Auto magazin

Ford Mondeo 2,0 TDCi Titanium

Ford Mondeo 2,0 TDCi Titanium
25.12.2015.

Ford je vratio “mondeo” u automobilski segment koji zaslužuje, a to je predvorje premijum klase. A tu ih čeka izuzetno jaka konkurencija, zbog koje je Ford morao da uloži sve svoje znanje i iskustvo.

magazinauto.com ford mondeo titanium 2015 test

Nos je dizajniran u stilu Aston Martina…

Rezultat je automobil koji i izgleda odlično, a vozaču i putnicima pruža maksimalno uživanje. Nismo mogli da ne primetimo da su dizajneri zadržali prepoznatljiv nos u stilu Aston Martina, dok zadnji deo neodoljivo podseća na Jaguarove limuzine. Sve u svemu, auto izgleda prestižno, što jedna limuzina i zaslužuje.

Sa gotovo 4,9 metara, još uvek je jedan od najdužih automobila u klasi. Nizak krov koji se lučno spušta u kupeovskom maniru, kao i vrlo pravilne proporcije naglašavaju lepotu automobila. Inače, “mondeo” se po običaju pravi u tri karoserijske varijante, kao limuzina sa četvora vrata, kao hečbek i karavan.

magazinauto.com ford mondeo titanium 2015 test

…dok zadnji deo neodoljivo podseća na Jaguarove limuzine

Mi vam prikazujemo limuzinu. Ona je možda za nijansu lepša u odnosu na hečbek, ali je nešto manje praktična. Iako je poklopac prtljažnika dovoljno veliki za utovar kabastih predmeta, da bi dosegli za nekim predmetom koji se nalazi uz samu klupu, morate bukvalno da se celi zavučete u prtljažnik. Čak i dvometraši imaju problem sa tim. Inače, prtljažnik ima zapreminu od 525 litara što je u proseku klase, a više nego dovoljno za porodični odlazak na godišnji odmor, ili službeno putovanje.

I u kabini primećujemo dizajnerski uticaj jedne od premijum kompanija, ovaj put Volvoa (podsećamo, Astom Martin, Jaguar i Volvo jesu, ili su nekada bili u vlasništvu Forda). Naime, jednostavna, ravna centralna konzola sa tek nekoliko pravilno raspoređenih tastera i sa praktičnom otvorenom ostavom na dnu. Komande infotejnment sistema i klima uređaja su objedinjene, što do sada nije bio čest slučaj. Ipak, nema problema sa razaznavanjem potrebnih tastera.

magazinauto.com ford mondeo titanium 2015 test

Sa gotovo 4,9 metara, još uvek je jedan od najdužih automobila u klasi

Očigledno je da su dizajneri uložili veliki napor, jer kabina nije samo lepa, već i vrlo funkcionalna. Osećate da je neko mislio o vama i vašim potrebama. Takođe je očigledno da je kabinu dizajnirao neko ko ne samo što je i sam vozač, već je i seo u prototip i detaljno usavršio svaki detalj.

Nije samo ergonomija komandi na vrhunskom nivou, već su i raznorazne pregrade, držači čaša i flaša postavljeni tako da možete da ih koristite intuitivno i bez potrebe za ustajanjem sa sedišta. Prva stvar koju osetite kada uđete u automobil je odličan kvalitet.

magazinauto.com ford mondeo titanium 2015 test

Očigledno da je kabinu dizajnirao neko ko ne samo što je i sam vozač, već je i seo u prototip i detaljno usavršio svaki detalj

Svaki detalj, od kvaki na vratima, prekidača, nožnih komandi, pa do načina i zvuka na koji se zatvaraju vrata deluju izuzetno solidno. Vozaču i putnicima ovakve stvari dodatno ulepšavaju boravak i korišćenje automobila. Kvalitet materijala i završna obrada su bitno bolji nego na prethodnoj generaciji “mondea” i sada su među najboljim u klasi.

Sedišta su deblja nego ranije, telo više utone u naslon, a i je bočna potpora je bolja. Vozačevog sedište, kao i lumbalna potpora podešavaju se “na dugme”, što je deo dodatne opreme. Komandna tabla je pregledna i elegantna. Plastika komandne table je prijatno mekana. Točak upravljača je dobro profilisan, pa lepo leži u rukama, iako je u maniru Forda tanji nego kod konkurentskih modela.

magazinauto.com ford mondeo titanium 2015 test

Jednostavna, ravna centralna konzola sa tek nekoliko pravilno raspoređenih tastera i sa praktičnom otvorenom ostavom na dnu podseća na Volvo

Primetno je da ima manji prečnik nego u prethodnoj generaciji. Centralna konzola nije previše široka pa visoki vozači mogu da opušteno drže desnu nogu, što je bolje od većine autmobila u klasi. Inače, u “mondeu” se sedi nisko i opušteno, kao i u svakoj limuzini, ali primećujemo da vozačko sedište nije postavljeno ultimativno nisko, gotovo na patosu kao ranije, što olakšava ulazak i izlazak iz auta, ali još uvek ne kompromituje zavaljen položaj tela.

Jedno od najdužih međuosovinskih rastojanja u klasi sa sobom donosi odličan prostor za kolena za putnike pozadi. Na prvi pogled, novi “mondeo” je manje impresivan nego stari. Međutim, to je samo optička varka zbog debljeg tapacirunga. Još uvek se pozadi sa lakoćom mogu smestiti tri dvometraša. Zaista impresivno.

magazinauto.com ford mondeo titanium 2015 test

Jedno od najdužih međuosovinskih rastojanja u klasi sa sobom donosi odličan prostor za kolena za putnike pozadi

Ford u srbiji nudi dva paketa opreme za “mondeo”, a automobil koji vam prikazujemo ima bogatiji, “titanijum”. On je bogat i više nego dovoljan za komforno korišćenje automobila. Može se reći i da je vrlo luksuzan.

Automobil ima automatski klima uređaj sa dve zone, senzore za kišu i automatsko paljenje farova, dnevna svetla, tempomat, svetla koja osvetljavaju unutrašnjost krivine, senzore za parkiranje, audio uređaj sa osam zvučnika, putni računar.

magazinauto.com ford mondeo titanium 2015 test

Da bi dosegli neki predmet koji se nalazi uz samu klupu, morate bukvalno da se celi zavučete u prtljažnik

U spisku opreme se nalaze i aluminijumski naplaci od 16 inča. Od bezbednosne opreme, tu su ABS i ESP kao i sedam vazdušnih jastuka. Jedna od osobina premijum automobila je vrlo dugačak spisak dodatne opreme, pomoću kojega svoj automobil možete do detalja da prilagodite svojim željama i potrebama.

Vožnja novog “modea” predstavlja veliko uživanje, ali moramo da konstatujemo da je auto ipak mirniji i manje sportski u odnosu na prethodnu generaciju. To je zbog velike sase, ali načina na koje je podešeno ogibljenje. Ono je relativno mekano, pa je auto zbog toga malo tromiji prilikom odgovora na volan. Ipak, pouzdan je na pravcu i u svim vrstama krivima i sposoban je da ostvari velike bočne sile.

magazinauto.com ford mondeo titanium 2015 test

Poslednja generacija TDCi mašina je elastičnija i uglađenija nego ikada

Limuzinski setap ogibljenja je kao poručen za naše loše puteve, jer se auto minimalno stresa prilikom prelaska preko kratkih i oštrih neravnina. Uz odličnu akustiču izolaciju, mnogo bolju u odnosu na prethodnika, nivo mehaničke i aerodinamičke buke je minimalan i pri vrlo visokim brzinama. Zbog toga “mondeo” minimalno zamara tokom vožnje i idealan je za dugačka putovanja.

Testirani automobil je bio opremljen dvolitarskim turbo-dizel motorom snage 150 KS. Poslednja generacija “TDCi” mašina je elastičnija i uglađenija nego ikada. Turbo rupa na nižim obrtajima je manja nego ikada, ali je za iole dobre performanse potrebno pritisnuti gas do kraja i pustit motor da se zavrti. To ne predstavlja nikakav problem, jer je uglađenost rada motora i usaglašenost sa kvačilom takva da vas mami na čestu promenu brzina. Sve komande su meke a ručica menjača očekivano precizna.

magazinauto.com ford mondeo titanium 2015 test

Prva stvar koju osetite kada uđete u automobil je odličan kvalitet

Iz mirovanja do stotke ubrzava za 9,3 sekunde, a ono što je važnije su međuubrzanja. Zahvaljujući maksimalnom obrtnom momentu od 350 Nm, preticanja su brza i bezbedna. Moderni i snažni turbo-dizel motori u teškim automobilima nisu štedljivi kao nekada, ali je “mondeo” prilično ekonomičan.

Prosečna potrošnja na testu iznosila je 7,8 litara. Na otvorenom je vrlo ubedljiv. Pri konstantnih 120 km/h potrošnja se kreće oko samo pet litra, a pri 160 km/h (govorimo iz iskustva sa Autobana) potrošnja je između 7,5 i osam litara.

magazinauto.com ford mondeo titanium 2015 test

U centru između instrumenata nalazi se veliki kolor displej

Pri konstantnih 100 km/h potrošnja se kreće oko četiri litra. Na otvorenoj magistrali pažljivom vožnjom možete postići prosek od oko 3,5 litra. U gradu potrošnja se kreće između sedam i po i deset litara u zavisnosti od saobraćaja i načina vožnje. Ford mondeo možete nabaviti već za 21.930 evra, a automobil koji smo testirali košta 26.410 evra, bez dodatne opreme.
Ivan Katunac

magazinauto.com ford mondeo titanium 2015 test

Maksimalna bezbednost
Ford je projektovao sve moguće sisteme za pasivnu i aktivnu bezbednost. Za početak, tu su brojni radarski i ultrazvučni senzori koji predviđaju sudar i automatski aktiviraju kočnice ukoliko vozač to sam ne učini.

Posebne kamere se brinu za automatsko aktiviranje dugih svetala na farovima kad god je to moguće, sa istovremenom funkcijom prepoznavanja saobraćajnih znakova. Ovo je posebno zgodno kada ste u nepoznatom okruženju i niste baš najbolje skoncentrisani na ograničenja brzine.

magazinauto.com ford mondeo titanium 2015 test

LED Farovi
Na spisku dodatne opreme su i nezaobilazna glavna svetla u farovima sa LED tehnologijom koja podešavaju snop u zavisnosti od zaokrenutosti volana tako da prate krivine. Kontrola automatskog svetla je automatska, pomoću kamere koja prati situaciju u saobraćaju i ne dozvoljava zaslepljivanje drugih učesnika u saobraćaju.

Snop svetlosti je uniforman širok i snažan, tako da su odlično osvetljene ivice puta i znakovi. Ovakva svetla uveliko olakšavaju vožnju noću i povećavaju bezbednost, pa toplo preporučujemo da ih dokupite.

magazinauto.com ford mondeo titanium 2015 test

Infotejnment sistem
Titanijum paket opreme već poseduje odličan sistem sa ekranom osetljiv na dodir dijagonale 4,2 inča i osam zvučnika. Međutim, mi vam preporučujemo doplatu za uređaj koji potpisuje Soni. On ima ekran dijagonale 8 inča i devet zvučnika.

Rad na ovakvom ekranu je lakši i prijatniji, a zvuk audio uređaja je među boljima koje smo imali prilike da čujemo.

magazinauto.com ford mondeo titanium 2015 test

Ford Mondeo 2,0 TDCi Titanium
Motor: zapremina 1997 ccm, snaga 110 kW (150 KS) pri 3500-4000 o/min, maks. obrtni moment 350 Nm pri 1750-3000 o/min, menjač ručni, 6 stepeni
Dimenzije: 4871/1852/1482 mm, međuos. rastojanje 2850 mm, prtljažnik 525 l, rezervoar 62,5 l, pneumatici 225/55 R 16 (opcija 235/40 R 18
Performanse: maks. brzina 215 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,3 s

magazinauto.com ford mondeo titanium 2015 test

Oprema
Standard: ESP, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, senzori za farove, senzor za kišu, elektrohromatski retrovizor, elektro-podesivi retrovizori, maglenke, zatamnjeni prozori sa zvučnom izolacijom, automatski elektro-pokretači prednjih i zadnjih prozora, sedište suvozača i suvozača podesivo po visini, automatski klima uređaj sa dve zone, kožni volan, tempomat sa limiterom brzine, centralni naslon za ruke pozadi, radio CD/MP3 sa 8 zvučnika, električna parkirna kočnica, pomoć pri kretanju uzbrdo, alu-felne 16 inča
Opcije: upozorenje za napuštanje saobraćajne trake, automatska duga svetla, naplaci od 18 inča, Soni audio sistem, LED farovi, sistem za sprečavanje sudara, sistem protiv napuštanja trake

magazinauto.com ford mondeo titanium 2015 test

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Svaka cast, cega su se setili! Sjajna ideja i koncept! [...]

Kome trebaju delovi za ficu imam 3 broja, neka se jave, 0611319989. [...]

Pa ovo je sjajno. Malo skuplje, ali vredi, posto moj sin obozava automobile i puzle, [...]

Kako da dobijem 5 broke makete five postp na kiosku nije stigo no je dan [...]

Steta za ferari, ali ne podrzavam ovakvo ponasanje, od strane vozaca. Zanimljiva vest u svakom [...]

Kia proizvodi estetski divne automobile. Nisam posedovao njihov auto, ali prijatelji jesu i uglavnom su [...]

Preuzmite Auto magazin za android