Auto magazin

Jeep slavi 80 godina postojanja

Jeep slavi 80 godina postojanja
17.07.2021.

15. jula 1941. godine, nekadašnji Willys-Overland Co. potpisao je ugovor sa američkim Ministarstvom za ratna pitanja/U.S. War Department kako bi započeo proizvodnju prvog vojnog vozila brenda Jeep. Osamdeset godina kasnije, brend Jeep uspešan je širom sveta sa linijom proizvoda koja nastavlja ekspanziju ka drugim segmentima, posvećenom zajednicom kupaca širom sveta i korišćenjem tehnologije 4xe električnih vozila koje predstavlja prirodni razvoj 80 godina liderstva kada je reč o sposobnosti.

Kako bi proslavio svoju godišnjicu i u čast svoje vizije nulte emisije, brend Jeep objavio je danas na svom YouTube kanalu verziju za 80. godišnjicu videa „Jeep Life Electrified“, koji je debitovao tokom Stellantis Dana električnih automobila 2021.\Stellantis EV Days 2021. Video prikazuje jedinstvenu prirodu elektrifikacije brenda Jeep kroz priču jednog ljubavnog para. Komad prepliće vozila marke Jeep, buduću tehnologiju i Jeep globalnu zajednicu, kako bi obećao svetliju budućnost koja predstoji. Video sadrži novu pesmu „Give me the Future” u izvođenju grupe Bastille.

12 ključnih trenutaka u 80 godina    

Okupite 100 ljubitelja Jeep terenaca iz celog sveta na jedno mesto i pitajte ih da nabroje najupečatljivije trenutke u slavnoj istoriji brenda Jeep i malo je verovatno da bi dali iste odgovore. Ispod se nalazi lista nekih od najznačajnijih trenutaka za brend Jeep tokom osam upečatljivih decenija.

jeep

1. 4xe je novi 4×4

Evolucija brenda Jeep ubrzala se u godini 80. godišnjice pojavom 4xe, elektrifikacije od strane brenda Jeep, u cilju razvijanja i proizvodnje ekoloških 4×4 vozila, uključujući i novi Jeep Grand Cherokee, koji će biti predstavljen na međunarodnom sajmu automobila u Njujorku 2021. godine.

Kao ikona brenda, Jeep Wrangler 4xe predvodi ofanzivu elektrifikacije brenda. „Trail Rated“ 4×4 sposobnost modela Jeep Wrangler moguća je uz pomoć zaptivene vodootporne baterije i elektronike koja može da radi i u najtežim uslovima. Pokreće ga dvolitarski I4 DOHC PHEV turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem, ima impresivnih 380 KS i 637 Nm trenutnog obrtnog momenta. Sa potrošnjom goriva od oko 3,5 litara na 100 km u hibridnom režimu, više od 50 km „čisto električne” vožnje nultih emisija (u gradskom WLTP ciklusu), ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 6,4 sekunde i E-Selec režimima vožnje, ovo je tehnički najnapredniji Wrangler ikada predstavljen u Evropi.

jeep

2. Novi američki premium

Novi Wagoneer i Grand Wagoneer za 2022. uvode premijum terence u neistražene teritorije stila, udobnosti i avanture. Wagoneer i Grand Wagoneer za osam putnika predstavljaju proširenje brenda Jeep, upakovano u autentični novi dizajn.

jeep

3. Globalna ekspanzija  

Tokom protekle decenije, brend Jeep proširio je svoju globalnu ponudu proizvoda novim predstavnicima, poput kompaktnog modela Jeep Renegade i potpuno novog Jeep Gladiator, najsvestranijeg Jeep pikapa ikada. Brend je proširio i proizvodnju, i na taj način omogućio kupcima na tržištima poput Evrope, Brazila, Indije i Kine da uživaju u lokalno proizvedenim vozilima marke Jeep. Ova raznovrsna ponuda proizvoda i rasprostranjena proizvodnja, sa 10 pogona u 6 zemalja, omogućila je da Jeep značajno poveća prodaju u periodu od 10 godina.

camp jeep 2019

4. Vrhunska vuča i upravljanje  

Dva nova pogonska sistema predstavljena su 1999. godine. Quadra-Trac II sistem ponudio je inovativan sistem koji prenosi obrtni momenat otpozadi na prednju i bočnu stranu, što znači da je pogonski obrtni moment odmah dostupan na sva četiri točka – osiguravajući zadnju vuču i upravljivost u svakom trenutku i u svim okolnostima bez potrebe za kontrolom vozača. Kada se Quadra-Trac kombinovao s novom Vari-Lok prednjom i zadnjom naprednom osovinom, koje boljim prianjanjem isporučuju mnogo više obrtnog momenta na točku, rezultat je bio novi Quadra-Drive sistem.

jeep

5. Jeep Grand Cherokee se bukvalno probio u Detroitu  

Sedmog januara 1992. godine, na severnoameričkom međunarodnom sajmu automobila u Detroitu, predsednik kompanije Chrysler Bob Lac vozio je prvi novi Jeep Grand Cherokee ZJ koji je sišao s proizvodne linije fabrike Jefferson, ulicama grada i kroz staklena ulazna vrata dvorane Cobo, što označava proboj na tržište vrhunskih terenskih vozila. Grand Cherokee ponudio je otmene unutrašnje sastanke, vožnju na putu, upravljivost i udobnost, ne gubeći nijednu terensku sposobnost koja je Jeep učinila legendom.

jeep

6. Rođenje legende 

Dolazak Jeep Wrangler modela 1986. godine je stigao kao odgovor na želju javnosti za kompaktnim terencem sa većom udobnošću i poznatim detaljima. Odlikovao se nižim težištem, poboljšanim upravljanjem i udobnijim enterijerom. Stvorio je presedan za jedno od najomiljenijih – i najsposobnijih – vozila brenda Jeep svih vremena. Iako je Wrangler delio poznati profil CJ-7 otvorenog tela, on je sadržao nekoliko zajedničkih delova sa svojim poznatim prethodnikom. Mehanički, Wrangler je imao više zajedničkog sa modelom Cherokee. 5. avgusta 1987. godine, nešto više od godinu dana nakon predstavljanja modela Wrangler, American Motors Corporation prodata je Chris Chrysler Corporation, a popularni brend Jeep postao je deo Jeep / Eagle divizije kompanije Chrysler.

jeep

7. Prvi kompaktni terenac na svetu – Cherokee 

Energetska kriza 1979. podstakla je razvoj manjeg 4×4 modela. Jeep Cherokee XJ iz 1984. godine dizajniran je od nule i bio je prvi kompaktni terenac na svetu. Koristeći samonoseću šasiju, vozilo je bilo mnogo manje od svog prethodnika, ali je zadržano 90 odsto enterijera. Vozilo je imalo sistem za upravljanje pogonom na sva četiri točka Command-Trac.

jeep

8. Wagoneer kreira originalni premijum terenac

1963. godine Jeep Wagoneer bio je originalni premijum terenac koji je kombinovao pogon na sva četiri točka sa automatskim menjačem. Uz opcije koje su do tada bile dostupne samo u vrhunskim putničkim automobilima, Wagoneer je promenio mišljenja ljudi o vozilima sa pogonom na sva četiri točka. Ovo je proširilo tržište i privlačnost 4×4 vozila i stvorilo je moderni terenac, koji se reklamirao kao „Potpuno novi, potpuno Jeep”. Dve decenije kasnije, brend Jeep predstavio je Grand Wagoneer, koji je vrhunsko 4×4  iskustvo podigao na viši nivo sa standardnim karakteristikama kao što su kožne presvlake, klima uređaj, AM / FM / CB radio, zvučna izolacija i drvene teksture.

jeep

9.  Jeep Jamboree – „deka“ svih četvorotočkaških događaja

1953. godine u Džordžtaun Divajdu u Kaliforniji održan je prvi Jeep Jamboree, koji je okupio 55 vozila i 155 učesnika. Ovaj događaj, koji je organizovao Mark Smit , pokazao je koliko vlasnici automobila marke Jeep vole okupljanja radi zabave, druženja i 4×4 avanture. I dok Jeep Jamboree s ponosom održava manifestacije na stazama širom SAD-a, jedna od najpopularnijih je Rubikon staza koji prolazi planinskim lancem Sijera Nevada u Kaliforniji – verovatno najiscrpljivijih 27,3 km terenske avanture na svetu.

jeep

10. Prvi terenac

1946. godine Willys-Overland predstavio je prvi karavan od potpuno čeličnih karoserija u industriji – Willys Wagon – ali prave revolucionarne vesti bile su 1949. godine kada je pogonu na sva četiri točka dodat vagon za stvaranje prvog terenca. S mogućnošću da udobno preveze sedam putnika, dok istovremeno vuče teret i izlazi na kraj s najtežom stazom, Willys Wagon je promenio igru. Karavan koji je dizajnirao Bruks Stivens proizvodio se gotovo 20 godina – duže od bilo kojeg drugog savremenog američkog automobila u to doba.

jeep

11. Jeep 4×4 za široku narodnu masu

CJ-2A iz 1945. godine postao je prvo malo vozilo na svetu s pogonom na sva četiri točka dostupno široj javnosti u masovnim količinama. Dok je CJ-2A delio osnovnu arhitekturu MB-a, bilo je nekoliko značajnih poboljšanja, koja su uključivala sklopiva vrata prtljažnika, bočno postavljenu rezervnu gumu, veća prednja svetla i pomoćnim pogonom.

jeep

12. Rođenje legende u vreme rata

1941. godine, Vlada SAD-a je kompaniji Willys-Overland ponudila ugovor glavnog dobavljača novog vojnog vozila od 1/4 tone. Preko 350.000 ovih Jeep MB modela je proizvedeno do 1945. godine, i predstavljali osnovu za civilni Jeep CJ, čija je proizvodnja započela i pre nego što se rat završio.

jeep

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Poštovani imam problem sa blokiranjem prednjeg točka na mecedesu b klase .pritisak kočenja tog točka [...]

Svi više vole klasične benzinske motore. Države moraju da pseognu za veoma restriktivnim merama ako [...]

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesuje me jaris hibrid 1.5 litar motor koliko ce kostati dobija li se sunvencija I [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad