Fiat 500 1.2 Lounge

Mali "fijat 500" toliko pleni pažnju svojim šarmom, da svi zaboravljaju osnovnu namenu ovakvog automobila, a to je da bude okretan, spretan u gužvi i relativno udoban. U te osobine uverio nas je model sa motorom od 1,2 litra koji se našao na našem testu

Test “fijata 500 1,2 laundž” je objavljen u Auto magazinu broj 8, oktobra 2008. godine

Automobili su hrpa precizno konstruisanih i precizno napravljenih delova, pa opet, ovakvu mašineriju najviše i najbolje prodaju emocije. Ako nam ne verujete, pogledajte samo primer “fijata 500”.

Od kada je predstavljen pre oko godinu dana, fabrika ne može da stigne da proizvede dovoljno primeraka da bi podmirila potražnju u Evropi.

Dizajn aktuelnog modela vrlo vešto oponaša izgled legendarnog ćinkvećenta
Hvala Vuku Dapčeviću što nam je ustupio svog Crvenog zmaja za fotografisanje

Kupuju ga i stari i mladi, bez odbzira da li ih ovaj auto podseća na neka davno prošla vremena, kada su bili mladi i kada je sve bilo bolje, ili samo zato što smatraju da je mali “fijat” neodoljivo “kul”.

Ipak, bez obzira koji je razlog zbog kojeg ste odlučili da kupite neki auto, kada počnete da ga koristite, poželećete da pre svega kvalitetno obavlja svoje svakodnevne dužnosti, a izgled će vam biti najmanje bitan.

Iako možda tako ne izgleda, original je bitno manji od naslednika
Iako možda tako ne izgleda, original je bitno manji od naslednika

Na svu sreću, Fijat se potrudio da ispod retro “kože” ugradi najmoderniju mehaniku i kupcima pored izgleda ponudi jedan od najboljih mini hečbeka u klasi. Retro je u modi i to ne samo u automobilskoj industriji.

Očigledno je da davno prošla vremena još uvek izazivaju pozitivne vibracije u ljudima i teraju ih da lakše “otvore novčanik”.

Ovom prilikom Fijat je imao relativno lak zadatak, pošto su odlučili da reinkarniraju pravu automobilsku ikonu, automobil koji je na četiri točka postavio celu Italiju i dobar deo Evrope.

Niko mu ne može odoleti već gotovo osam godina
Niko mu ne može odoleti već gotovo osam godina

Ovde na početku jedna napomena. “Fijat 500”, novi, ili stari, nije “fića”, kako ga mnogi zovu. To ime je rezervisano za “fijat 600”, odnosno našu “zastavu 750”, tako da novi model nikada nećemo zvati ovim popularnim nadimkom.

Da bi lakše mogli da primetimo šta su to fabrički dizajneri postigli, u goste smo pozvali i jedan vrhunski restauriran primerak originalne “petstotke”.

Iako je novi model očigledno veći i ima drugačije postavljenu mehaniku, karoserija vrlo podseća na “starca”.

Da ne bude zabune, fića je naš nadimak za fijat 600, ovo je fijat 500
Da ne bude zabune, fića je naš nadimak za fijat 600, ovo je fijat 500

Proporcije su slične, a ono što oduševljava je količina detalja koje su replicirali, počevši od hromiranih branika napred i nazad, preko farova, pa sve do instrumenta, kvaka na vratima i prekidača na kontrolnoj tabli.

Ono što je takođe lako primetiti je da novi model ni približno nije toliko spartanski i jeftino konstruisan kao njegov daleki rođak. Svako vreme donosi svoje prioritete.

Originalni “fijat” je morao da bude što jeftiniji, kako bi mogli da ga kupuju radnici koji su se do tog doba vozili biciklima. Sa druge strane, novi “500” je auto za prestiž, koji svojom cenom odudara od sličnih mini hečbeka.

Svaka čast Fijatu na ideji...
Svaka čast Fijatu na ideji…

Da bi od male kabine mogli da dobiju iole komforan smeštaj za četiri odrasle osobe, inženjeri su morali da upotrebe MPV filozofiju konstruisanja.

Tu su gotovo sve potrebne osobine, monovolumenska karoserija, visina automobila, način sedenja, modularno postavljena kabina…

Kabina je krcata retro detaljima...
Kabina je krcata retro detaljima
... kao što možete da vidite
… kao što možete da vidite

Testirani automobil je bio u biserno beloj metalik boji, a inače se svi slažu da karoseriji “fijata” prijaju pastelne boje.

Umesto platnenog krova koji je bio ekstra opcija kod starog modela, fabrika uz srednji nivo opreme, “laundž” ugrađuje fiksni stakleni krov.

On je odličan zato što zaista poboljšava atmosferu u kabini. Jedino nam se nije dopala previše prozračna zavesa koja na jakom podnevnom suncu nije mogla da suzbije sve zrake, tako da se kabina previše grejala. Ako želite vetar u kosi, uz doplatu možete da dobijete i električno pokretani panorama krov.

Prednja sedišta su udobna, dok je smeštaj nazad samo za kraće vožnje
Prednja sedišta su udobna, dok je smeštaj nazad samo za kraće vožnje

Vrata su vrlo dugačaka i široko se otvaraju, tako da je omogućen lak ulazak u automobil. Čak i putnici na zadnjoj klupi neće morati previše da se razgibaju zahvaljujući “katapult” prednjim sedištima koji ostavljaju dovoljno prostora.

Prvi utisak je da u automobilu ima prilično mesta. Osećaj prostranosti dolazi pre svega zbog visine kabine i velikog vetrobrana koji je izraženo nagnut.

Tek onda shvatate da je kabina vrlo široka, tako da u automobil mogu da se smeste i korpulentni ljudi.

Komandna tabla je pregledna i dovoljno ergonomična
Komandna tabla je pregledna i dovoljno ergonomična

Slična je priča i sa prostorom na zadnjoj klupi. Ako se vozač i saputnik pomere u napred, ostaće dovoljno mesta za kraću vožnju dva odrasla putnika.

Kutijasti oblik karoserije je obezbedio i dovoljnu unutrašnju visinu, tako da ljudi prosečne građe na zadnjoj klupi mogu da se smeste sasvim komforno.

U skladu sa dimenzijama karoserije, prtljažnik je relativno skroman, ima zapreminu od 185 litara, što je uporedivo sa “jugom”. Taman dovoljno za dnevni pazar u supermarketu.

Prtljažnik je taman dovoljan za kupovinu
Prtljažnik je taman dovoljan za kupovinu

Cela kabina je presvučena prijatnim materijalima. Komandna tabla je vrlo plitka i pored toga što je poklopac motora kratak. Italijani su oduvek bili majstori da “zapakuju” mehaniku tako da što manje oduzima prostora putnicima.

Plastika od koje je napravljena je kruta, ali reljefna i prijatna na dodir, tako da ne kvari boravak u automobilu. U stvari, kvalitet materijala i završne opreme je na nivou “grande punta”, u mnogim segmentima čak i mnogo bolji, što je vrlo pohvalno.

Da bi se postigao premijum utisak ne sme se štedeti na materijalu, ali ni dizajnu
Da bi se postigao premijum utisak ne sme se štedeti na materijalu, ali ni dizajnu

Inače sama komandna tabla je jednostavna i pregledna, što i jeste u duhu vremena koje je replicirano. Iako je prekopirana šema starog instrumenta, dizajneri su pod malo polukružno senilo uspeli da smeste i brzinomer i obrtomer i relativno veliki displej putnog kompjutera.

Nekada je sve bilo mnogo jednostavnije i lakše, zar ne?
Nekada je sve bilo mnogo jednostavnije i lakše, zar ne?

Ovaj “mališa” se po funkcionalnosti gotovo i ne razlikuje od većih modela italijanskog giganta. Naravno, mala i retro kabina ima nedostatke.

Brzinomer i obrtomer nisu lako čitljivi, a audio uređaj na centralnoj konzoli nije pri ruci vozača. Ipak, ništa od ovoga ne uzimamo previše za zlo. Dopada nam se to što dizajniri nisu upanjili upotrebnu vrednost auta insistirajući na retro dizajnu.

Ručica menjača je preciznija i upotrebljivija nego kod sličnih malih modela Fijata
Ručica menjača je preciznija i upotrebljivija nego kod sličnih malih modela Fijata

Oprema automobila u “laundž” paketu opreme je vrlo bogata. Pored staklenog krova, tu je servo upravljač, ABS, ESP, centralna brava sa daljinskom komandom, električni pokretači prozora, radio sa CD-om, manuelni klima uređaj, tonirana stakla, svetla za maglu napred i pozadi, aluminijumski naplaci.

Jedna od “poslastica” malog “fijata” je Majkrosoftov “blue i me” sistem koji služi za povezivanje audio uređaja u autu sa mobilnim telefonom ili drugim uređajima plutem “bluetooth” veze ili preko USB konektora. Kada se sistem upari sa telefonom, imate mogućnost da obaljate razgovore preko zvučnika automobila.

Korišćenje usluga pametnog telefona može da bude jednostavnije
Korišćenje usluga pametnog telefona može da bude jednostavnije

Sistem je takođe u stanju da vam pročita SMS poruke. Kroz sve menije i podešavanja možete da prođete putem glasovnih komandi.

Za potpuno upoznavanje sa sistemom trebaće vam oko pola sata, a vaše komšije će sigurno imati temu za ogovaranje zbog vašeg “ćaskanja” sa automobilom na parkingu.

Prednja sedišta su postavljena visoko i vrlo su mekana i udobna. Nisu previše profilisana, tako da nisu namenjena jurcanju po krivinama, već udobnu dužu vožnju.

Vozač može da pomera sedište po dubini i visini i da podešava ugao naslona. Komande su postavljene dobro, tako da u “fijatu” sedite kvalitetno u udobno i pored toga što upravljač ne može da se podešava po dubini.

Motor od 1,2 litra je elastičan i ekonomičan
Motor od 1,2 litra je elastičan i ekonomičan

Ručica menjača je smeštena u produžetku komandne table i uvek je pru ruci. Preglednost je dobra u svim pravcima.

Spoljni retrovizori su ovalni i vrlo veliki, tako da pokrivaju gotovo ceo prostor iza auta. Farovi imaju jak i bistar snop svetlosti i dovoljno daleko i široko osvetljavaju put ispred automobila.

Šarmantan je i okretan, nije slučajno pularan kao njegov prethodnik
Šarmantan je i okretan, nije slučajno pularan kao njegov prethodnik

Mehanika vodi poreklo sa drugih manjih Fijatovih modela. Finim “tjunovanjem” opruga i amortizera postignut je dobar nivo komfora uz zadržavanje dobrih voznih osobina.

Automobil je vrlo lak, spreman za vožnju teži tek 850 kg. Uz kratko međuosovinsko rastojanje, ovaj automobilčić je kao poručen za vijuganje.

Iako se karoserija naginje, automobil munjevito menja pravac i vrlo spremno i precizno prati komande upravljača. “Petstotka” je dobro izbalansirana, tako da na granici prijanjanja ni prednji ni zadnji kraj nemaju tendenciju proklizavanja. U krajnjem slučaju, auto blago iskliza sa sva točka, izgubi brzinu i zadrži se na putanji, uz svesrdnu pomoć ESP uređaja.

Iako je prilično visok, upravljivost i stabilnost su na vrlo visokom nivou
Iako je prilično visok, upravljivost i stabilnost su na vrlo visokom nivou

Upravljač ima oko dva kruga od jedne do druge krajnje tačke i vrlo je direktan. Servo ojačivač u “siti” modu je jak, tako da je upravljač toliko lak da se može bukvalno obrtati malim prstom.

Ovo je idealno za gradsku gužvu. Uopšte, utisak u vožnji je vrlo povoljan, pošto je auto vrlo mekan i prijatan.

Osnovni motor od 1,2 litra je tek dovoljan za energičnu vožnju
Osnovni motor od 1,2 litra je tek dovoljan za energičnu vožnju

Ispod kratkog prednjeg poklopca nazire se poznati četvorocilindrični agregat zapremine 1,2 litra sa 8 ventila, sa snagom od 69 “konja” pri 5500 o/min i maksimalnim obrtnim momentom od 102 Nm pri 3000 o/min. Kada se vozite sami, ili sa jednim putnikom, auto je živahan.

Međutim, ako ga opteretite ili (i) uključite klima uređaj, motor će početi da posustaje, tako da ćete morati da ga poterate u visoke obrtaje.

Iz mirovanja do 100 km/h ubrza za 12,9 sekundi, a fabrika navodi da maksimalna brzina iznosi 160 km/h. I pored oštre vožnje, potrošnja je ostala prijatno mala.

Prosek u gradskoj vožnji se kreće oko 6,6 litara na 100 kilometra, a kada se vozi na otvorenom drumu, može skoro da se prepolovi. Prosek testa je bio nešto preko 6 litara na 100 kilometara.

Umerenom vožnjom može se doći do proseka od 6,5 litara
Umerenom vožnjom može se doći do proseka od 6,5 litara

“Fijat 500” nas nije razočarao. Početno oduševljenje izgledom je potkrepljeno odličnom konstrukcijom, voznim osobinama i kvalitetom. Međutim kao što smo rekli, mali “fijat” više nije narodni, već prestižni auto, tako da mu je i cena u skladu sa time.

U poslednih šest godina od kada je ovaj test objavljen u Auto magazinu, cene, paketi opreme, kao i sam automobil su se donekle menjali, a trenutnu ponudu možete videti na internet strani uvoznika, Fijata Automobili Srbija.
Ivan Katunac

LAk upravljač i komande su idealne za vijuganje gradom

Za:
Prostor u kabini
Kvalitet izrade
Imidž
Performanse

Protiv:
Mesto na zadnjoj klupi
Cena
Ergonomija komandi

Ocena:
“Fijat 500” je toliko simpatičan automobil da je celo Evropsko tržište osvojio na prečac. Na svu sreću, harizmu prati kvalitet izrade i vozne osobine, tako da nije teško preporučiti ga kao drugi automobil u porodici, ili kao prvi automobil za tinejdžera.

Svaki detalj na karoseriji podeseća na stari fijat 500

Oprema:
stakleni krov, servo upravljač
ABS, ESP standard
centralna brava sa daljinskom komandom standard
električni pokretači prozora standard
električni pokretači retrovizora standard
radio sa CD-om standard
manuelni klima uređaj standard
tonirana stakla standard
Blue and Me uređaj standard
aluminijumski naplaci standard
frontalni i bočni vazdušni jastuci standard

Zbog malih dimenzija idealan je za šunjanje po gradu

FIAT 500 1,2 Lounge
Motor:
Četiri cilindra redni, postavljen poprečno ispred prednje osovine, dva ventila po cilindru, jedno bregasto vratilo u glavi od lakog metala, kolenasto vratilo sa osloncem u pet ležaja, elektronski kontrolisano ubrizgavanje goriva, stepen kompresije 11,1:1, ulje 3,5 l,
zapremina 1242 ccm
prečnik i hod 70,8×78,9 mm
snaga 51 kW(69 KS) pri 5500 o/min
obrtni moment 102 Nm pri 3000 o/min
Transmisija
pogon na prednjim točkovima, petostepeni manuelni menjač
prvi stepen 3,91:1
drugi stepen 2,16:1
treći stepen 1,48:1
četvrti stepen 1,12:1
peti stepen 0,90:1
hod unazad 3,82:1
glavni prenos 3,44:1
Kočnice
napred ventilirajući diskovi, 240 mm
nazad doboši
Upravljač
tip nazubljena letva,servo
Oslanjanje
napred nezavisno tipa “mekferson”, spiralne opreuge, teleskopski amortizeri, stabilizator
nazad torziona osovina, spiralne opruge, teleskopski amortizeri, stabilizator
Karoserija
Samonoseća, dvoprostorna, tri vrata, pet sedišta
dužina 3545 mm
širina 1625 mm
visina 1490 mm
međuosovinsko rastojanje 2300 mm
trag točkova 1415/1410 mm
rezervoar 35 l
prtljažnik 185 l
masa 865 kg
naplaci 5,5J15
pneumatici 185/55R15
Performanse
maksimalna brzina 160 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,9 s
Potrošnja
u gradu 6,4 l/100 km
van grada 4,3 l/100 km
prosek 5,1 l/100 km

Koji je vama lepši? Dobro razmislite!
Koji je vama lepši? Dobro razmislite!

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring