Novi Opel Grandland na struju ima domet od 700 km

Opel planira da od 2028. godine proizvodi samo električne automobile. To je za samo četiri godine. Zato je potpuno novi Grandland predstavljen u potpuno električnom izdanju. Na svu sreću, zadržane su i verzije sa SUS motorima…

U odnosu na prethodnika, duži je za 173 milimetra, viši za 19 i širi za 64 milimetra u poređenju sa prethodnikom. Dobio je i velike točkove prečnika 20 inča. Dobio je osvetljen logo i Intelli-Lux Pixel Matrix HD farove sa 51.200 piksela.

Opel Grandland

Pored dužine, širine i visine, i međuosovinsko rastojanje je povećano sa 2.675 milimetara kod prethodne generacije, na 2.784 milimetra. Opel sada ugrađuje 16-inčni ekran multimedije. Iza volana se nalazi takođe potpuno digitalni kombinovani instrument nedefinisane veličine, a na vetrobranskom staklu se projektuje Head-up displej.

Sedišta su ponovo sertifikovana od strane Udruženja za zdrava leđa i dodatno opremljena novim komfor-funkcijama. Takođe postoje aktivni bočni jastuci, dok vozačko sedište ima ventilaciju i masažnu funkciju.

Opel Grandland

Novi Grandland je prvi Opel koji je konstruisan na Stellantis STLA Medium platformi, koja je posebno dizajnirana za električne automobile. Ipak, u budućnosti će model biti dostupan ne samo kao potpuno električni, već i kao plug-in hibrid sa oko 85 km autonomije i kao 48-voltni laki hibrid. To je sve što imamo od zvaničnih informacija koje Opel trenutno objavljuje o pogonskim sklopovima.

Opel Grandland

Budući da Grandland nije prvi proizvod Stellantisa na novoj arhitekturi, već Peugeot 3008, znamo da kod njega postoji “Standard Range” varijanta sa prednjim pogonom i baterijom kapaciteta 73 kWh i snagom od 157 kW. Autonomija je od 504 do 524 km. Sa istom baterijom i maksimalnom autonomijom od 525 km, u programu je i “Dual Motor” varijanta. Kako ime sugeriše, ovaj model ima dva elektromotora, pa tako i pogon na sve točkove i ukupnu snagu do 240 kW.

Opel Grandland

“Long Range” derivat ima snagu od 170 kW sa jednim (prednjim) elektro-motorom. Baterija u ovom slučaju ima kapacitet od 98 kWh, a maksimalna autonomija je navedena kao 700 km. I o tome se govori u Opelovom saopštenju.

Što se tiče lakog hibrida, to je poznati 1,2-litarski turbo benzinac sa elektrifikovanim 6-brzinskim automatizovanim menjačem sa dva kvačila i ukupno 136 KS. Informacija o plug-in hibridu još uvek nema.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring