SUPER TEST: Zeeho AE8 S+ I deo

Novi član naše redakcije je potpuno električni skuter „ziho AE8 S+“. U narednim brojevima ćemo vas podrobno upoznati sa ovim jedinstvenim modelom na našem tržištu

Pre samo nekoliko meseci kompanija CF Moto Srbija je predstavila električni skter sa oznakom AE8 S+ koji potpisuje Ziho (Zeeho), ćerka firma CF-a, koja se bavi isključivo proizvodnjom električnih vozila.

I o brendu i o modelu se malo toga zna. Zato nismo propustili priliku da budemo prvi koji će javnost u Srbiji i okolnim zemljama upoznati sa ovim novitetom.

Zašto baš Zeeho? S obzirom na ono što se nudi na našem tržištu, sličnu ponudu imaju, recimo, nemački BMW CE 04 i italijanski Piaggio 1.

Zeeho AE8 S+

Prvi je, međutim, dosta skuplji, a  drugi ima performanse koje su znatno slabije nego kod „ziha“ iako je cena relativno povoljna.

Dakle, za test motocikl smo izabrali zlatnu sredinu, ali na ovom skuteru ništa nije osrednje. Najpre dizajn. Još niko nam nije rekao da mu se ne dopada izgled našeg „ziha“.

Dovoljno je futuristički da i znalci, ali i potpuno nezainteresovani pratioci moto industrije mogu da pretpostave da je reč o električnom motoru.

Zeeho AE8 S+

A, opet, dovoljno je klasičan da ni ljubitelji konzervativnog dizajna neće imati nikakav problem da ga voze.

Pošto je reč o električnom skuteru, zvuk motora ne postoji, te o vašoj „primećenosti“ u saobraćaju najviše brine prednje svetlo.

Možemo da vam potvrdimo da je ovo skuter sa jednom od najboljih svetlosnih grupa maltene među svim dvotočkašima koji se nude na našem tržištu, pa čak i u konkurenciji premijum marki.

Zeeho AE8 S+

Adaptivni LED farovi čine vas vidljivim i po najjačem suncu, što je vema važno jer drugi učenici u saobraćaju ne mogu da vas čuju.

Siva metalik boja se prelama, pa tako, u zavisnosti od svetlosti, motor može izgledati kao da je skoro bele boje.

Ima dosta detalja od crne sjajne plastike koji bi trebalo da imitiraju „pijano“ lak, a plastika celokupnog motora je vrlo kvalitetna.

Zeeho AE8 S+

Završna obrada je vrlo dobra i veoma nas je lepo iznenaadio kvalitet izrade.

Na prvi pogled, skuter deluje malo, međutim izgled vara. Jedino je nešto niži zahvaljujući točkovima od 12 inča.

Eventualno bi izuzetno visoke osobe morale malo da poviju leđe kako bi imali dobar položaj.

Zeeho AE8 S+

Za sve ostale, pa čak i one niže rastom, ergonomija je veoma dobra. Ispred vozača nalazi se digitalna instrument tabla i boji, dijagonale od pet inča, koja je vrlo pregledna.

Prolazak kroz meni je jednostavan, ali će vam biti potrebno nekoliko minuta da savladate osnovne korake.

Skuter se pomoću blutua povezuje sa vašim pametnim telefonom tako da tokom vožnje možete da koristite navigaciju ili telefon.

Zeeho AE8 S+

Ono što nas je možda i najviše obradovalo na ovom motoru jesu njegove osobine u vožnji.

Ovog puta fraza „vozi se kao skuter“ ne važi jer se Zeeho AE8 S+ vozi lakše nego klasičan skuter.

Male mase i nisko postavljenog težišta, motor je izuzetno okretan u gradskim gužvama.

Zeeho AE8 S+

Mnogo lakše ćete se sa njim provlačiti između automobila nego sa standardnim skuterim, bez obzira da li ste sami ili iza sebe imate i suvozača.

Za lagano krstarenje gradom najviše smo koristili „eko“ mod. On vam omogužava relaksirajuću vožnju u kojoj se krećete kao automobil, idelano za gradske bulevare i period kada nema mnogo gužve.

Ono za šta ovaj režim vožnje nije praktićan jesu velike uzbrdice jer motor ima manju snagu.

Zeeho AE8 S+

U zavisnosti od nagiba, brzine kojom se krećete i da li ste sami na skuteru, pritiskom na dugme možete da menjate mod vožnje u „siti“ ili „sport“.

Ono što je olakšavajuće je da ovo možete obaviti dok se motor kreće.

Prilikom menjanja režima, recimo prelaskom u „siti“, motor kao da se blago trgne i odmah osetite dotok veće količine snage.

Zeeho AE8 S+

U ovom modu lako možete savladati svaku uzbrdicu cak i sa putnikom iza vas.

U „sport“ modu možete da se pravite važni jer ste apsolutno neprikosnoveni na svakom semaforu.

Onog momenta kada se na semaforu upali zeleno svetlo svi ostaju iza vas. Testirali smo ovo više puta i tvrdimo da iza vas ostaju i sportski motocikli.

Zeeho AE8 S+

Fabrika deklariše ubrzanje od 2,4 sekunde oz stanja mirovanja do 50 km/h. I više nego dovoljno u gradu gde je ovo i maksimalna dozvoljena brzina.

„Sport“ mod smo korisitili i na auto-putu. Sa dva punačka putnika, vrlo lako se kreće brzinom od 90 km/h.

Mi smo ga maksimalno vozili 98 km/h što je tek nešto manje od onoga što je fabrika propisala.

Zeeho AE8 S+

Nama se čini da sa snagom koja mu je na raspolaganju ima prostora i za nešto veći brzinu, do 120 km/h.

Isto koliko je okretan u gradu, jednako je živahan i na magistrali. Za koji god mod vožnje da se opredelite lako ćete se prevesti do željene tačke.

Mi volimo da „obaramo“ motor po krivinama, pa smo više vozili u nekom od dva snažnija moda, a Zeeho nam je uzvratio izuzetno zabavnom vožnjom.

Zeeho AE8 S+

Sa svojih 12,5 kW, odnosno nešto manje od 17 konjskih snaga, ovaj skuter je ekvivalentan klasičnim modelima zapremine 150 ili 200 ccm.

Ti parametri su korišćeni pri konstrukciji motora, pa tako Zeeho AE8 S+ ima i odlične Brmbo kočnice uparene sa ABS sistemom, teleskopsku viljušku napred, dual-šok amortizer sa pet nivoa podešavanja pozadi i tako dalje.

Ovo bi bili naši prvi utisci sa „zihom AE8 S+“ i više su nego zadovoljavajući. U sledećoj etapi supert-testa ćemo vas podrobnije upoznati sa specifikacijom,  baterijom, punjačima i aplikacijom, kao i drugim informacijama vezanim za servis i garanciju koju daje uvoznik, firma CF Moto Srbija.

Nela Tasić

Zeeho AE8 S+

Super test

S obzirom da je električni Zeeho AE8 S+ sada na listi službenih vozila redakcije „Auto magazina“, iskoristićemo priliku i ovaj skuter staviti na iskušenja dugotrajnog, takozvanog super testa.

To će biti prilika da motocikl pratimo u uslovima uobičajene svakodnevne vožnje, da proverimo njegove „električne“ performanse, motor i sisteme, kao i da saznamo koliki su troškovi, cene održavanja i servisnih intervencija.

Zeeho AE8 S+

Trenutno na popustu

U toku je jesenji popust na sve  CF Moto modele koji su dostupni na našem tržištu.

Model Zeeho AE8 S+ koji testiramo može se kupiti po ceni koja je 500 evra niža od standardne, što znači da ga možete nabaviti za 5,980.

Popust je obuhvatio i motocikle, ali i ATV i SSV vozila ove marke a sve detalje možete naći na sajtu uvoznika cfmoto.rs.

Zeeho AE8 S+

Rikverc

Ono po čemu je naš skuter još jedinstven u odnosu na druge jeste – rikverc. Da, dobro ste čuli, kao da je velika drumska krstarice, a ne gradski skuter.

Ova opcija se pokazala kao vlo korisna kada motor želite da pomerite unazad na velikom nagibu ili zakrčenom parkingu.

AE8 S+ nije težak tako da ovo možete uraditi i „na mišiće“, ali opcija sa rikvercom je više nego elegantna. Ovo će verovatno još više ceniti dame, pogotovo ako su na štiklama.

Zeeho AE8 S+

Aplikacija za telefone

Za svoje modele, Ziho ima softversku aplikaciju za mobilne uređaje koja je besplatna za sve vlasnike.

Vrlo je jednostavna za korišćenje i pregledna. Ono što ćemo izvojiti jeste da vam aplikacija odmah signalizira ukoliko neko dira vaš motor, bez obzira na to koliko je on udaljen od vas.

Zeeho AE8 S+

Zeeho AE8 S+

Dužina x širina x visina          1900 x 735 x 1090 mm

Međuosovinsko rastojanje     1380 mm

Težina vozila  107 kg

Najveća dozvoljena težina     283 kg

Motor  električni

Maksimalna snaga     12,5 kW/17 KS

Autonomija     120 – 140 km

Ubrzanje od 0 do 50 km/h     2,6 s

Menjač            automatski

Prenos snage kaiš

Maksimalna brzina     100 km/h

Ogibljenje napred       teleskopska hidraulična viljuška

Ogibljenje pozadi        dualshock, hidraulično, 5 nivoa podešavanja

Kočnice          Brembo, hidraulične, diskovi

Naplaci           aluminijumski, 12 inča

Pneumatici (napred/pozadi)   110-80 R12 (MAXXIS) / 120-70 R12 (MAXXIS)

Zeeho AE8 S+

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring