Mercedes-AMG GT 63 SE Performance: dugo ime, mnogo snage

Nedavno je Mercedes-AMG predstavio model GT 43 sa četvorocilindarskim motorom. Sada, na pragu Formule 1 trka u Šangaju, dolazi druga krajnost: novi GT 63 S E Performance sa izuzetnom snagom zahvaljujući moćnom V8 plug-in hibridu.

Izuzetno prepoznatljiv detalj novog vrhunskog modela AMG GT serije sa dva vrata je zadnji deo. Novi su ovde integrisani priključak za punjenje i crvena oznaka modela. Takođe su dodati dupli završeci izduvnih cevi u obliku trapeza. Sa strane, nalepnica na blatobranu “E PERFORMANCE” ukazuje na pogon…

Mercedes-AMG GT 63 SE Performance

Serija supersportskih automobila dugog imena dolazi sa AMG aluminijumskim točkovima u dizajnu sa 10 krakova prečnika 20 inča. Dimenzije guma su 295/35 R 20 na prednjoj osovini sa felnama 10,5 J x 20 i gumama 305/35 R 20 na zadnjoj osovini sa felnama 11,0 J x 20.

GT 63 S E Performance je koncipiran kao automobil sa 2+2 sedišta. MBUX multimedijalni sistem u AMG GT 63 S E Performancu sadrži mnoge AMG i hibridne specifične informacije i funkcije. Grafike, na primer, vizualizuju protok snage pogonskog sistema. Obrtni moment, snaga, obrtaji i temperatura elektromotora takođe su dostupni.

Mercedes-AMG GT 63 SE Performance

To nas dovodi do prilično složene tehnologije najnovijeg modela. Pogon kombinuje AMG 4,0 litarski V8 biturbo motor na prednjoj osovini sa Električnom pogonskom jedinicom na zadnjoj osovini. Ona uključuje snažan, trajno magnetizovani sinhroni elektromotor od 150 kW (204 KS) sa dvostepenim menjačem i mehaničkim diferencijalom sa zaključavanjem na zadnjoj osovini.

Lagana baterija takođe je smeštena nazad iznad zadnje osovine. Elektromotor direktno deluje na zadnju osovinu i može tako neposrednije da prenese svoju snagu. To omogućava dodatni “boost” pri pokretanju, ubrzanju ili preticanju. Sa povećanjem proklizavanja na zadnjoj osovini, pogonska snaga elektromotora se prilagođava i prenosi na prednje točkove.

Mercedes-AMG GT 63 SE Performance

Mehanička veza potpuno promenljivog pogona na sve točkove AMG Performance 4MATIC+ omogućava to putem kardanske osovine i osovinskih vratila prednjih točkova. Pozicioniranje na zadnjoj osovini, prema AMG-u, poboljšava raspodelu težine i opterećenja osovina u vozilu i rukovanje.

Razvoj litijum-jonskog energetskog skladišta inspirisan je tehnologijama koje su se pokazale na trkačkim automobilima Formule 1 Mercedes-AMG Petronas F1 tima. AMG High Performance baterija pruža visok kapacitet i često se može iskoristiti za snagu. Osim toga, brzo prihvata energiju i ima visoku gustinu snage. Baterija ima kapacitet od 6,1 kWh, nazivnu snagu od 70 kW i maksimalnu snagu od 150 kW.

Mercedes-AMG GT 63 SE Performance

Punjene se vrši putem ugrađenog 3,7 kW On-Board punjača sa naizmeničnom strujom na punjaču (DC), zidnom punjaču (AC) ili kućnoj utičnici. Baterija je dizajnirana za brzo otpuštanje i prijem snage i omogućava vožnju od 13 kilometara isključivo na električni pogon.

Osam AMG DYNAMIC SELECT voznih programa “Electric”, “Battery Hold”, “Comfort”, “Glätte”, “Sport”, “Sport+”, “RACE” i “Individual” su precizno prilagođeni novoj pogonskoj tehnologiji. Vozni programi podešavaju važne parametre: odziv motora i menjača, karakteristike upravljanja, prigušenje šasije ili zvuk. Programme možete izabrati preko AMG tastera i centralnog ekrana u središnjoj konzoli ili tastera na upravljaču.

Mercedes-AMG GT 63 SE Performance

Obično, Performance Hibrid počinje tiho (“Silent Mode”) u voznim programu “Comfort” sa uključenjem elektromotora. U kombinovanom instrumentu, ikona “Ready” signalizira spremnost za vožnju. Dodatni jak zvuk signalizira spremnost za vožnju. Ovaj zvuk se emituje kroz zvučnike vozila u unutrašnjost.

Evo svih tehničkih podataka u tabeli. Zanimljivo: Mercedes-AMG ne otkriva ukupnu težinu vozila. Slično motorizovani SL je težak oko 2,2 tone…

Tehnički podaci Mercedes-AMG GT 63 SE Performance
Ukupna snaga sistema 600 kW (816 KS)
Maks. obrtni moment sistema 1,080 – 1,420 Nm
SUS motor 4.0 liter V8 sa biturbo punjenjem
Zapremina 3,982 ccm
Snaga SUS motora 450 kW (612 KS) pri 5,750 – 6,500 o/min
Maks. obrtni moment SUS motora 850 Nm pri 2,500 – 4,500 o/min
Snaga elektro-motora 150 kW (204 KS)
Maks. obrtni moment elektro-motora 320 Nm
Pogon PoGon na svim točkovima sa promenljivom distribucijom obrtnog momenta
Menjač AMG SPEEDSHIFT MCT 9G
Potrošnja 12.6 kWh/100 km i 8.2 l/100 km
Potrošnja sa praznom baterijom 12.3 l/100 km
CO2 emisije 188 g CO2/km
Kapacitet baterije 6.1 kWh
Domet na struju 13 km
Ubrzanje 0 – 100 km/h 2.8 s
Maksimalna brzina 320 km/h

Četiri različite snage rekuperacije mogu se odabrati na desnom AMG volanu. U najvišem nivou, moguća je takozvana vožnja jednim pedalom. Tako se može povratiti više od 100 kW snage u bateriju.

U donjem delu vozila ispred motora nalazi se aktivni aerodinamički element. On je standardno ugrađen u vrhunski model AMG GT. Reaguje na položaj voznih programa i automatski se izvlači oko 40 milimetara pri brzini od 80 km/h. Time se stvara takozvani Venturi efekat, koji dodatno prijanja automobil uz podlogu i smanjuje podizanje na prednjoj osovini.

Mercedes-AMG GT 63 SE Performance

Još jedna aktivna komponenta je ugrađeni, izvlačeći se spojler na zadnjem poklopcu. Menja položaj u zavisnosti od režima vožnje. Spojler preuzima pet novih položaja od 80 km/h, u zavisnosti od odabranog voznog programa, kako bi optimizovao stabilnost vozila ili smanjio otpor vazduha.

Takođe standardno je i AMG Active-Ride-Control ogibljenje sa poluaktivnom kontrolom naginjanja. Adaptivno podesivi amortizeri sada imaju poluaktivne hidraulične elemente povezane međusobno. Oni zamenjuju konvencionalne poprečne stabilizatore i smanjuju naginjanje karoserije. Hidraulična povezanost komora amortizera na sva četiri točka vrši se preko odgovarajućih cevi i ventila unutar adaptivnih amortizera.

Mercedes-AMG GT 63 SE Performance

AMG GT 63 S E Performance takođe standardno dolazi sa aktivnim upravljanjem zadnjom osovinom. Zavisno od brzine, zadnji točkovi se zakreću u suprotnom (do 100 km/h) ili istom (brže od 100 km/h) smeru kao prednji.

A koliko će koštati Mercedes-AMG? To još uvek nije poznato. Ali kao reper može da posluži SL 63 S E Performance. Počinje od 223.720 evra u Nemačkoj.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring