Auto magazin

Hyundai i Kia razvili novu platformu za elektro-modele

Hyundai i Kia razvili novu platformu za elektro-modele
02.12.2020.

Grupacija Hyundai Motor Group (HMG) je predstavila novu platformu namenjenu isključivo električnim vozilima (EV), koju zovu električna globalna modularna platforma (E-GMP – Electric-Global Modular Platform). Platforma razotkrivena na današnjem online događaju ‘E-GMP Digital Discovery’ služiće kao centralna tehnologija za sledeću generaciju električnih vozila marki Kia, Genesis i Hyundai.

Od 2021. godine će E-GMP biti osnova novih baterijskih električnih vozila (BEV), kada će između ostalog biti predstavljen model Kia CV i još nekoliko drugih modela ovog koncerna.

E-GMP, koji je nastao isključivo za baterijska električna vozila nudi različite prednosti u odnosu na postojeće platforme namenjene ugradnji motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Prednosti uključuju poboljšane performanse, bolju voznu dinamiku, duži domet i više prostora za putnike i njihov prtljag.

“E-GMP je tehnološka prelomnica za buduću eru EV-ova i označava dolazak sledeće generacije električnih modela naše automobilske grupacije. To je vrhunac dugogodišnjih napora na području istraživanja i razvoja koji donosi najnovije tehnologije,” rekao je Fayez Abdul Rahman, viši podpredsednik razvoja i vođa centra za razvoj konstrukcije vozila u grupaciji Hyundai-Kia.

E-GMP sa modularizacijom i standardizacijom pojednostavljuje proizvodnju, jer dozvoljava brz i prilagodljiv razvoj modela koji se temelji na konstrukciji primerenoj u većini automobilskih segmenata, kao što su npr. limuzine i sportski terenci različitih dimenzija. Model visokih performansi će ubrzavati od 0 do 100 km/h za manje od 3,5 sekunda, dok će njegova maksimalna brzina iznositi čak 260 km/h.

Dizajn optimizuje voznu dinamiku i bezbednost i maksimizuje prostranost kabine

E-GMP stvoren je da nudi udobnost u vožnji i stabilnost pri visokim brzinama. To pruža zahvaljujući optimalnoj distribuciji mase između prednje i zadnje osovine, kao i zbog novih snažnih elektro motora, zadnjeg oslanjanja sa pet vođica i kao prvi na svetu  sa integrisanom pogonskom osovinom (IDA – Integrated Drive Axle). Platforma garantuje bezbednost baterije pomoću zaštitne potporne konstrukcije napravljene od vrlo čvrstog čelika i inovativne konstrukcije koja u slučaju sudara apsorbuje energiju. Jačanjem strukture dela za potporu opterećenja smeštenog ispred armaturne ploče inženjeri su smanjili energiju sudara električnog sistema i baterije. Struktura distribucije opterećenja A stuba sprečava i deformaciju suvozačeve ćelije.

Pored toga E-GMP zbog dugog međuosovinskog rastojanja i kratkog prednjeg i zadnjeg prepusta maksimalno iskorišćava prostor u kabini. Sa baterijskim sklopom smeštenim ispod dna kabine E-GMP omogućava ravno dno kabine. To putnicima nudi više prostora za noge, dok ujedno nudi i različite položaje prednjih i zadnjih sedišta.
Sam baterijski sklop postavljen između prednje i zadnje osovine spadaće među energijski najgušće ikada proizvedene za serijski model u grupaciji Hyundai-Kia. Na tome može da se zahvali poboljšanom hlađenju što je rezultat nove odvojene konstrukcije bloka za hlađenje zbog čega je baterijski sklop kompaktniji. Sa energijskom gustoćom poboljšanom za oko 10 % u odnosu na postojeću tehnologiju za EV-ove su baterijski sklopovi lakši, a mogu se postaviti niže na karoseriji i omogućavaju više prostora.

Efikasan i potentan sistem PE umesto sistema sa ICE-om

E-GMP-ov kompaktan novi sistem PE (Power Electric), koji će zameniti uobičajeni sistem sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem (ICE), sastoji se od snažnog elektro motora, EV menjača i invertera. To pruža izuzetne mogućnosti sa povećanjem najveće brzine vozila od 30 do 70 posto u odnosu na postojeće elektro motore. Pored toga standardizovani baterijski modul napravljen je da nudi performanse odgovarajuće za pojedini automobilski segment, sa ciljem dostizanja maksimalno dugog dometa ili za zadovoljavanje potreba kupaca.

Inverterski modul za napajanje, koji koristi silikonske karbidne poluprovodnike (SIC), kontroliše elektro motor. Ovaj elektro motor može poboljšati efikasnost za oko 2-3 posto što znači da vozilo može imati do 5 posto duži domet sa istom potrošnjom energije.

Kupci će moći da biraju između zadnjeg i 4×4 pogona. Modeli sa 4×4 pogonom imaće i mogućnost dodatnog elektro motora. Sistem 4×4 pogona između ostalog uključuje i sklapanje EV menjača, koji može kotrolisati vezu elektro motora i točkova, ali i preklapa između pogona na dva i četiri točka sa ciljem smanjenja potrošnje energije ili performansi, zavisno od uslova vožnje.

Sva vozila s E-GMP platformom koristiće standardizovani tip 1 modula baterije. Ovaj modul je sastavljen od standardnih ćelija u obliku kesica koje se mogu pakovati u različitim količinama u zavisnosti od potreba pojedinog modela vozila.

Integrisani električni sistem – prvi u svetu – uključuje više napona punjenja (400V / 800V) i dvosmerno punjenje

Većina postojećih električnih vozila i većina brzih punionica vozilima sa 400-voltnim sistemom omogućava punjenje sa snagom 50kW~150kW. Razvoj 800-voltne infrastrukture sa punjenjem do 350kW postepeno će omogućavati i još brže punjenje.

U skladu sa ovim trendom je grupacija Hyundai-Kia postala strateški partner i suvlasnik vodeće evropske mreže brzih punionica IONITY. Mreža IONITY ima uz evropske auto-puteve 298 snažnih punjačkih stanica (HPC – high-power charging), koje imaju snagu punjenja do 350 kW. Kompanija do 2022. godine namerava da poveća broj HPC punionica na 400, dok su trenutno u izgradnji 53 stanice.

Grupacija Hyundai-Kia će kao prva u svetu lansiranjem platforme E-GMP uvesti sistem brzog punjenja sa više snaga napetosti, jer omogućava upotrebu punionica napetosti 800V i 400V bez ikakvih dodatnih komponenti ili adaptera.

Domet od preko 500 km, 80% baterije za 18 minuta, više od 100 km za samo 5 minuta

BEV na E-GMP platformi imaće domet preko 500 km sa jednim punjenjem u WLTP ciklusu. Za 80-postotnu napunjenost baterije biće dovoljno tek 18 minuta, dok će za 100 kilometara dometa trebati samo 5 minuta punjenja.

Za razliku od prethodnih električnih vozila koja se mogu puniti samo jednosmerno je E-GMP platforma fleksibilnija. Nova integrisana punjačka upravljačka jedinica (ICCU – Integrated Charging Control Unit) omogućava funkciju vehicle-to-load (V2L), koja može dodatno isprazniti bateriju vozila za potrebe drugog električnog potrošača (110/220V) bilo gde. Sistem čak može da puni drugo električno vozilo. Nova funkcija V2L pruža do 3,5 kW snage i omogućava upotrebu srednje velikog klima uređaja i 55-inčnog televizora do 24 časa.

Do 2025. čak 23 električna modela; Grupacija će godišnje prodavati milion EV-ova

Platforma E-GMP će Grupaciji pomoći u realizaciji plana da do 2025. godine lansira čak 23 modela BEV, dok će širom sveta godišnje ukupno prodati više od milion BEV-ova.

Do 2025. svaka peta Kia električna, do 2027. sedam isključivo električnih vozila Kia

U Kia Motors trenutno teče transformacija u eru elektrifikacije koja se temelji na Planu S – srednjoročnoj i dugoročnoj strategiji. U septembru ove godine ovaj najstariji korejski proizvođač automobila najavio je da će do 2025. godine udeo baterijskih električnih vozila kod njih iznositi 20 posto, a do 2027. će predstaviti čak 7 isključivo električnih modela.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Не може од бабе девојка, не бива :) [...]

Unutrasnjost izgleda jako dobro. Dugo nisam video auto koji mi je po svim karakteristikama bas [...]

Hehe, ovan sam u horoskopu i ima istine! Hvala na zanimljivoj objavi! [...]

Jedini automobili koji stede u gradu su hibridi, tako da prilikom kupovine samo bi trebalo [...]

Savršeno.....Hvala [...]

Dobro, ali mnogo malo [...]

Preuzmite Auto magazin za android