Auto magazin

Glavne razlike između BMW Z4 i Toyote Supra

Glavne razlike između BMW Z4 i Toyote Supra
22.01.2019.

Od kako je premijerno predstavljena na Salonu automobila u Detroitu, Toyota Supra ne prestaje da privlači pažnju.

Poslednja u nizu zanimljivosti vezana je za prebukirani “rezervacioni sistem”. Naime, Toyota je za Evropu pripremila specijalnu verziju A90 Special Edition, koja je trebalo da bude isporučena kupcima širok kontinenta, uključujući i Veliku Britaniju, za koju su bila predviđena 24 komada.

Ispostavilo se da će mnogi britanski kupci, koji su već platili hiljadu funti rezervaciju, ostati bez svoje specijalne edicije s obzirom da je došlo do tehničke greške u sistemu zbog prebukiranosti i prevelikog interesovanja.

Za sve one koji se pitaju koje su to manje ili veće razlike u odnosu na bratski BMW Z4, evo odgovora u nekoliko fotografija.

Iako su BMW i Toyota zajednički razvijali novu Supru, Japanci su se najviše bavili dizajnom i specifičnim podešavanjima automobila, dok je BMW dao kompletnu mehaničku platformu, uključujući i motor.

Na slici je američka verzija Toyote Supra

I zaista, spolja nema bitnih sličnosti osim u pogledu proporcija. Ni spreda ni pozadi ne može se reći da su to modeli koji imaju dosta toga zajedničkog, izuzev kvaka i retrovizora.

U unutrašnjosti je već druga priča. Kompletna postavka je BMW-ova. Jeste da se estetika razlikuje i da su se Japanci trudili da Supra po linijama komandne table podseća na ostale Toyote, ali elektronika i mehanika su ipak učinili da postoji dosta sličnosti sa BMW-om.

Volan jeste nešto drugačiji, ali su tasteri i njihov raspored u potpunosti preuzeti sa BMW modela, doduše, ne aktuelnog Z4 već sa starijih, kao što je Serija 3 F30.

To je očigledno i na komandama “klime”, čiji je raspored dugmića i kompletna elektronika sa BMW trojke.

Komande klima uređaja Toyote SUpra

Komande klima uređaja BMW Serije 3 (F30)

Istovremeno, na BMW Z4 je primenjena nova estetika i komande klime sa displejem temperature koji se nalaze između ventilacionih otvora, kao i kod ostalih najnovijih modela bavarskog proizvođača.

Slična priča je i sa interfejsom multimedije. Toyota takođe ima okrugli džojstik za kretanje kroz meni sa površinom koja je osetljiva na dodir tako da može da služi kao tačped.

Tu su i ostali okolni dugmići preuzeti sa starijih BMW-a dok je kod Z4 praktično identičan interfejs ali sa nešto drugačijim rasporedom, opet, po ugledu na najnovije modele.

Sve u svemu, dosta je sličnosti i pod haubom. Zapravo, motor je isti, sa sigurno drugačijim podešavanjem, ali sa Toyota brendingom i kompletnom estetikom maske.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

prelistaj

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Prelepi i preveliki [...]

Volvo je bio iostao u vrhu po brizi o bezbednosti svih učesnika saobraćaja. a biciklisti [...]

Postovanje... Interesuje me presvlake za BMW 525 karavan 2008..imam kozu pa leti je nepodnosljivo...(k alitetan [...]

Izgleda malo nabudženo, ali ovakvi automobili psotaju popularni. Veliko bogatstvo opreme mu daje atkrativnost, ali [...]

Lepo izgleda pogotovo u ovoj kombinaciji boja [...]

preuzmite auto magazin za android

Translate magazinauto.com

Preuzmite Auto magazin za android

Translate »