Kia cee’d sportswagon 1,4 CVVT LX Fun Plus sa BRC gasnim uređajem

Ukoliko tražite nešto sa šestocifrenom cenom i dva turbo-punjača da biste mogli da vičete "snaaaga" kao Džeremi Klarkson, slobodno nastavite dalje. Ukoliko, pak, tražite komforan, porodični automobil pristupačne cene, bez prevelikih troškova za gorivo, na pravom ste mestu

O novoj “kiji sid” je već bilo reči na stranicama našeg magazina, ali će ovaj test biti malo drugačiji. Ne samo zbog toga što je ovo karavan verzija sa oznakom “sportsvagon” već i zbog toga što poseduje jedan od najnaprednijih gasnih sistema koji dolazi iz BRC-a.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_3008.jpg”]

Za ugradnju gasnog uređaja odlučuju se ljudi sa jasnom računicom, glava se tu pita više nego srce, pa je sasvim logično što smo odabrali “sida” sa jednim od nižih paketa opreme i akcijskom cenom od 12.940 evra. Za taj novac zaista dobijate mnogo toga. Osnovno, u tih četiri i po metra lima dobijate pravi karavan “C” segmenta, izuzetno dopadljivog izgleda i pre svega vrhunske praktičnosti. Izlišno je reći da će se četvoročlana porodica zaista prijatno osećati u kabini, a biće i mesta za 528 litara prtljaga. ukoliko vam je to malo, prtljažni prostor se jednostavno može proširiti do čitavih 1642 litra. Da vam stvari ne bi tek tako “šetale” po prtljažniku, tu je takozvano duplo dno, ali i niz pregrada koje će pomoći da ovaj prostor izgleda uredno.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_3374.jpg”]

Testirani model imao je drugi po redu paket opremljenosti i nosi naziv “LX Fan Plus”. Ukoliko niste previše probirljivi ovaj nivo će zadovoljiti sve vaše potrebe. Po pitanju bezbednosti je besprekoran jer poseduje prednje i bočne vazdušne jastuke, vazdušne zavese, ABS i ESP… Tu je i manuelni klima uređaj, fabrički alarm, audio sistem sa šest zvučnika i USB ulazom, ključ sa daljinskom komandom, elektropokretani prozori i retrovizori koji imaju još i funkciju grejanja. Suma sumarum, sasvim pristojna količina opreme za vrlo razumnu cenu. Ko želi više, naravno, može da doplati, ali to već nije tema ove priče.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_2775.jpg”]

Motor na test automobilu bio je osnovni benzinac zapremine 1.400 kubnih centimetara sa okruglo sto konjskih snaga. S  obzirom da je karavan varijanta 20 centimetara duža od hečbeka i nekih 50 kilograma teža, performanse su za nijansu skromnije. Ipak, za normalnu svakodnevnu upotrebu ovaj motor u potpunosti zadovoljava sve apetite, a zahvaljujući šestom stepenu prenosa nećete imati nikakvih problema ni prilikom dužih vožnji auto-putem. Ručica menjača ima prijatne i, još važnije, precizne hodove, te promena stepena prenosa predstavlja pravo uživanje. Prema fabričkim podacima ovaj “sid” troši 6,3 litra benzina (5,3 na otvorenom i 8,6 u gradu). Na delu testa kada smo ga vozili na benzin, potrošnja je, u proseku, bila malo ispod sedam litara što je korektno, ali uz težu nogu na gasu i klimu, računajte na to da će sigurno ići na gore.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_3382.jpg”]

U nastavku priče, malo ćemo propustiti kroz lupu i sam gasni uređaj, što verujemo da vas najviše i zanima. Na samom početku, moramo da priznamo da smo se zaista svojski trudili da primetimo u kom trenutku dolazi do prebacivanja sa benzinskog režima rada na TNG, ali ukoliko ne gledate u kontrolnu lampicu, teško ćete primetiti razliku. S obzirom da nam je benzin i dalje katastrofalan uz sva tehnološka unapređenja rafinerije, nismo primetili čak ni razliku u snazi motora, iako bi trebalo da bude deset posto slabiji na gas. Inače, taster za prebacivanje sa gasa na benzin i obrnuto nemate potrebu da dirate. Sve se obavlja automatski – motor se uvek pali na benzin a kada se dostignu optimalni uslovi, prebacuje se na gas. Čak i kada nestane gasa, sistem automatski prebacuje na benzin.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_2933.jpg”]

Pod prtljažnika je potpuno ravan i na svom fabričkom mestu, tako da nije bilo nikakvih prepravki zbog postavljanja boce za gas. Njena bruto zapremina je 45 litara, a korisna, odnosno neto zapremina je 36 litara. To je sasvim dovoljno za najmanje 350 kilometara gradske i 450 kilometara vožnje auto-putem.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_3376.jpg”]

S obzirom da je trenutna cena litre tečnog-naftnog gasa u proseku 73,9 dinara, računica je više nego jasna – vožnja na gas je duplo jeftinija u odnosu na benzin. Ako uzmemo u obzir da će „sid 1,4“ po gradu u najgorem slučaju trošiti 10 l/100 km, auto-gasni uređaj će se isplatiti najkasnije za 15.000 kilometara, što je godišnja kilometraža prosečnog vozača. Tečni naftni gas je dostupan na skoro svakoj pumpi u Srbiji i na svim važnijim pravcima u zemljama u okruženju, pa i zemljama Zapadne Evrope.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_2953.jpg”]

Osim u „kiji sid“, BRC gasni uređaj je dostupan i u „riju“ sa 1,2 i 1,4 motorom, kao i u „pikantu“ sa benzincem zapremine 1,0 litra.
Armen Derbogosijan

Cena automobila:
12.940 evra sa PDV-om

Cena BRC gasnog uređaja:
900 evra sa PDV-om i atestom

Detaljne informacije o ceni i trenutnim akcijama možete pronaći na www.kia.rs.

O TNG uređaju
Na „kiji sid“ ugrađen je BRC uređaj „sequent 24MY11“. Spada u šestu generaciju uređaja za sekvencijalno ubrizgavanje tečnog-naftnog gasa sa poslednjom, unapređenom verzijom softvera. U potpunosti je kompatibilan sa Kijinim motorom, a po svojim mogućnostima čak i prevazilazi zahteve ovog benzinca.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_2779.jpg”]

Nov način rada podrazumeva mapiranje i kontrolu rada svakog gasnog indžektora ponaosob, uz potpunu kontrolu Open Loop-a. Kontrola kvaliteta smeše se vrši uz mogućnost retuširanja količinom benzina do postizanja zadovoljavajućeg kvaliteta smeše za sagorevanje. Potrošnja benzina je ekonomski zanemarljiva ali tehnički veoma bitna, čime se direktno utiče na duži životni vek motora.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_2784.jpg”]

Garancija od tri godine se ne odnosi na trajnost motora s obzirom da  produkti sagorevanja TNG-a ne stvaraju naslage na radnim elementima motora, a samim tim manje kontaminiraju motorno ulje, lambda sonde i katalizator.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_3366.jpg”]

Optimalno podmazivanje sedišta ventila
Kako bi izbegli mogući rizik eventualnog nedostatka podmazivanja sedišta ventila, u Kijine motore se ugrađuje i kapalica sa specijalnim uljem marke Fleš-Lub koje se automatski dozira u strogo programiranim intervalima. Rezervoar za ovo ulje se nalazi u motorskom prostoru i njegov nivo se lako vizuelno utvrđuje. Bočica od pola litre košta 1275 dinara i u zavisnosti od načina vožnje može da traje između četiri i deset hiljada kilometara.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_2783.jpg”]

Garancija važi i u inostranstvu
Doplata za TNG uređaj iznosi 900 evra i u nju je uračunat i trošak atesta koji je nedavno poskupeo na 15.000 dinara. Jedino o čemu treba voditi računa su servisni intervali. Prvi servis gasnog uređaja je besplatan; obavlja se na hiljadu kilometara i tada se vrše samo dodatna softverska podešavanja nakon inicijalnog perioda razrade. Sledeći servis je na 10.000 kilometara, on košta hiljadu dinara, dok su svi ostali servisni intervali na 20.000 kilometara i koštaju pet hiljada dinara. Svi oni su nezavisni od redovnih servisnih intervala za automobil, a mogu se obaviti i istovremeno ukoliko se poklapaju.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_3379.jpg”]

Inače, BRC auto-gasni uređaji na „kijama“ se mogu servisirati u ovlašćenim BRC servisima, kao i u ovlašćenim servisnim centrima Kia Motorsa. Takođe, ekskluzivni zastupnik BRC-a, firma ECOFORTE, ima ekskluzivno pravo da za račun i u ime fabrike proizvođača auto-gasne opreme izda međunarodno važeću garancijsku knjižicu koja važi u svim ovlašćenim servisima BRC-a u čitavom svetu. Garancija na auto-gasni uređaj je tri godine. Dodatne informacije o BRC auto-gasnim uređajima i ekskluzivnom zastupniku za Srbiju, kompaniji ECOFORTE, možete pronaći na www.brc.rs ili na 064/857-50-52.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_2978.jpg”]

Kia cee’d sportswagon 1,4 CVVT
Motor: zapremina 1396 ccm, snaga 73 kW (100 KS) pri 5.500 o/min, 137 Nm pri 4.200 o/min, menjač manuelni 6 brzina
Dimenzije: 4505/1780/1485 mm, međuos. rastojanje 2.650 mm, prtljažnik 528/1642 l, masa 1.308 kg, benzinski rezervoar 53 l, gasni rezervoar neto 36 l, pneumatici 195/65 R 15
Performanse: maks. brzina 182 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,8 s, potrošnja benzin (fabrička): 5,3/6,5/8,3 l/100 km, emisija CO2: 145 g/km (136 g/km sa ISG)

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_3372.jpg”]

Oprema
Standard: ABS, ESP, HAC, šest vazd. jastuka, manuelni klima uređaj, audio uređaj sa šest zvučnika, USB, AUX i „ajpod“ priključcima, alarm, daljinsko centralno zaključavanje, elektropokretani prednji prozori i retrovizori sa grejačima, dnevna svetla, tonirana stakla, zadnji krovni spojler, uzdužni krovni nosači.

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_3362.jpg”]

[ot-caption title=”” url=”http://www.magazinauto.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_3375.jpg”]

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring