki uticaj na kreiranje novog modela. U to smo se vrlo brzo uverili po svečanom otkrivanju…

Renault 5 E-tech

Iako se automobilski novinari svakodnevno susreću sa premijerama novih modela, neverovatno je koliko su svi bili iznenađeni modernom interpretacijom „petice“. I mi smo bili zatečeni sličnošću serijske verzije sa konceptom, koji je kroz tako mnogo detalja predstavljao omaž prvobitnom modelu. Zato i ne čudi što su domaćini izložili muzejske primerke, kako bismo uživo osvežili sećanje.

Renault 5 E-tech

Prilika da uživo stojimo uz novi Renault 5 koji je sada dobio sufiks „E-Tech“, omogućila nam je da shvatimo koliko je novi model postao ne samo lajfstajl, već i premijum. Nije isto kada gledate fotografije i kada imate prilike da opipate, sednete, probate… Nadamo se da ćemo uskoro imati prilike i da ga vozimo, ali do tada možemo da se uverimo u brojne premijum detalje, među kojima su personalizovani elementi, obilje mekih površina sa premijum teksturom, dizajnerska tkanina na sedištima i u vratima, ali i kvalitetna završna obrada.

Renault 5 E-tech

Pre svega, teško je odoleti živopisnim bojama, pa se među prisutnima povela polemika da li mu bolje stoji žuta ili zelena boja. Nismo ostali imuni ni na držač za baget (ili cveće) u kabini, a posebno je zanimljiv rebrasti retro tapacirung ispred suvozača, kao još jedan omaž izvornoj „petici“.

Renault 5 E-tech

Pri svemu tome, dizajneri postigli idealnu simbiozu digitalnog i tradicionalnog, koja je u unutrašnjosti očigledna kroz velike displeje, dok je spolja upadljiv LED indikator stanja napunjenosti baterije, na mestu gde je nekada stajao usisnik vazduha za ventilaciju kabine. LED elementi koji obrazuju broj 5 su podeljeni tako da svaka vertikala označava korak od 20 posto. Ne svetli sve vreme, već samo kada prilazite automobilu i kada se udaljavate od njega.

Renault 5 E-tech

Ponuda prostora je slična kao kod „klija“, s obzirom da je glavni zadatak „petice“ da bude gradski auto. Pozadi ima oko tri prsta slobodnog prostora iznad glave, dok je za stopala nešto tesnije. Prtljažnik je iznenađujuće prostran sa svojih 326 litara, a ono što nam se dopalo je da je dosta dubok u odnosu na druge električne i hibridne automobile „B“ segmenta.

Renault 5 E-tech

Saznali smo i da će, osim ključ-kartice, vozač za otključavanje i startovanje vozač moći da koristi mobilni telefon. Multimedijalni sistem bazira se na Gugl tehnologiji, uz dodatak glasovne kontrole sa ChatGPT-om i glasovnim asistentom. Njemu mogu da se postave pitanja i da se daju instrukcije, na primer: “Hej Reno, programiraj punjenje za sutra u osam sati” ili “Hej Reno, kako se menja guma?”.

Renault 5 E-tech

Serijska oprema i u najnižem paketu obuhvata alu-felne prečnika 18 inča, što je veliko iznenađenje za automobil ove veličine. Standard je i multimedija dijagonale 10 inča, kao i LED farovi sa asistentom dugog svetla. Toplotna pumpa će biti deo dodatne opreme.

Novi Renault 5 E-tech će se proizvoditi u Francuskoj, a lepa vest je da će prodaja zvanično početi i kod nas.

Renault 5 E-tech

Tri motora, dve baterije

U ponudi će biti tri verzije motora, odnosno, sa tri različite snage, kao i litijum-jonska baterija sa dva različita kapaciteta. Samo najjača motorizacija sa velikom baterijom će biti dostupna na tržištu po lansiranju. Interesantno je da može da vuče prikolicu mase do 500 kilograma, što je prava retkost kod malih električnih automobila. Još jedna specifičnost je multilink zadnje oslanjanje, koje bi, osim udobnosti, trebalo da obezbedi i sjajne vozne karakteristike. Svemu tome dodajemo i mali prečnik okretanja od samo 10,3 metra.

Renault 5 E-tech

Napredna tehnička rešenja

Tehnička osnova za Renault 5 E-Tech je potpuno nova platforma AmpR Small (ranije poznata kao CMF-B EV), na kojoj će biti konstruisan i električni Renault 4. Reno je već pre godinu dana otkrio mnogo detalja o tehnici, ali tokom razgovora sa Renoovim stručnjacima saznali smo još puno toga.

Renault 5 E-tech

Za pogon se koriste električni sinhroni motori s električnim namotajima (EESM), isto kao kod električnog „megana“ i električnog „senika“. To znači da se magnetno polje ne stvara permanentnim magnetima, već induktivno preko električne zavojnice. U odnosu na pomenute modele novi invertor i modifikovani menjač smanjuju masu automobila za 15 kilograma.

Renault 5 E-tech

Motor je smešten ispred prednje osovine. Preko njega su složeni invertor, a na vrhu se nalazi punjač. U prilično veliki punjač integrisan je i AC-DC konverter (za dobijanje 12 volti). Pogonski sklop, uključujući punjač, teži samo 105 kilograma. Baterije imaju upotrebljiv kapacitet od 40 odnosno 52 kWh. Još jedna specifičnost je da baterije sadrže veoma malo modula. Umesto 12 kao kod „megana“ i „zoe“, ovde su samo četiri modula za veliku bateriju i tri za malu. Tako velika baterija ima 280 kg, a mala samo 240 kg. Osim po manjem broju modula, baterije se razlikuju i po broju ćelija po modulu. Kod male baterije ih ima samo 31, dok ih kod velike ima 48.

Renault 5 E-tech

Standardno punjenje je moguće sa do 11 kW trofaznom naizmeničnom strujom. Napredne verzije imaju bidirekcionalni punjač. Tako mogu preko adaptera na priključku za punjenje isporučiti do 3,7 kW energije, na primer, za napajanje električnog roštilja.

Sa 11 kW, punjenje od 10 do 100 procenata velike baterije traje 4,5 sata, a male 3,5 sata. Opciono, kod dve naprednije verzije punjenje je moguće i jednosmernom strujom, sa do 80 odnosno 100 kW. U oba slučaja, punjenje od 15 do 80 procenata traje oko 30 minuta.

Renault 5 E-tech

Renault 5 E-tech R5 Electric 70 kW R5 Electric 90 kW R5 Electric 110 kW
Snaga (kW/KS) 70/95 90/122 110/150
Baterija (kWh) 40 40 52
Ubrzanje 0-100 km/h (s) <8
Maks. brzina (km/h) 150
Autonomija (km) 300 300 400

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring