Kia predstavila sedmostepeni menjač

Kia je na Salonu automobila u Ženevi predstavila novi sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom (DCT), koji pokazuje smernice budućih menjača ovog korejskog automobilskog giganta

Novi menjač – Kijin prvi ovakvog tipa – napravljen je kako bi pružio bolje iskorišćenje goriva i istovremeno nudio bolje performanse i sportskiji osećaj u vožnji.

Nastao kao efikasnija zamena za Kijin postojeći šestostepeni automatski menjač, koji je u ponudi u većini Kijinih modela, novi DCT kombinuje prednosti manuelnog i automatskog menjača istovremeno nudeći bržu promenu brzina. U toku razvojnog procesa inženjeri su imali za cilj  smanjenje potrošnje goriva i  poboljšanje ubrzanja (0-100 km/h) u odnosu na postojeći šestostepeni DCT menjač.

Jedno od ključnih područja u razvoju DCT-a su smanjenje buke i vibracija što su postigli spoljnim nosačem menjača što omogućava glatko menjanje brzina bez silovitih trzaja. DCT se sastoji od dva kvačila, a svako od njih je upareno sa električno upravljanim mehanizmom aktiviranja kvačila sa ciljem poboljšanja iskorišćenja goriva, i parnim ili neparnim stepenima prenosa. To DCT-u omogućava sekvencijalno delovanje ili direktno preskakanje na jednu od sedam brzina (i „rikverc“) u zavisnosti od vozačevih želja.

Takvim delovanjem DCT smanjuje gubitak obrtnog momenta tokom menjanja brzina i pruža glatku vožnju u svim uslovima. Širi obim delovanja motora sa sedmostepenim menjačem rezultuje manjom potrošnjom goriva i boljim perfomansama u odnosu na postojeće šestostepene DCT-ove.

Novi sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom biće u ponudi u vozilima Kia od 2015. godine.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Prethodni tekst
Sledeći tekst

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring