Smart Concept #5 kao SUV srednje klase

Prošlog petka, Smart je najavio Concept #5 i predstavio prve skice. Studija novog SUV-a srednje klase će biti izložena od 25. aprila na sajmu automobila u Pekingu. Neposredno pre toga, Smart sada objavljuje slike eksterijera i enterijera.

Pored toga, dostupni su osnovni podaci o novom SUV-u srednje klase. Najveće iznenađenje se krije u tome što će imati 800-voltni sistem. Time se Smart pridružuje proizvođačima kao što su Hyundai-Kia i Porsche.

Još uvek nema podataka o dimenzijama. Međutim, kao SUV srednje klase, automobil će verovatno biti oko 4,70 metara dug – to bi bilo oko 30 cm više nego kod Smart #3. Slike pokazuju visoku karoseriju poput modela Smart #1. Zadnji deo podseća na Mercedes EQB i asicira na treći red sedišta.

Smart Concept #5

Osim skica, do sada nije bilo slika enterijera. Kokpit nudi velike ekrane, posebno na strani suvozača. Postoje tri ekrana, uključujući prilično neupadljivi prikaz za vozača, kao i veliki centralni ekran i monitor ispred suvozačevog sedišta. Dva desna ekrana ističu se zajedničkim okvirom. Dakle, kokpit je više orijentisan prema suvozaču nego prema vozaču.

Smart Concept #5

Što se tehnologije tiče, automobil će imati bateriju od preko 100 kWh. Bez obzira da li je to bruto ili neto vrednost: To je znatno više kapaciteta skladištenja nego kod dosadašnjih modela, koji maksimalno imaju 61 kWh neto ili 66 kWh bruto. Međutim, sestrinska firma kompanije Geely, Zeekr, takođe nudi bateriju od 102 kWh.

Smart Concept #5

Sa velikom baterijom, navodno će biti moguće preći preko 550 km. To je otprilike ono što je uobičajeno za SUV-ove srednje klase: VW ID.4 može da pređe 550 km, Tesla Model Y do 565 km, a Ford Mustang Mach-E 600 km.

Pored toga, mogao bi da postoji i model sa pogonom na zadnje točkove sa oko 330 km dometa. Zahvaljujući pomenutom 800-voltnom sistemu, baterija bi mogla da se napuni za manje od 15 minuta – pretpostavljajući uobičajeni opseg punjenja od 10 do 80 procenata.

Smart Concept #5

Što se tiče pogona, Smart još nije otkrio ništa, ali bilo bi iznenađujuće ako bi kompanija odstupila od do sada poznatih rešenja. Sa 200 KS zadnjeg pogona i 315 kW pogonskog sistema na sva četiri točka, Smart #1 i Smart #3 su veoma snažno motorizovani; ovi pogoni bi trebalo da budu dovoljni i za veća vozila poput Smart #5.

Kako to čudno zvuči – SUV srednje klase od nekadašnjeg proizvođača najmanjih automobila…

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring