Hyundai Motor Group počinje da gradi prototip Mesečevog rovera

Hyundai Motor Group (Grupa) objavila je početak izgradnje inicijalnog prototipa rovera za istraživanje Meseca u tandemu sa partnerima iz vazduhoplovno-kosmičkog sektora.

U julu 2022. Grupa je potpisala zajednički multilateralni istraživački sporazum sa šest korejskih istraživačkih instituta iz vazduhoplovno-kosmičkog sektora s ciljem da vode i podržavaju konsultativno telo za razvoj mobilnih rešenja za istraživanje površine Meseca.

Konsultativno telo uključuje Korejski institut za astronomiju i svemirske nauke (KASI), Istraživački institut za elektroniku i telekomunikacije (ETRI), Korejski institut za građevinarstvo i građevinsku tehnologiju (KICT), Korejski institut za istraživanje svemira (KARI), Korejski institut za istraživanje atomske energije (KAERI) i Korejski institut za automobilsku tehnologiju (KATECH).

Nakon razgovora sa različitim zainteresovanim stranama, Grupa je odabrala pravac za inicijalni prototip vozila za istraživanje Meseca. Grupa očekuje da će završiti prvu jedinicu za testiranje u drugoj polovini 2024. i ima cilj da napravi model koji će moći da se lansira 2027.

Za rover, Grupa koristi Hyundai Motor Company i Kia Corporation naprednu robotiku i tehnologije autonomne vožnje (kamera, LiDAR), sistem vožnje (motor, točkovi, oslanjanje), delove za punjenje (solarni panel, baterija) kao i Hyundai Rotem robotsku proizvodnu tehnologiju kao deo višenamenske platforme za mobilnost.

Komponente Grupe će zauzimati donji deo rovera, dok će gornji činiti naučni teret za istraživanje površine Meseca. Rover će imati funkciju upravljanja toplotom i zaštitu od zračenja kako bi izdržao ekstremno okruženje na površini Meseca.

Kada se donji deo rovera razvije, konsultativno telo očekuje da on funkcioniše kao platforma za mobilnost koja nosi gornji deo koji će sadržati niz naprednih tehnologija za kopanje, iskopavanje i ljudsko istraživanje površine Meseca u cilju potrage za resursima. Na kraju, cilj je da se isporuči univerzalno primenljiva mobilna platforma za rukovanje različitim teretima.

Nakon razvoja, testiranja i usavršavanja, plan je da se rover spusti u blizini južnog pola Meseca kako bi obavio različite naučne misije. Jedinica za autonomnu vožnju na solarni pogon biće teška oko 70 kg.

Pre nego što rover bude poslat na Mesec, Grupa će u okviru pripreme za lunarnu misiju sprovesti testiranje performansi prototipa u okruženju sličnom Mesečevoj površini i na osnovu rezultata testa napraviti poboljšanja.

Grupa je posvećena proširenju ljudskog dometa i pružanju različitih inovativnih rešenja za mobilnost kroz robotiku, veštačku inteligenciju (AI) i tehnologije autonomne vožnje. Da biste saznali više o viziji Grupe koja spaja robotiku i mobilnost, kliknite ovde.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring