Auto magazin

Igrica u stvarnosti: Nissan GT-R vođen preko PlayStationa

Igrica u stvarnosti: Nissan GT-R vođen preko PlayStationa
12.10.2017.
Neznatno sporiji od vozača za volanom

Povodom predstavljanja nove igrice Gran Turismo Sport i 20. godišnjice Nissanove saradnje sa serijalom Gran Turismo, jedan GT-R je prepravljen kako bi njime moglo da se upravlja preko PlayStation DualShock 4

Nissan GB i Sony Interactive Entertainment Europe zajedničkim su snagama osmislili ultimativni daljinski upravljan automobil za gamere – Nissan GT-R/C.

U okviru predstavljanja videoigre Gran Turismo Sport, koja će na police marketa u Evropi stići 18. Oktobra, kao i obeležavanja 20. godišnjice Nissanove saradnje sa serijalom Gran Turismo, unikatni automobil je detaljno prepravljen kako bi njime moglo da se upravlja pomoću kontrole PlayStation DualShock 4.

auto magazin srbija nissan gt-r sony playstation

Sve što je potrebno kako bi se oslobodila sva njegova snaga je mali pokret tasterom ili joystickom. Daljinski upravljan automobil, kojem je za ove potrebe uklonjena blokada brzine, može da postigne brzinu od 313 km/h, bez vozača za upravljačem.

Automobilom GT-R/C oko legendarne staze Silverstone upravljao je vozač tima NISMO Jann Mardenborough.

auto magazin srbija nissan gt-r sony playstation

Jann je automobilom GT-R/C upravljao iz kokpita helikoptera Robinson R44 Raven II kojem je za tu priliku data posebna dozvola za let pri niskim visinama.

Mardenborough je jedan od najuspešnijih pobednika GT akademije, Nissanova revolucionarnog programa razvoja trkaćih vozača.

Janna smo pozvali da bude prvi vozač automobila GT-R/C zbog njegovog nenadmašnog talenta za vožnju u igri Gran Turismo i u stvarnim trkama.

auto magazin srbija nissan gt-r sony playstation

Nissan već više od 80 godina donosi inovacije u automobilske sportove i spaja tehnologije i performanse na način koji mu omogućava da ostane korak ispred konkurencije.

Nissan od 2008. automobilske sportove približava širem krugu obožavalaca, zahvaljujući GT akademiji koja amatere pretvara u prave profesionalne vozače trka.

Nissan GT-R/C konstruisao je proizvođač JLB Design Ltd. iz Velike Britanije na osnovi serijskog modela R35 iz 2011. godine, koga pokreće V6 motor snage 542 KS. Iste te 2011 je i Jann Mardenborough pobedio u takmičenju GT akademije.

auto magazin srbija nissan gt-r sony playstation

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Mardenborough je u najbržem krugu (1:17:47) ostvario prosečnu brzinu od 122 km/h i najveću brzinu od 210 km/h. Prosečna brzina koju na 2,6 km dugoj stazi ostvaruju automobili sa vozačem za upravljačem iznosi 134 km/h.

[/vc_column_text][vc_video link=”https://youtu.be/jxKTBRcVROw”][/vc_column][/vc_row]

GT-R/C ima četiri robota koji su zaduženi za upravljanje, menjanje stepena prenosa, kočenje i ubrzavanje. Šest računara ugrađenih u prtljažnik prenose upustva automobilu do 100 puta u sekundi. Položaj upravljača meri se u odnosu od 1:65.000.

auto magazin srbija nissan gt-r sony playstation

Obični je kontroler PS4 DualShock 4 spojen s mikroračunarom koje prihvata signale joysticka i tastera pa ih prenosi u sisteme ugrađene u GT-R/C. Bežično upravljanje radi na udaljenosti do jednog kilometra.

Kako bi Mardenborough mogao da proceni brzinu vozila u krivinama, u automobil je ugrađen senzor Racelogic VBOX Motorsport koji podatke prenosi na LCD ekranu u kokpitu helikoptera.

auto magazin srbija nissan gt-r sony playstation

GT-R/C je opremljen i dvema nezavisnim bezbednosnim sistemima koji funkcionišu na različitim frekvencijama. Oni omogućuju dvojici dodatnih inženjera potpuno zaustavljanje automobila i gašenje motora u slučaju da glavni vozač izgubi nadzor nad vozilom.

Gran Turismo Sport, koji će od srede, 18. oktobra, biti dostupan u Velikoj Britaniji, Evropi, Australiji i Aziji, početak je nove ere trkačkih videoigara, zahvaljujući načinima igre za jednog igrača kao i online trkanju više igrača.

auto magazin srbija nissan gt-r sony playstation

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]