Ford F-150 dobio Baja mod

Najveći Fordov pikap je još uvek u fazi ispitivanja a serijska verzija će se pojaviti na jesen. Do tada, Ford otkriva neke od detalja, među kojima je i "baja" mod za vožnju po pesku

U poslednje vreme mnogi proizvođači uvode specijalne modove vožnje za svoje modele, a među poznatijima je Tesla, koji je uveo “ludilo” mod.

Najnoviji je američki “ford F-150”, veliki pokap, za koji su Amerikanci napravili nekoliko različitih modova vožnje, s obzirom da je u pitanju vrlo ozbiljan terenski pikap.

auto magazin srbija 2017-ford-f-150-raptor-baja-mode

Za nas je najzanimljiviji “baja” mod, ne samo zato što ova reč ima posebno značenje u srpskom jeziku već i zato što je vrlo specifičan zbog svojih voznih karakteristika.

auto magazin srbija 2017-ford-f-150-raptor-baja-mode

Na neki način, to je fabrički čip-tjuning, tako da pritiskom na dugme motor menja karakter i drastično brže prima gas, uz povećanu osetljivost papučice.

auto magazin srbija 2017-ford-f-150-raptor-baja-mode

Iako zvuči apsurdno, “baja” mod je namenjen ekstremnoj vožnji po pustinji, odnosno pesku i to u kombinaciji sa reduktorom. Tada i menjač brže reaguje, sa bržom promenom stepena prenosa ali sa maksimalnim odlaganjem tog trenutka kako bi se izvukao maksimum iz motora.

Ford F-150 je i dalje u fazi ispitivanja, tj. prototipa a serijska verzija se ičekuje na jesen. Pokreće ga 3,5 litarski V6 motor sa oko 500 “konja”, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring