Harley Davidson Road Glide Special

Često pišemo kako je za neki motor dostupno mnogo dodatne opreme, a sada ćemo vam i na delu prikazati sasvim preuređen motor. Ovaj putni Harli skockan je za potpuno uđživanje

„Harli dejvidson roud glajd specijal“ je novitet za 2015. godinu, i na domaće tržište je stigao već početkom godine, nakon godinu dana pauze.

Auto magazin harley davidson road glide test 020
Impozantna drumska krstarica

Za to vreme pretrpeo je niz izmena i unapređenja pod Rašmor projektom. Na prvi pogled može se uočiti agresivna silueta koja podseća na ajkulu i koja je znatno uticala na smanjenje otpora vazduha.

Upravljač je pomeren bliže vozaču, sedište je znatno poboljšani i jednostavno učinjeno je sve da se ergnomija dovede do savršenstva. Kako bi se pristup prtljagu, rezervoaru, i pretincima olakšao sve možete otvoriti i zatvoriti jednim dodirom.

Auto magazin harley davidson road glide test 019
Na otvorenom putu, noge možete da oslonite na gornje nosače

Dramatične razlike u odnosu na prethodni model, pored sasvim novog izgleda, jesu LED farovi 85 posto šireg i 35 odsto daljeg snopa, infotejment sistem sa glasovnim komandama, blutut i USB konekcijom, , „bum boks“ muzički uređaj…

Motor je provereni Harlijev „103“ (standardno Harlijevska oznaka u kubnim inčima) vazdušno hlađeni V tvin od 1690 ccm i 87 KS i 138Nm obrtnog momenta pri 3.500 obrtaja u minutu.

Auto magazin harley davidson road glide test 013
Kokpit skoro kao u automobilu

Unapređenjem postojećeg motora, sada je vozačima dostupno više snage na nižim obrtajima, što su prema anketama, koje je Harli sprovodio među desetinama hiljada vozača, oni  najviše tražili. Cena novog „roud glajd specajal“ je 27.649 evra i ne zaboravite da se sada može nabaviti i na lizing.

Ali, standardni motor nema mnogo zajedničkog sa onim koji smo testirali. Kada imate mnogo mašte i mogućnosti – napravite jedinstveni „harli“ za svoju dušu.

Auto magazin harley davidson road glide test 08
Na motociklu koji smo testirali, gotovo svaki detalj je modifikovan

Vodilo se računa o najsitnijim detaljima, od nožica menjača, fuzastera, čepa rezervoara, ručica, deklova na motoru, bregastoj osovini, menjaču, primaru, nožica menjaca, poluga šaltalice i kočnice, sedište, rol-bar, branici,prednji mogavci,  retrovizori…

I ne,  tu nije kraj. Pored kozmetičkih izmena, na testiranom motoru nalazi se i kastm viljuska mat crne boje, jednako stilizovani izduvni sistem, korman, ali i pojačalo i opcioni set zvučnika. Jednostavno nemoguće je pobrojati sve.

Auto magazin harley davidson road glide test 011
Sedište pruža odličan komfor i vozaču i saputniku

A onda smo startovali motor. Prepoznatljivu grmljvinu iz motora nadglasala je muzika, savršeno jasnog zvuka. Odabrali smo omiljenu stanicu i dali gas. Ne treba da vam objašnjavamo ljubopitljive poglede vozača, a neki su nam čak pokazali i podignut palac, savremenim žargonom „lajk“ propraćen širokim osmehom.

Odmah da razjasnimo, ova skoro 400 kilograma teška mašina nije za vožnju po uzanim gradskim ulicama i saobraćajnim gužvama, ali se i u ovim uslovima sasvim solidno snalazi. Ipak, svoj pravi karakter pokazuje na otvorenom putu.

Auto magazin harley davidson road glide test 09
Gotovo pola tone metala zaustavljaju kočnice koje je projektovao Brembo

Motor prosto guta kilometre, maltene uopšte ne reaguje na neravnine na putu, i veoma je udoban. Njegova masa ne zadaje nikakve poteškoće pri ulasku u oštre krivine, a Brembo kočnice uparene sa ABS-om odlično odrađuju svoj posao.

Položaj vozača je veoma dobar, skoro da imate utisak da se nalazite u nekoj premijum limuzini, a komande infotejment sitema su veoma logično i intuitivno postavljene i već posle par minuta možete njime jednostavno upravljati.

Auto magazin harley davidson road glide test 05
Srednjetonci i tviteri odličnog audio sistema u prednjoj maski

Ukupan utisak o “harli dejvidsonu roud glajd specijal” je više nego dobar. Iskreno, sasvim dobro bismo se snašli i sa standardnom verzijom, dok ova kastm verzija daje jedno notu posebnosti i luksuza koju nemožete baš često stresti kod dvotočkaša. A mi? E, pa, najradije bismo ostali u sedištu dok god vremenske prilike dozvoljavaju.
Nela Tasić

Auto magazin harley davidson road glide test 017

Ankete, ankete
Harli Dejvidson ništa ne prepušta slučaju. Sve izmene i unapređenja rezutat su anketa koje su trajale nekoliko godina i kroz koje je proslo desetine hiljada vozača Harlija, ali i drugih srodnih brendova. Finalni proizvod je, kako kažu, samo ono što se očekuje od proizvođača sa više od 110 godina iskustva, a koji planira da konstantno beleži rast prodaje u svim segmentima – najbolje.

Auto magazin harley davidson road glide test 04

Bolje nego u autu
Infotejment sistem pod Rašmor projektom, omogućio je vozačima motora da imaju sistem u klasi najluksuznijih automobila. Ekran je vrlo pregledan, a prolazak kroz menije jednostavan i logičan

Auto magazin harley davidson road glide test 015
Sabvuferi su smešteni u prtljažnike na zadnjem delu

Koncertna dvorana
Opcioni set zvučnika (po dva napred i pozadi) sa pojačalom, omogućuje slušanje muzike vrhunskog kvaliteta i jasnoće, a motor biste morali da poterate do krajnjih granica da bi ometao zvuk

Auto magazin harley davidson road glide test 022

Komande glasom
Takozvani “džuboks” omogućuje konekciju sa različitim uređajima, pregrada je dovoljno velika da u nju staje veliki telefon, a odabir željene funkcije može biti i glasovnom komandom

Auto magazin harley davidson road glide test 016
Merač temperature i nivoa ulja na bloku motora

Harley Davidson Road Glide Specijal
Motor: četvorotaktni, vazdušno hlađeni V2
Zapremina:  1690 ccm
Snaga:           87 KS (64 kW)
Max. obrtni moment:           138 Nm pri 3500 o/min
Menjač:          šestostepeni manuelni
Dimenzije:     2428x978x1328 mm
Masa: 369 kg
Visina sedišta:         695 mm
Pneumatici:  Dunlop 19 D408F 130 napred, 16 D407T 180
Kočnice:        dvostruki disk 300 x 5,1mm sa fiksiranim četvoroklipnim  čeljustima napred, disk 300  x 7,1 mm fiksiranim četvoroklipnim  čeljustima nazad

Auto magazin harley davidson road glide test 012

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring