Fiat Punto dobio nula zvezdica na EuroNCAP kreš testu

Zbog nedostataka najnovijih bezbednosnih sistema pomoći vozaču, Fiat Punto je izgubio sve zvezdice na najnovijem EuroNCAP kreš testu

Evropska pa i svetska javnost juče je bila ne malo iznenađena kada je EuroNCAP objavio rezultate najnovijih testiranja.

Uz brojne nove modele među kojima su redizajnirana Toyota Yaris, Kia Stinger, Kia Stonic, BMW Serije 6 GT, Jaguar F-Pace i Dacia Duster, objavljen je i test Fiata Punto koji je dobio ni manje ni više nego nula zvezdica!

U obrazloženju ocene navodi se da je Punto osvojio dve zvezdice za bezbednost odraslih putnika i dece, kao i za bezbednost pešaka.

Međutim, nedostatak najnovijih sistema asistencije za vozača kao što su automatsko kočenje, upozorenje o nenamernom napuštanju saobraćajne trake, upozorenje na vozila u mrtvom uglu i ostalih, doveo je do toga da je Punto izgubio i te dve zvezdice.

Fiat Punto, pod izvornim nazivom Grande Punto, proizvodi se od 2005. godine.

U međuvremenu se mnogo toga izdešavalo u oblasti bezbednosti, tako da podatak da je pre 12 godina na tom istom kreš testu po tadašnjim standardima dobio maksimalnih pet zvezdica, danas očigledno ne vredi mnogo.

[vc_video link=”https://youtu.be/9N1Q0k6-ebg”]

Jasno je da Fiat nije spremno odgovorio sve zahtevnijim bezbednosnim standardima i koracima koje je do sada učinila konkurencija, ali se isto tako dovodi u pitanje sistem ocenjivanja EuroNCAP organizacije.

Po mnogima, ispada da EuroNCAP ocenjuje pre svega sisteme za izbegavanje sudara a ne i samu spremnost automobila da zaštiti putnike u slučaju da do njega i dođe.

Takođe, EuroNCAP često ocenuje automobile sa i bez dodatne bezbednosne opreme. U slučaju Punta, standardna oprema nije uključivala čak ni bočne vazdušne jastuke koje danas za zapadnoevropsko tržište dnas imaju čak i automobili marke Dacia i Lada.

Izvesno je da je ovde definitivno omanuo Fiat ali i EuroNCAP koji je dodelio nula zvezdica automobilu čiji je putnički prostor ipak koliko-toliko dobro prošao.

Na neki način, Punto je izjednačen sa azijskim modelima u kojima bi pri ovako izvedenim kreš testovima sigurno bilo i potpuno uništenih lutaka, inače vrednih oko 800.000 evra po komadu.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring