Lamborghini Urus SE: moćni SUV sa utičnicom

Najmoćniji i tehnološki najnapredniji SUV svih vremena: to je ambicija novog Lamborghini Urusa SE, prvog plug-in hibridnog SUV-a italijanskog proizvođača koji je već dugo vremena u vlasništvu Audija. Inženjeri iz Sant’Agata u Bolonji podigli su lestvicu snage na 800 KS

Urus SE ima redizajnirane elemente, pri čemu je prednji deo sa novim poklopcem motora i generalno stilskim elementima preuzetim sa modela Revuelto.

Lamborghini Urus SE

Novi su takođe branik, maska hladnjaka i farovi opremljeni Matrix-LED tehnologijom, koji imaju novi svetlosni potpis. Na boku su primetni 23-inčni Galanthus točkovi, koji su usklađeni sa novim, posebno razvijenim Pirelli P Zero gumama za ovaj model.

Na zadnjem delu su redizajnirani poklopac prtljažnika, stop svetla i difuzor, pri čemu poslednji povećava prijanjanje pri visokim brzinama za 35% u poređenju sa Urus S modelom.

Lamborghini Urus SE

U ovom kontekstu, Lamborghini je značajno revidirao upravljanje protokom vazduha, što omogućava 15% više hladnog vazduha za mehaniku i motor i 30% više za kočioni sistem.

Naravno, SE, kao i ostali Urus modeli, nudi nebrojene mogućnosti personalizacije. Lamborghini govori o preko 100 opcija za karoseriju (uključujući nove boje “Orange Egon” i “White Sapphirus”) i 47 kombinacija boja, kao i četiri vrste veziva za unutrašnjost.

Lamborghini Urus SE

Unutrašnjost Urusa je takođe redizajnirana i sada nudi niz novih rešenja za instrument tablu, takođe delimično preuzetih sa modela Revuelto. U sredini je veći ekran od 12,3 inča, opremljen novom verzijom HMI softvera i još intuitivnijim interfejsom, kao i novim grafikama. Iz ovog ekrana imate pristup i Telemetrijskom sistemu za vožnju na stazi.

Takođe je nov izgled ventilacionih otvora  “Y” oblika i anodiziranih aluminijumskih lajsni. Takođe, obloge vrata, sedišta i instrument tabla su novi, dok vozač gleda na kombinovani instrument sa ekranom od 12,3 inča.

Lamborghini Urus SE

U sredini konzole je prekidač režima vožnje, sa kojim možete podesiti jedanaest režima vožnje. Pored već poznatih režima “Strada”, “Sport”, “Corsa”, “Neve”, “Sabbia” i “Terra” (koji su već dostupni na neelektrifikovanom Urus-u), SE model nudi i režime “Full EV Drive”, “Hybrid”, “Performance” i “Recharge”.

Zavisno o odabranom režimu, menja se i visina poda vozila. Hod amortizera varira od 15 mm u Corsa režimu do 75 mm kod aktiviranog sistema za podizanje. Upravljanje, ponašanje u vožnji i zvuk V8 motora takođe se regulišu u skladu sa režimima vožnje.

Lamborghini Urus SE

Velika pažnja posvećena je i kalibraciji vazdušnog oslanjanja, koje se značajno menja u zavisnosti od odabrane postavke i različito utiče na elektronske stabilizatore upravljane 48-voltnim sistemom.

Srce Urusa SE je definitivno plug-in hibridni pogonski sklop. Lamborghinijev dvostruko punjeni 4,0-litarski V8 motor sa 8-stepenim automatskim menjačem potpuno je redizajniran kako bi radio sa elektromotorom i litijum-jonskom baterijom od 25,7 kWh, smeštenom ispod poda prtljažnika.

Lamborghini Urus SE

Sinhroni elektromotor sa permanentnim magnetima može da služi kao pojačanje za motor sa unutrašnjim sagorevanjem, ali i da samostalno pokreće auto. Urus postaje SUV koji može da ide 100% na električni pogon, bez emisija, lokalno do 60 km.

Ukupno, SE isporučuje 800 KS i 950 Nm obrtnog momenta, pri čemu obrtni moment već stoji na raspolaganju pri 1.750 o/min. Sprint od 0 do 100 km/h traje 3,4 sekunde (desetinku manje nego kod modela S), dok se distanca od 0 do 200 km/h prelazi za 11,4 sekundi (-0,9 sekundi). Maksimalna brzina iznosi 312 km/h, što je za 7 km/h više nego kod modela S.

Lamborghini Urus SE

Takođe, SE model debituje sa novom elektronski upravljanoj, kontinuiranoj centralnoj raspodeli obrtnog momenta sa elektrohidraulički upravljanim kvačilom. Ovaj centralno postavljeni deo raspodeljuje obrtni moment promenljivo između prednje i zadnje osovine i deluje u simbiozi sa novim elektronski upravljanim, samoblokirajućim zadnjim diferencijalom i sistemom vektora obrtnog momenta.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring