Auto magazin

Fiat 500L 1,4 Nacionale

Fiat 500L 1,4 Nacionale
28.03.2014.
Šumadijo, rodni kraju

Već je postao uobičajena pojava na našim ulicama, stigao je na puteve Evrope i sajmove u Americi: „fijat 500L”, sa Lepenice, jasno!

Fijat se vratio kući! To je konačno i  moralo da se dogodi, jer je ovde baš uhvatio korena. Iako je već popularno (i pogrešno!) nazvan novim „fićom”, od sada iz Šumadije stiže ozbiljniji proizvod – model sa oznakom „500L” o kome smo već pisali, i o kome se već dosta toga zna.

„Fijat 500L” pripada mini MPV segmentu. Zanimljivo je da je za osnivanje te kategorije zaslužan upravo Fijat koji je pre skoro 60 godina predstavio prvu „multiplu”. Bio je to povećani „fijat 600”, odnosno „fića” koji se proizvodio kod nas. Danas je mini MPV segment postao prilično popularan u Zapadnoj Evropi kada su u pitanju porodični automobili. Na žalost, ti kupci su i jedina ozbiljna ciljna grupa na Starom kontinentu, s obzirom da se istočne zemlje smatraju nerazvijenim područjima u kojima vladaju mali sedani, kao posledica iskompleksiranosti kupaca zbog svog lošeg materijalnog stanja, i želje da voze velike i skupe limuzine. Ako već ne mogu da voze jednu takvu, onda će kupiti malu koja izgleda „slično”.

500L je lajfstajl automobil 500L je lajfstajl automobil

Priznajemo, bili smo suzdržani pre prvog kontakta sa automobilom. Prvo što smo uradili jeste da smo zagledali detalje i kvalitet završne obrade. Iznenadilo nas je to što je veoma mali zazor između panela na karoseriji, što samo pokazuje koliko je proces proizvodnje precizan. Hromirane kvake ne samo što izgledaju skupo već su zaista vrlo kvalitetne, kao na premijum modelima. Čak je između osnove retrovizora i karoserije postavljen sloj filca kako se ne bi nažuljao lak. Takvi detalji ukazuju na ozbiljne namere…

Kvalitet izrade je odličan Kvalitet izrade je odličan

O dizajnu ne treba previše trošiti reči: uz veliku količinu niklovanih detalja „500L” zaista izgleda kao da je iz premijum segmenta. Bez sumnje je najatraktivniji u klasi, iako su neki od konkurenata zanimljivi zbog toga što nemaju B stub. Unutrašnjost je podjednako originalna, ali i manje kvalitetna. Doduše, sve je bilo vrhunski uklopljeno, tokom vožnje nema nikakvih krckanja i škripanja, ali mislimo da je kvalitet plastike mogao da bude bolji. Recimo, delovi komandne table su u boji karoserije ali nema ni malo mekanih površina. Sa druge strane, na nekim tržištima je dostupna vrlo luksuzna opcija – ti delovi koji su ovde obojeni mogu da budu presvučeni alkantarom, pa čak i kožom!

Snažna pojava na ulicama - nije čudno što je postao hit u svetu Snažna pojava na ulicama - nije čudno što je postao hit u svetu

Ovo je još jedan dokaz da Fijat ima, rekosmo, ozbiljnu nameru da pomrsi račune automobilima premijum segmenta. To se vidi i po detaljima u kabini, kao što je recimo lepo dizajnirana ručica menjača sa aluminijumskim nitnama na kojima je utisnuta oznaka „500”, ali i po aktuelnom spisku dodatne opreme. Na njemu se, između ostalog, nalaze električno pokretana prednja sedišta sa električnom lumbalnom podrškom i naslonom za ruke, a to sve zajedno košta 300 evra sa PDV-om! Tu su još i grejači vetrobrana koji ga ekspresno odmrzavaju, automatsko aktiviranje dugih svetala iz pomoć kamerice smeštene iza unutrašnjeg retrovizora, panoramski pokretni krov… U svakom slučaju, oprema je zaista luksuzna i što je najvažnije, ne košta mnogo, tako da svako prema svom ukusu i potrebama može da doplati za ono što mu odgovara.

Dodatna oprema nije skupa Dodatna oprema nije skupa

Što se tiče komfora u kabini, moramo da priznamo da smo prijatno iznenađeni. Pre svega, prostora ima na pretek, mnogo više nego u prosečnom automobilu srednje niže klase, odnosno C segmenta. MPV oblik karoserije je zaslužan za to što je šoferšajbna daleko od vozača i suvozača, a dizajnerski efektno rešenje podeljenog A stuba je i vrlo praktično, tako da je preglednost odlična. Posebno ima mnogo mesta na zadnjim sedištima na kojima ni visoke odrasle osobe neće, ali zaista neće imati problema sa prostorom za kolena. Prtljažnik je takođe za pohvalu – ima veliku zapreminu od 400 litara a tu je i praktična pregrada čija se visina može podešavati. U slučaju da se klizna zadnja sedišta pomere skroz unazad, njegova zapremina je i dalje solidnih 343 litra.

Prtljažnik ima zapreminu 343 litra Prtljažnik ima zapreminu 343 litra

Red je da pomenemo i neke mane; smatramo da je trenutna ponuda motora nedovoljna – u Srbiji se može kupiti sa čuvenim 1,3 „multidžet” dizelašem od 85 „konja”, kao i sa 1,4 „fajr” (FIRE – Fully Integrated Roboticized Engine) benzincem od 95 KS koji se nalazio u testiranom primerku. Na drugim tržištima je situacija bolja; u Italiji je u ponudi i dvocilindrični turbo-benzinac zapremine 900 kubika koji je veoma štedljiv, ali i dosta podiže cenu. Interesantno je da tamo nije u ponudi 1,6 „multidžet”, ali smo ga našli u nemačkom cenovniku. Sa svojih 105 KS smatramo da je taj motor prava mera za ovaj auto.

Zadnja klupa se pomera po dužini Zadnja klupa se pomera po dužini

Ipak, vratimo se testiranom automobilu. Pre svega, moramo da pohvalimo to što svi benzinci ispunjavaju Euro 6 standarde o emisiji izduvnih gasova, sa velikim smanjenjem količine azotnih oksida koji su među najopasnijim štetnim jedinjenjima. Prilikom prvog susreta, malo nas je razočarala ručica šestostepenog menjača koja jeste lepa i ergonomski odlično oblikovana, ali nije najpreciznija i ima velike hodove. Tu se moramo setati starih popularnih Fijatovih derivata kod nas, i odmah ćete znati na šta ciljamo. Zanimljivo je da je sistem ubrizgavanja goriva projektovan tako da prilikom polaska i popuštanja kvačila automatski podiže obrtaje motora nešto više nego što je uobičajeno kod benzinaca. Osećaj je bukvalno isti kao da iz mirovanja krećete sa dizelašem.

Umesto pijano plastike može da se dokupi koža Umesto pijano plastike može da se dokupi koža

U vožnji se pokazalo da 1,4 motoru ipak nedostaje snage, posebno na nižim obrtajima. Prilično je trom i da bi snažnije povukao mora da bude na visokim obrtajima. I to je opet neka stara škola koju znamo: „fijati” vole „turu”, rad menjačem, što možda (nekima) smeta, ali je jednostavno tako. Zato vožnja rezultuje i većom potrošnjom, tako da u gradskoj vožnji treba računati na oko 9 l/100 km. Lako se vozi, komande su mekane a tu je i tradicionalni „siti” servo koji dodatno olakšava ionako lagan volan. Ponašanje na putu je za pohvalu, auto je izbalansiran, dobro „pegla” duge neravnine, bez ljuljanja i velikog naginjanja u krivinama. Malo problema imaćete na kočenju u zavoju, pogotovo ako ste ušli van idealne putanje i većom brzinom.

Gornja kaseta ima hlađenje Gornja kaseta ima hlađenje

Sitne neravnine za „fijat 500L” ne predstavljaju nikakav problem jer ih vrlo mekano podešeno ogibljenje efikasno neutrališe po sistemu nekadašnje „francuske škole”. Još jedna pohvala ide na račun sistema za pasivnu i aktivnu bezbednost. Već u najjeftinijem paketu opreme standard su šest vazdušnih jastuka i ESP sistem sa „hil holder” funkcijom koja par trenutaka zadržava auto zakočenim na uzbrdici nakon puštanja kočnice. Doduše, ESP je obavezan u zemljama EU, pa se fabrici verovatno nije isplatilo da ga posebno sklanja za naše tržište. On ne može da se isključi preko tastera u kabini, ali može sistem za kontrolu proklizavanja pogonskih točkova ASR, koji je takođe standard.

Kvalitetni materijali u kabini Kvalitetni materijali u kabini

Jednom rečju, „fijat 500L” obiluje opremom, bilo da je već deo paketa ili opcija uz doplatu. Već to pokazuje da ovaj auto nije napravljen (samo) za Srbiju, jer, priznaćete, cena nije za srpski džep. Štaviše, sada sasvim dobijaju na značaju reči onih koji su govorili da se u Kragujevcu gradi ozbiljna fabrika, u kojoj će se proizvoditi „ozbiljni” automobili. Zato, što pre treba zaboraviti vremena „juga” i „keca”.

Jer, „500L” više nije auto za svakoga, i neće imati imidž „nadonog” prevoznog sredstva. To će jedva dočekati  oni koji žele da se izdvoje na putu. Pitanje, dakle, glasi: kome će se svideti?

Nekoliko pretpostavki: porodice sa decom će ga obožavati jer je dovoljno veliki, prostran i praktičan; vrlo brzo, čim prvi primerci promene vlasnike, što znači za jedno godinu dana, zavoleće ga taksisti; ako imate umetničkog duha, takođe je zanimljiv jer je kreativno kreiran i šarmantan na način koji nije kopiran; ima tu još ideja, ali naredni meseci pokazaće kome se najviše sviđa.

Aluminijumski naplaci su dodatna oprema Aluminijumski naplaci su dodatna oprema

Nas je najviše radovala lakoća kojom auto služi. Lako se ulazi i izlazi, pregledan, prostran, stabilniji nego što smo očekivali imajući u vidu gabarite (visine, pre svega), uz performanse koje nisu najsvetlija tačka od onog trenutka kada poželite da naglo ubrzate. Ali, iza svega toga, srž ovog automobila je duh koji je mnogim našim (starijim) vozačim ostao urezan od prvih dana iz auto-škole. Da, to je „fijat”, rezak, mami vas da dodate gas, da ga čujete i približite crvenoj zoni obrtomera. Sve to lako prizovete u sećanje, ako ste samo jednom seli u neki od Fijatovih/Zastavinih automobila. Ne pada iver daleko, što važi i u našem primeru.

Menjač nije previše precizan Menjač nije previše precizan

Zato, razmislite, ili barem probajte. „Fijat 500L” nije najbolji auto na svetu, ali je bolji nego što smo očekivali; ne obara sa nogu svojim izgledom, ali je jedinstven, štaviše nema ni brojnu konkurenciju. Ako vam je potreban praktičan, upotrebljiv, pouzdan auto, ako još možete da ga kupite, onda je novi „šumadinac” dobra tema za razmišljanje. Bez preterivanja…

Ekipa novinara i fotoreportera
Auto  magazina

Objavljeno u Auto magazinu broj 56 iz februara 2013. godine. Sve cene i uslovi prodaje odnose se na vreme objave

Uređaj koji će vam pomoći da naučite da vozite štedljivo Uređaj koji će vam pomoći da naučite da vozite štedljivo

Škola eko-vožnje

Sa specijalnim programom koji prati način vožnje i pokazuje vozaču u čemu greši u pogledu ekonomičnosti, prvi put smo se susreli u kamionima Iveka. Lepo je što ga je Fijat stavio i u „500L” jer, osim ostvarivanja uštede, ima i edukativnu ulogu.

Odakle je? Odakle je?

Proudly Made in SRB

Naziv marketinške kampanje kojom je Fijat predstavio „500L” u Srbiji je zaista iskren. Na identifikacionoj pločici smeštenoj u gepeku je utisnuta zemlja proizvodnje, odnosno Srbija, što je inače veoma retko u automobilskoj industriji!

Puno pažnje posvećeno je komforu Puno pažnje posvećeno je komforu

Grejači vetrobrana

Među luksuznim detaljima na spisku dodatne opreme se nalaze i grejači šoferšajbne koji je brzo odlede, kao i oznaka da stakla imaju posebnu zvučnu izolaciju. I stvarno, u kabini je vrlo tiho čak i pri velikim brzinama, pa se čak i sirena samog auta slabo čuje.

Električno pomeranje sedišta Električno pomeranje sedišta

Elektrika u sedištima

Ukoliko volite elektro-podešavanje sedišta, to vas neće mnogo koštati. Tačno je da ta opcija nije standard, ali nije ni mnogo skupa – košta 300 evra sa PDV-om i uz nju se dobija elektro-lumbalni deo i naslon za ruke. Mogli bi da razmisle i o masažerima…

Odlično se snalazi u gradskoj gužvi Odlično se snalazi u gradskoj gužvi

Fiat 500L 1,4 16V Pop Star

motor:   zapremina 1368 ccm, snaga 70 kW (95 KS) pri 6000 o/min, maks. obrtni moment 127 Nm pri 4500 o/min, menjač 6 stepeni

dimenzije:   4147/1784/1665 mm, međuos. rastojanje 2612 mm, masa 1245 kg, rezervoar 50 l, prtljažnik 400 l, pneumatici 225/45 R 17
performanse:   maks. brzina 170 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,8 s, potrošnja 5,0/6,2/8,3 l/100 km, emisija CO2 145 g/km (Euro 6)

Sedišta nemaju dobru bočnu potporu Sedišta nemaju dobru bočnu potporu

Oprema

Standard: ABS, EBD, ESP, ASR, MSR, pomoć pri kretanju na uzvrdici, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, tempomat, manuelni klima uređaj, priprema za radio, alu-felne 16 inča, elektro-podizači prednjih prozora, centralna brava sa daljinskim
Opcije: Elektro-podesivi retrovizori sa grejačima, zatamnjena stakla, kožni volan i ručica menjača, blutut konekcija, tasteri telefona i ozvučenja na volanu, automatski dvozonski klima uređaj, elektro-podešavanje lumbalnog dela u prednjim sedištima, grejanje prednjih sedišta, vazdušni jastuk za kolena vozača, elektrohromatski retrovizor, radio CD/MP3 sa 5,4 inča displejem osetljivim na dodir, USB i AUX priključci, alu-felne 17 inča, bikolore boja, senzori za kišu i farove, automatsko aktiviranje dugih svetala, grejači u vetrobranskom staklu

Test verzije treking spremamo za aprilski broj Auto magazina Test verzije treking spremamo za aprilski broj Auto magazina

Nove verzije

Od kada je ušao u proizvodnju, “fijat 500 l” je obogaćen za nekoliko novih verzija, poput “treking” i “living”, kao i nekim specijalnim serijama, kakva je “bits”. Na testu u našoj redakciji nalazi se atraktivni model “treking” u bikolore šemi. Detaljan test ovog automobila moćićete da proćitate u narednom, aprilskom broju Auto magazina.

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]