Auto magazin

Kia-Hyundai pokazala pravac razvoja novih motora

Kia-Hyundai pokazala pravac razvoja novih motora
03.11.2017.

Grupacija Hyundai Motor Group je na međunarodnoj konferenciji o pogonskim sklopovima, koja je nedavno održana u Južnoj Koreji, predstavila strategiju razvoja motornih pogona u budućnosti.

Više od 1.200 inženjera i akademika vodećih kompanija s područja razvoja motora iz celog sveta je učestvovalo na dvodnevnom događaju, gde su predstavili priloge na temu “Pomerajmo granice tehnologija pogonskih sklopova: za povećanje vrednosti za stranke” (Knock the Limit of Powertrain Technologies: To Enhance Value for Customers).

Na konferenciji je južnokorejski automobilski gigant, inače 5. najveća automobilska grupacija na svetu, predstavio prva 4 motora i 2 menjača iz nove linije pogonskih sklopova, koju su nazvali ‘Smart Stream’.

Tehnologija Smart Stream kombinuje brojne napredne tehnologije pomoću kojih će grupacija ispuniti svoja dugoročna obećanja o smanjenju emisija izduvnih gasova.

Kia-Hyundai next generation powertrain strategy

‘Smart Stream’ tehnologija će biti efikasnija i snažnija

Pogonski sklopovi Smart Stream, koje su razvili višestruko nagrađivani inženjeri iz grupacije Hyundai-Kia, pružaju nižu potrošnju goriva i manje emisije izduva.

Počevši sa 1,6-litarskim benzinskim i dizel Smart Stream motorima tehnologija će biti raspoloživa za sva njihova vozila.

Unapređenja će biti namenjena ne samo njihovim benzinskim i dizel motorima, već i novim priključnim hibridima i električnim vozilima, kao i sledećoj generaciji vozila sa gorivim ćelijama (FCEV).

auto magazin srbija magazinauto.com kia soul ev test

Sledeća generacija pogonskih sklopova

Smart Stream pogoni, premijerno predstavljeni na ovogodišnjem salonu u Frankfurtu, grupaciji će omogućiti suočavanje sa globalnim promenama zakonodavstva o zaštiti životne sredine i ispunjavanje zahteva kupaca koji žele vozila zabavna za vožnju.

Reč Smart (pametno) predstavlja pametna rešenja na području dizajna, kontrole i operacija, dok se Stream (tok) odnosi na dinamično pokretanje mobilnosti.

auto magazin srbija magazinauto.com kia soul ev test

Sledeća generacija Smart Stream tehnologije optimizuje postojeću strukturu pogonskih sklopova, sa dielovima motora, s kojima su smanjili dimenzije i težinu i tako smanjili potrošnju goriva.

S naprednim tehnikama sagorevanja Smart Stream motora cilj je da se poveća termalna efikasnost do 50 posto.

Među Smart Stream tehnologijama, predstavljenim na konferenciji, nalazi se i prva komercijalna upotreba tehnologije CVVD (Continuously Variable Valve Duration), koja omogućava različite uglove i intervale otvaranja ventila za optimalni odziv motora u različitim uslovima rada.

auto magazin srbija magazinauto.com kia soul ev test

Radi se o dodatnom prilagodljivom trajanju otvaranja ventila. Kod benzinskog 1,6-litarskog Smart Stream turbo motora je otvaranje i zatvaranje ventila cilindra podešeno tako da se optimalno odaziva na različite načine vožnje, kao npr. štedljiv ili dinamičan način.

Ostale nove tehnologije su između ostalog 8-stepeni Smart Stream menjač sa „mokrim“ dvostrukim kvačilom (DCT).

auto magazin srbija magazinauto.com kia soul ev test

Za razliku od uobičajenih automatskih menjača sistem sa dvostrukim kvačilom omogućava optimalno odazivanje, a sa 8 stepeni prenosa i vrlo efikasnim hidrauličnim sistemom garantuje brža ubrzanja uz vrlo nisku potrošnju goriva.

Do 2022. godine Hyundai Motor Group namerava da razvije liniju novih Smart Stream motora, koju će činiti 10 benzinskih, 6 dizel motora i 6 menjača.

auto magazin srbija magazinauto.com kia soul ev test

Ključna strategija do 2025. godine

Na konferenciji su vodeći ljudi grupacije Hyundai-Kia naglasili svoje uverenje da će motori s unutrašnjim sagorevanjem zadržati svoju globalnu dominaciju do 2025. godine, kada priključni hibridi i električni motori postanu popularniji.

Kako bi što bolje reagovali na različite potrebe tržišta, Hyundai-Kia će povećati proizvodnju električnih motora, motora sa gorivim ćelijama i priključnih hibrida – pored visoko efikasnih novih Smart Stream motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ovaj preokret u masovnijoj proizvodnji alternativnih pogona dolazi zajedno sa planovima o povećanju kapaciteta baterija i produženju dometa isključivo električnih vozila, što kupcima donosi brojne koristi.

auto magazin srbija magazinauto.com kia soul ev test

Vozila na gorive ćelije: pioniri tehnologije budućnosti

Grupacija namerava da se učvrsti na vodećem položaju novim Smart Stream pogonima. Iako će i dalje unapređivati efikasnost motora s unutrašnjim sagorevanjem, koji su još uvek najrasprostranjeniji, i dalje će ubrzano razvijati vozila na gorive ćelije (FCEV) i to sledeću generaciju vozila na vodonik.

Iz grupacije Hyundai-Kia obećavaju da će njihova nova vozila na gorive ćelije imati domet od 800 kilometara, najveću snagu od 163 KS i najveću gustinu skladištenja vodonika na tržištu vozila sa gorivim ćelijama.

auto magazin srbija magazinauto.com kia soul ev test

Vodeći zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu

Kao pionir na području razvoja pogona sa niskim emisijama izduvnih gasova Hyundai Motor Group koristi dugogodišnje iskustvo i time kreira novu strategiju održive mobilnosti.

1,6-litarski motor iz porodice gamma, premijerno predstavljen 2006. godine, kao i motori Tau V8 i 1.4 Kappa – premijerno korišćeni 2008. – predstavljaju značajan korak u razvoju automobilskih motora.

Noviji modeli ix35 FCEVl iz 2013. godine, priključni hibrid IONIQ Plug-in i električni motori, upotrebljeni u modelima IONIQ i Sonata (2016.), predstavljaju ključne prednosti alternativnih pogona.

Automobilska grupacija, koja razvija gorive ćelije još od 1999. godine, do 2020. godine će na globalnom tržištu predstaviti 31 ekološki prihvatljiviji automobil.

auto magazin srbija magazinauto.com kia soul ev testauto magazin srbija magazinauto.com kia soul ev test

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

Vaša email adresa neće biti nigde javno dostupna ostalim posetiocima sajta.
Obavezna polja su obeležena *

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Najbolje je da kontaktirate uvoznika vozila marke Lada za našu zemlju, kompaniju Rusauto, i raspitate [...]

Trenutno vozim LADU 2111, koju sam kupio 2003 godine.Sada sam zainteresovan za kupovinu po sistemu [...]

Kad je izasla prethodna trojka pitao sam se može li lepše, evo i odgovora. Boja [...]

I dalje prelep automobil [...]

Hvala na odgovoru :) Da ta tendencija da se dizeli izacuju postoji već par godina. Mislim [...]

Skuplje je održavanje za dizelaše, potencijalno imaju više problema jer su sistemi ubrizgavanja goriva projektovani [...]

preuzmite auto magazin za android

Primajte novosti Auto magazina

Translate magazinauto.com

Preuzmite Auto magazin za android

Translate »