Auto kralj Italije 60-ih: FIAT 130

Kada neka fabrika napravi automobil koji ne deli mehaniku ni sa jednim drugim modelom iz game i odskače od ustaljenog imidža, kada taj auto unapređuje svake govine i kada ne zaradi na njemu, može se reći da ga je pravila iz ljubavi i inata.

Krajem šezdesetih godina prošlog veka, Fijat je napravio najveći udarac nemačkim premijum proizvođačima limuzinom i kupeom “130”. Nije tajna da su prilikom konstruisanja ovog modela “na nišanu” imali pre svega Mercedes i BMW.

Fijat je imao vrlo ambiciozne planove sa limuzinom 130
Fijat je imao vrlo ambiciozne planove sa limuzinom 130

Po mnogim tehničkim karakteristikama, a mnogi kažu i dizajnu su ih prevazišli, pa opet, veliki “fijat” nije doživeo komercijalni uspeh. Do prestanka proizvodnje 1976. godine prodato je oko petnaest hiljada limuzina i samo pet hiljada kupea. Fijat, na žalost, više nikada nije napravio auto ovakvog kalibra.

Kupe varijantu je dizajnirao studio Pininfarina
Kupe varijantu je dizajnirao studio Pininfarina

Priča o “130” počinje još 1963. godine kada je doneta odluka da se zameni već tada zastarela limuzina “2300”. Industrija i ekonomija u Italiji je u tom periodu bila u zamahu i odlučeno je da se prilikom konstrukcije nove perjanice ne štedi.

Karoserija limuzine dizajnom podseća na manji model “125”, s time što je puna hroma i glamuroznija. Interesantno je da se fabrika odlučila da kupe ima potpuno drugačiji dizajn.

Restilizovana limuzina je dobila instrumente iz kupea
Restilizovana limuzina je dobila instrumente iz kupea

Kupe je dizajnirao studio Pininfarina, konkretno njihov tadašnji dizajner Paolo Martin. On je za svoj rad dobio nagradu. Kritike tadašnje stručne štampe najviše su bile upućene na dizaj kabine limuzine, koja je imala zastarele instrumente i previše plastike na centralnoj konzoli.

To je ispravljeno 1971. godine, kada je limuzina restilizovana. Pored većeg motora, limuzina je dobila i unutrašnjost kupea koja je bila moderna. Kuriozitet je da su prekidači osvetljeni pomoću optičkih vlakana, što je nečuveno za to vreme.

Nekada je reč komfor imala potpuno drugačije značenje nego danas
Nekada je reč komfor imala potpuno drugačije značenje nego danas

Motor je specijalno razvijen za “fijat 130”. U pitanju je moderni V6 benzinac sa bregastim osovinama u glavi. Prva verzija je imala zapreminu od 2,86 litra i snagu od 140 “konja”, a druga je povećana na 3,2 litra i 165 KS.

Kolege koje su testirale auto bili su oduševljene uglađenošću i snagom, ali su zamerile fabrici što su upotrebili tri dvogrla karburatora, umesto ubrizgavanja goriva. Zbog karburatora, motor je ponekad umeo da bude “jogunast” prilikom startovanja, naročito kada je bio topao.

Dopao se svima koji su ga vozili
Dopao se svima koji su ga vozili

Snaga se na zadnje točkove prenosi preko petostepenog manuelnog menjača, ili preko trostepenog automatika firme ZF i diferencijala sa zaustavljačem. I ostatak automobila je bio prilagođen nameni. Tako su sva četiri točka imala nezavisno oslanjanje i kočili su pomoću diskova.

Kupe sa manuelnim menjačem je retkost
Kupe sa manuelnim menjačem je retkost

Interesantno je da prednje “mekferson” ogibljenje nije imalo spiralne, već torzione opruge, kako bi mogao da stane veliki V6 motor opremljen kompresorom klima uređaja. Zadnji točkovi su vođeni preko dijagonalnih ramena. Svi testovi hvale upravljivost i stabilnost i navode na je veliki “fijat” mnogo bolji od “nemaca”.

Iako nije imao dobar tržišni uspeh, “130” je uspeo da lansira Fijat na scenu velikih proizvođača sposobnih da naprave auto koji se nalazi na vrhu prestižnog D segmenta.
Ivan Katunac

Tri dvogrla karburatora činili su motor pomalo nepredvidivim
Tri dvogrla karburatora činili su motor pomalo nepredvidivim

Jedinstven motor
Kolike su bile ambicije sa prestižnim modelom “130” govori i podatak da je specijalno za njega razvijen motor koji se nije koristio ni u jednom drugom modelu. Veliki V6 ne treba pomešati sa ferarijevim V6 koji se ugrađivao u “fijat dino”. Ipak, poreklo mu je više nego plemenito. Razvio ga je Aurelio Lampredi, legendarni Ferarijev konstruktor. On je kao osnovu iskoristio detalje koji su pripremljeni za tada revolucionarni motor iz “fijata 128”.

maxresdefault

Prva verzija ima zapreminu 2,86 litara i snagu od 140 KS. Godinu dana kasnije, ovaj motor je pojačan na 160 KS upotrebom većih karburatora i drugačije izduvne grane. Konačno, 1971. godine napravljena je druga verzija V6 motora. Povećanjem prečnika klipa zapremina je porasla na 3,2 litra, a snaga na 165 “konja”. Ovaj motor je najelastičniji i najuglađeniji od svih.

Marema, vizija šuting brejk kupea
Marema, vizija šuting brejk kupea

Iz iste kuhinje
Italijani ne bi bili ono što jesu, da nisu eksperimentisali sa specijalnim verzijama “130-ke”. Napravljan su dva zvanična i jedan nezvaničan prototip. Karavan sa dvoja vrata, “šuting brejk” nazvan je “marema” i predstavljen je 1974. godine.

Opera, limuzina dizajnirana u stilu kupea
Opera, limuzina dizajnirana u stilu kupea

Limuzina sa četvora vrata sa specifičnim dizajnom preuzetim sa kupea nazvana “opera” predstavljena je 1975. godine. Posle više decenija, opstao je i vrlo lepi prototip karavana koji je nastao na bazi limuzine.

Fiat-130-Familiare-2

Trivija
Geometrija zadnjih točkova koje vode dijagonalna ramena može da se precizno podešava u svim osama. Takođe, visina prednjeg dela može lako da se menja zbog načina na koji su torzione opruge pričvršćene za ramena.

200912221653_DSC01461BERLINA

“Fijat 130” je imao servo upravljač, a volan je mogao da se podešava po visini i dubini. Limuzina je prvi Fijatov automobil koji je serijski dolazio sa alternatorom, a ne dinamom.

autowp.ru_fiat_130_berlina_5

1 KOMENTAR

  1. Ovo je savrsenstvo od auta, jak, brz,otmen, siguran,galantan…izuzetno lijep i gospotski a performansi tog vremena,,fantazija,, danas ovaj auto ima mnogo ljubitelja i poštovala, na žalost vrlo rijetki i malo ih ima…

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring