Auto magazin

GAZ Gazelle

GAZ Gazelle
01.10.2015.

Ovaj teretnjak, sada, na ruskom i inostranim tržištima nastupa pod imenom „gazela biznis“ jer predstavlja dobar izbor upravo za one kupce koji se bave malim biznisom, za komunalne strukture, putare, šumare i sve one koji žele da ih dopunski opremaju različitim vidovima nadgardnje.

Između ostalog to mogu biti nadgradnje za prevoz hleba, pokretne prodavnice, hidraulične korpe za rad na visinama i slično. Odmah nakon dolaska u Srbiju naša redakcija je prva imala priliku da se upozna sa novim i usavršenim modelom.

„Gazela biznis“ se odlikuje čvrstom i pouzdanom šasijom i isporučuje se u osnovnoj izvedbi sa klasičnim sanducima sa ciradama, ali se sa lakoćom mogu aplicirati i sve navedene nadgradnje. Vozila imaju mali radijus okretanja tako da su veoma pouzdana i laka za manevrisanje u gradskim uslovima vožnje.

auto magazin gaz gazelle

Predstavlja dobar izbor upravo za one kupce koji se bave malim biznisom

Za poslednje 3 godine, koliko su odsustvovali sa srpskog tržišta, automobili iz familije
„gazela“ su pretrpeli ozbiljne modernizacije, te danas predstavljaju kompaktan miks dobro poznate ruske robusnosti i prohodnosti sa savremenim komponentama dokazanih zapadnih proizvođača.

Modernizovano je više od 20 najvažnijih agregata i sistema automobila, uključujući sasvim novi turbo dizel motor, upravljački mehanizam, kočnice, menjač, transmisiju, klima uređaj i enterijer. Upravljački sistem je proizvod nemačkog ZF-a. U vozilo je ugrađen ABS kočni sistem sa Bošovim komponentama, čime je višestruko povećana bezbednost vozila i zaustavni put skraćen za 3 metra.

Jedna od najznačajnijih izmena vezana je za antikorozionu zaštitu vozila. Delovi koji su najpodložniji dejstvu korozivnih elemenata su izrađeni od pocinkovanog lima, a drenažni otvori na kritičnim mestima obezbeđuju dobru ventilaciju i sprečavaju skupljanje i zadržavanje vlage.

auto magazin gaz gazelle

Modernizovano je više od 20 najvažnijih agregata i sistema automobila

Sam enterijer „gazele“ je promenjen u cilju poboljašanja komfora za vozača i putnike. Podignuti krov omogućava čak i visokim osobama lak ulazak u kabinu i kretanje u njoj, dok kod verzije sa dva reda sedišta (5+1) visoki krov omogućava nesmetan ulazak i smeštaj na zadnji red sedišta.

Opciono, vozila mogu biti opremljena inastrument tablom u izvedbi „luks“, sa radio prijemnikom i MP3 plejerom sa komandama na volanu, elektropodizačima stakala, spoljnim retrovizorima sa elektro regulacijom i grejačima, „vebasto“ grejačem, tempomatom ili sistemom centralnog zaključavanja.
Pravo, suštinsko poboljšanje na novim „gazelama“ je ipak motor.

auto magazin gaz gazelle

U Srbiju se uvoze modeli opremljeni turbodizel motorima firme Kamins

U Srbiju se uvoze modeli opremljeni turbodizel motorima firme Kamins zapremine 2.776 kubika sa 120 KS. U delu transmisije automobila – poboljšanja su izvršena i na menjaču, u kojeg su ugrađeni „SKF“ ležajevi i druge komponente, a vozila se mogu poručiti samo za zadnjim pogonom ili sa pogonom na svim točkovima.

auto magazin gaz gazelle

Vozila se mogu poručiti samo za zadnjim pogonom ili sa pogonom na svim točkovima

Vozila „gazela biznis“ u Srbiju uvozi beogradska firma „Rusauto“. Cene ovih vozila su primerene kvalitetu vozila i kreću se od oko 19.800 evra bez PDV-a. Reč je o modelu sa pogonom 4×2, bruto nosivosti 3500 kg, sa 3 sedišta, opremljeno sandukom sa ciradom, „kamins“ turbodizel motorom, ABS-om, klima uređajem, dopunskim grejačem rashladne tečnosti i elektromagnetnom blokadom.

auto magazin gaz gazelle

Elektromagnetna blokada
Adut ovih vozila je ugrađena elektromagnetna blokada diferencijala (kako kod vozila sa pogonom 4×4 tako i kod vozila sa pogonom 4×2). Kod vozila sa pogonom samo na zadnje točkove blokada omogućava ukrućenje pogonske osovine i pokretanje vozila s mesta (što nije slučaj kada te blokade nema) čak i u situaciji kada se jedan točak na toj osovini nalazi na ledu ili okreće bez otpora.

Sa druge strane, kod vozila sa pogonom 4×4, pored blokade difirencijala, postoji i reduktor, kojim se vrši izbor stepena prenosa u zavisnosti od terena koji automobil treba da savlada.

auto magazin gaz gazelle

Gazela Biznis GAZ 330200
Motor: zapremina 2776 ccm, snaga 88,3 kW/120 KS, obrtni moment 270 Nm pri 1400-3000 o/min
Dimenzije: 5540x2066x2120 (visina cirade 2570) mm, međuosovinski razmak 2900 mm, dimenzije tovarnog prostora 3089x1978x400 mm, klirens 170 mm, neto masa 2020 kg, nosivost 1480 kg
Prosečna potrošnja: 11,0 l/100 km

auto magazin gaz gazelle

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Bolji je Opel Grandland 2.2 disel 177 ps [...]

Preuzmite Auto magazin za android