Auto magazin

Fiat Topolino je ozbiljno ulepšan Citroen Ami

Fiat Topolino je ozbiljno ulepšan Citroen Ami
02.06.2023.

Prelazak Fijata pod okrilje Stelantis grupe označio je i početak deljenja tehnologije među brendovima koji se pod njenim okriljem nalaze.

Najnoviji u nizu je mali auto na struju, koji smo i mi imali prilike da vidimo na sajmu automobila u Beogradu prošle godine. Reč je o modelu Citroen Ami, koji se u Zapadnoj Evropi vodi kao električni kvadricikl, pa mogu da ga voze i mlađi od 18 godina.

U međuvremeni, Citroen Ami je dobio i Opel znak i naziv Rocks, sa tek neznatno izmenjenim dizajnom. Njima se sada pridružuje Fiat.

Fijatova verzija se značajnije razlikuje dizajnerski, sa mnogim detaljima karakterističnim za Italijane, po kojima su nadaleko čuveni.

Ljubiteljima tradicije i istorije italijanske marke možda se neće svideti činjenica da je novi model u gami nazvan Topolino (mali miš), po ugledu na slavni istoimeni auto iz 1936. godine.

Nova iteracija je inspirisana Fijatom 500 iz 1957. sa okruglim farovima, platnenim krovom, poklopcima točkova u retro stilu, i bojom sladoleda od mente. Auto je, očekivano, bez bočnih prozora i umesto vrata ima užad.

Na žalost, Fijat je objavio samo jednu fotografiju i video novog Topolina, pa se nadamo da ćemo uskoro moći da vidimo još detalja karakterističnih za italijanski brend.

Verovatno će sa Citroenom i Opelom deliti električni motor od 8 KS i litijum-jonsku bateriju od 5,5 kWh, uz ograničenu maksimalnu brzinu od 45 km/h i domet vožnje od 70 km.

Prednost ovakvog automobila leži u činjenici da u nekim evropskim zemljama tinejdžeri mogu legalno da voze teške četvorocikle od 14 ili 16 godina u zavisnosti od lokalnog zakonodavstva. Isto tako, u nekim zemljama parkiranje je besplatno na parking mestima za motocikle.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Veoma dobar rezultat, jedan od pet nije uote malo. Još kada bi vlade u EU [...]

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]