Auto magazin

Harley Davidson FXSB Breakout

Harley Davidson FXSB Breakout
14.01.2014.

Koji poziv najviše volimo? Dođite stigao je! Upravo tako nam je u šake pao novi „harli dejvidson brejkaut“ –  savršeno za vreli letnji dan.
Sa nestrpljenjem smo čekali rezultat Harlijevih dizajnera u preradi jednog CVO modela (Custom Vehicle Operations), odnosno kastm motora u putničku verziju. Pred nama se našao jedan zanimljiv proizvod – širok, moćan, masivan, u crnoj boji koje se nama našla na testu čak pomalo i zlokoban.

Moćni V2 od 103 kubna inča Moćni V2 od 103 kubna inča

Izgledom nas je odmah „kupio“, vrativši nas više od pola veka u nazad, kada su takozvani „gaser“ motori bili apsolutni hit. Prvo što primetite je 240 mm široka zadnja guma, kao na drag motorciklima, masivna građa, uravnotežena linija rezervoara, sedišta i repa presečena sa nekoliko hromiranih detalja. Fabrika je ovaj izgled opisala kao – muški, ali poznajem nekoliko žena koje bi se sa lakoćom nosile sa ovom 308 kg teškom muškarčinom.

Težak je preko 300 kilograma Težak je preko 300 kilograma

Okret ključa i moćno brundanje, od kog, ljubitelju ove vrste motocikala, mora koža da se naježi. Zvuk je dopirao iz nove generacije V tvin „103B“ motora koja se od prošle godine ugrađuje u nekoliko Dajna i Softtejl modela. Da podsetimo „103“ je oznaka motora u inčima, što u nama bliskijim mernim jedinicama zapravo iznosi 1.690 kubnih santimetara.  Maksimalni obrtni moment iznosi 130 Nm pri 3000 o/min. Gromoglasno brektanje koje je dopiralo do nas obećavalo je mnoštvo snage, i tako je i bilo.

Na leđima „brejkauta“ snaga nam je bila dostupna pri minimalnom ali i snažnom „odvrtanju“ ručice gasa. Predani rad dizajnerskog tima uključivao je i znatno poboljšanje agilnosti što smo iskusili već u prvim kilometrima vožnje kroz gradsku guzvu. Masivni motor kretao se sa lakoćom, čak i pri naglim promenama pravca, nije davao znake nesigurnosti, dok je široka zadnja guma lepila motor za podlogu. Na otvorenom putu, čak i u najvišem stepenu prenosa sa brzinom od 60-70 kilometara na sat, motor prosto jede asfalt pod vama.

Položaj vozača idealan za duga putovanja Položaj vozača idealan za duga putovanja

Položaj vozača kod motocikala koji su namenjeni za duga putovanja nikada ne dolazi u pitanje, barem kada govorimo o proizvođaču iz Milvokija. I posle nekoliko sati neprekidne vožnje nećete se osetiti umorno, a isto važi i za vašeg saputnika. Mi ćemo, kao i uvek, preporučiti, da ako planirate da se vozite u paru, odaberete neko od opcionih sedišta sa naslonom za suvozača, a tada će se krajnja tačka vašeg puta nalaziti samo u vašoj glavi, a ne i umornom telu.

Jednostavni instrumenti Jednostavni instrumenti

Harli Dejvidson „FXSB brejkaut“ je motor koji će svojim mogućnostima i performansama zadovoljiti svakog ljubitelja čopera, ali bi na svoj tas na vagi mogao da stavi i nekog okorelog vozača supersportskih motora. Premijum motor prati i adekvatna cena od 20.015 evra, a ukoliko se odlučite za finansiranje, mesečna rata je 298 evra. Pored crne, „brejkaut“ je dostupan u „big blu prl“ plavoj i „amber“ crvenoj boji.

Nela Tasić

Isporučuje se u tri boje Isporučuje se u tri boje

Harley Davidson FXSB Breakout

Tehnički podaci

Motor: vazdušno hlađeni V tvin 1690 ccm, obrtni moment 130 Nm pri 3000 o/min,

menjač šestostepeni manuelni

Dimenzije: dužina 2445 mm, visina sedišta od 600mm, masa 308kg, pneumatici 130/60 R21 napred 240/40 R18 nazad

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

O Miodragu mogu samo da kažem da je genije kada su u pitanju uređaji na [...]

Škoda ima puno zanimljivih i korisnik rešenja. Sjajno izgleda onaj poklopac za vetrobansku tečnost. Jedino [...]

Skoro niko leti ne iznajmljuje vozilo ukoliko nema klimu. Važi i za mala i za [...]

Imam Alfa romeo 166 2.4 restajling pali mi se lapica motora , a u vožnji [...]

U pravu ste. Hvala što nas pažjivo pratite i hvala na ukazanoj grešci! Veliki pozdrav od [...]

"Na primer, osnovna verzija ima mogućnost punjenja samo na AC punjaču, ali ne i na [...]

Preuzmite Auto magazin za android